Jól enni, jól lenni? – Ételérzékenység, allergiák és az egészséges táplálkozás

Az elmúlt időben egyre többet hallunk ételérzékenységről vagy ételintoleranciáról, sőt ételallergiáról is. Szinte népbetegségnek számítanak, vannak adatok, amelyek szerint a világ népességének akár 15-20 százalékát is értinthetik – mégis sokak számára nem tiszta, hogy mi micsoda, mennyire lehet veszélyes, hogyan tarthatjuk kordában őket, vagy hogy ezek hol érnek össze az egészséges és tudatos táplálkozással. Kihívás ugyan, de korántsem lehetetlen! Sőt, az ízekről és az étel elvezetéről sem kell már lemondanunk, ha valamilyen mentes, esetleg cukormentes, vegán vagy éppen bioélelmiszereken alapuló étrendet választunk – hiszen minden táplálkozási igényhez megtalálhatjuk a biztonságos, mégis kellemes ízeket és állagokat, méghozzá kedvező árakon.

––– SZPONZORÁLT TARTALOM –––

Nem vagyunk egyedül, és az ízekről sem kell lemondanunk!

Az biztos, hogy mind ételérzékenységgel, és főleg ételallergiával élni kihívást jelent az ember számára, de a jó hír, hogy nem lehetetlen – sőt, most már a pénztárca számára sem annyira megterhelő, mint korábban volt, illetve azt sem jelenti, hogy csak unalmas, íztelen ételeket fogyaszthatunk (de ezekről egy kicsit később!). Illetve, ami nagyon fontos, hogy már mentálisan is kevésbé megterhelőek ezek az állapotok, köszönhetően a jó ideje divatosnak számító különféle kihívásoknak és támogatói csoportoknak. A közösségi oldalak ezen csoportjai jóval túlmutatnak a divatozáson; nagy segítséget nyújthatnak ugyanis a különféle érzékenységekkel küzdő embernek, hiszen nemcsak a közösséghez tartozás érzését adják meg, de ezekben igen hasznos tanácsokat, tippeket is szerezhetünk a nálunk tapasztaltabbaktól. És ez éppúgy igaz arra is, ha „csak” simán egészségesebben szeretnénk táplálkozni, és ehhez keresünk támogatói, tapasztalt közeget.

De akkor haladjunk sorjában, és először nézzük meg, mégis mi az az ételallergia és -intolerancia, és miben különböznek egymástól! 

Ételallergia – amikor nagy a baj

Az ételallergia és az -érzékenység közti legnagyobb különbség a kétféle probléma biokémiai hátterében rejlik. Az allergia esetében arról van szó, hogy az immunrendszer egyes élelmiszerek összetevőit (mintegy tévedésből) káros anyagként azonosítja, és heves védekezésbe kezd ellenük. Ez súlyos probléma, kezeletlenül akár végzetes tüneteket is okozhat, mégpedig az elfogyasztott adagtól függetlenül.

Jó tudni!

Ételallergia, akárcsak -érzékenység, bármikor kialakulhat, de szerencsére allergiateszttel ez kimutatható, viszont ez még nem mutatja meg, hogy az anafilaxiás sokk veszélye is fennáll-e. Ma már erre is létezik megoldás, egy molekuláris diagnosztikai eljárás. Ha kiderül, hogy hajlamosak vagyunk az anafilaxiás sokkra, feltétlenül szerezzünk be  receptre felírható, adrenalint tartalmazó autoinjekciót (autoinjektort)!

A heveny immunválasz részeként az arc és a torok azonnal vagy nagyon rövid időn belül megduzzadhat, elzárva akár a légutakat is, ami életveszélyes állapotot idézhet elő. A szervezet allergia esetén reagálhat enyhébben is, ilyenkor viszket a száj, megduzzad az ajak, testszerte kisebb mértékű csalánkiütés jelentkezhet, hasi diszkomfortérzés, hasmenés léphet fel, de a nyaki ödéma ki is terjedhet, például megduzzad a nyelv, a gége, a garat. Ez az állapot életveszélyessé is válhat a fulladás lehetősége miatt – de még ekkor sem anafilaxiás sokkról beszélünk. Súlyos esetben már egyszerre jelentkezik légszomj, vérnyomásesés, sápadtság, verejtékezés, szapora pulzus, illetve eszméletvesztés léphet fel: ez az anafilaxia. Amikor pedig a szervezetben hirtelen nagy mennyiségű hisztamin és egyéb anyagok szabadulnak fel, kitágulnak az erek, a légutakban görcs áll be, perceken belül összeomolhat a légzés és a keringés: ez az úgynevezett anafilaxiás sokk. 

Ételérzékenység – nagyobb a kulináris játszóterünk

A táplálékérzékenység ennél szerencsére sokkal enyhébb tünetekkel jár, ez azonban azt is jelenti, hogy a nem feltétlenül egyértelmű panaszok miatt nehezebb felállítani a diagnózist. Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek egyszerűen nem képesek felszívódni, és ezek az emésztetlen komponensek váltanak ki kóros reakciót. Ez igen sokféle tünetben jelentkezhet: az emésztési zavarok és a különféle bőrkondíciók (például) ekcéma a gyakoribbak, de krónikus fejfájás, fáradékonyság, ső neurológiai tünetek vagy éppen ízületi gyulladás is jelentkezhet! A ételintolerancia korántsem modern jelenség, már Hippokratész ókori görög orvos is készített feljegyzéseket róla, a modern orvostudomány számára mégiscsak az elmúlt néhány évtizedben vált jobban megismerhetővé.

A legismertebb ételérézékenység a laktóz- (tejcukor) és gluténérzékenység (más néven cölikália, esetleg, bár kevésbé helyesen lisztérzékenység).

Ezek esetében vagy a megfelelő emésztőenzimek hiányoznak, vagy a bélrendszer nem megfelelő működése miatt az ember nem képes lebontani az ezeket tartalmazó ételeket. Az egyéb, fehérjékkel szemben kialakult ételintolerancia általában gyógyítható megfelelő diétával és a bélrendszer megfelelő regenerálásával. A cölikália és a laktózérzékenység azonban nem gyógyítható, de szerencsére odafigyeléssel és a megfelelő mentes termékekkel kordában tarthatók. Ha úgy érezzük, hogy elveszünk az információk tengerében, a PENNY élelmiszerlánc honlapján remekül összeszedett információk segítik az eligazodást, sőt gyakorlatilag mindent megtudhatunk rajta a különböző érzékenységekről, illetve arról, hogyan táplálkozzunk helyesen. A PENNY megújult üzleteiben pedig a laktózmentes, gluténmentes, vegán, bio és cukorkontroll termékek széles választéka található meg, így már egy helyen, kedvező áron is beszerezhetjük a szükséges élelmiszereket!

Gluténmentesen

A gluténérzékenység klasszikus tünetei tehát általában a krónikus hasmenés és hasfájás, puffadt has (pókhas), étvágytalanság, fogyás, gyereknél hossz- és súlynövekedésben való elmaradás, hajhullás, stb. Kevésbé típusos tünetek pl. a foltos hajhullás (alopecia areata), vashiányos anémia, viselkedészavar, székrekedés, nyelőcső reflux, szájüregi afták, csontritkulás, problémás terhesség. Fontos, hogy a fenti tünetek bármelyikét észlelve ne kezdjen el senki kétségbeesetten gluténmentesen étkezni, hanem forduljon gasztroenterológus szakorvoshoz a pontos diagnózis megállapítása céljából! Cölikália bármely életkorban jelentkezhet, nem gyerekkori betegségről van szó. A felmérések szerint a betegség előfordulása az elmúlt 30 évben világszerte növekedett, jelenleg a fejlett országok lakosságának 1-2%-a cöliákiában szenved. Ez a diéta valójában az egészséges, kiegyensúlyozott étrend gluténmentes változata, amely ugyan nem könnyű, de megfelelő segítséggel megtanulható. A különböző élethelyzetek új kihívás elé állíthatják a betegeket és családjaikat, ezért ajánlott a diéta kezdeti szakaszában mindenképp, de akár később is, kontrollszerűen felkeresni egy témában járatos dietetikust, aki megfelelően fel tudja készíteni az érintetteket az étrend nehézségeire, és megoldási javaslatokkal tud szolgálni. De milyen az a gluténmentes diéta?

Az étrend alapja az olyan élelmiszerek elhagyása, amelyek összetevőként és/vagy adalékanyagként akár nyomokban is tartalmaznak búzát, durumbúzát, tönkölybúzát, kamutot, tritikálét, rozst, árpát vagy nem gluténmentes zabot.

 Ennek ismeretében érthető, hogy miért helytelen és megtévesztő a betegség régebben elterjedt elnevezése, a lisztérzékenység. Az étrend egyik legnehezebb része a kenyér, egyéb pékáruk és a tésztafélék helyettesítése. Szerencsére ma már a speciális, gluténmentes termékek széles palettája elérhető nem csak az ételallergiásoknak és –intoleranciásoknak szánt üzletekben, hanem a „hagyományos” élelmiszerboltokban is. Pár évtizeddel ezelőtt még nem is létezett ennyiféle gluténmentes kenyér, keksz, tészta, illetve nem volt ennyi különleges diétára, étrendre specializálódott üzlet, étterem és cukrászda. Jó hír, hogy minden megújult PENNY üzletben elérhetőek nemcsak a cukormentes- és vegán élelmiszerek, de a laktóz-, gluténmentes ételek is, méghozzá igen kiváló áron. Ha többet akarunk megtudni a gluténmentes étkezésről, akkor a PENNY Gluténkontroll aloldalán minden információt megtalálhatunk!

Galéria | 5 kép

Laktózmentesen az élet

A laktóz (más néven tejcukor) az emlősök tejében található (2 cukoregységből álló) szénhidrát. A laktóz a vékonybélben egy emésztőenzim (laktáz) tevékenysége során 2 egyszerű cukorrá (glükózzá és galaktózzá) bomlik. A laktózérzékenység (laktózintolerancia) egy olyan állapotot jelöl, amelyben a tejcukorbontó laktáz teljes vagy részleges hiánya áll fenn. Ebben az esetben a tejcukor bontatlan formában halad át a vékonybélen, és jut el a vastagbélbe, ahol végül baktériumok bontják el rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká. Ez okozza a jellemző tüneteket, úgymint hasfájás, puffadás, enyhe vagy erős, görcsös hasmenés, gázképződés.

Galéria | 8 kép

A tejcukorérzékenység kimutatásában dietetikus, illetve orvos segíthet. Ennek terápiája szintén a megfelelő diéta, illetve a gyógyszeres kezelés. Ez utóbbi csepp vagy tabletta formában a hiányzó enzimet pótolja. Azért, hogy a vásárlás, élelmiszer- vagy ételválasztás minél rövidebb időt vegyen igénybe, tisztában kell lennünk, mely termékek címkéjét kell elolvasni, és mely élelmiszerek a „rizikómentesek”. Ha mindent tudni szeretnénk a laktózérzékenységről, érdemes felkeresni a PENNY laktózmentes aloldalát, hiszen ott minden tudnivaló megtalálunk, kezdve attól, hogy mit okoz pontosan a laktózintolerancia, addig, hogy mely ételek tartalmaznak laktózt. Ahogy az is, hogy mik nem! Például a 100%-ban növényi italok (szója-, rizs-, zab-, mandulaital, stb.), növényi olajok, tojás, feldolgozatlan húsok, zöldségek, gyümölcsök, lisztek. A változatos táplálkozást elősegítik a „speciális” laktózszegény és laktózmentes készítmények (laktózmentes sajtok, tejek, fagylaltok) is, amelyek a megújult PENNY üzleteiben nagy számban érhetők el.

Táplálkozzunk jól!

És itt lép a képbe a modern ember és az nem megfelelő táplálkozása – hiszen az ételérzékenység kialakulásában is legtöbbször a rossz táplálkozási szokások, a szennyezett környezet, mesterséges adalékanyagok lehetnek felelősek, noha kétségtelenül előfordulhat öröklődés, genetikai hajlam is. (Az emésztőenzim hiánya például főleg genetikai okokra vezethető vissza.) Természetesen nemcsak érzékenységek esetén tanácsos egészségesen és tudatosan táplálkozni – ez mindannyiunk számára alapvető fontosságú.

Galéria | 7 kép

Az orvostudomány mai álláspontja szerint a krónikus, nem fertőző betegségek (például a daganatos és szív-érrendszeri betegségek) 70-80%-ának kialakulásában bizony meghatározó tényező a nem megfelelő étkezés! És természetesen a túlsúly is sok problémához vezethet: a civilizációs betegségnek tekinthető túlsúly és elhízás a magyar felnőtt lakosság 65 %-át, míg a kettestípusú cukorbetegség közel 10 %-át érinti, ez szintén egészséges táplálkozással lenne megelőzhető. (Ha többet akarunk megtudni a cukorról és az azt övező tévhitekről, érdemes felkeresni a PENNY oldalát!)

Galéria | 6 kép

Az egészséges étkezés szerepet játszik nemcsak az optimális növekedés, de a megfelelő fizikai és szellemi teljesítőképesség fenntartásában is. Ha nem vagyunk tisztában, pontosan hogyan is kellene egészségesen táplálkozni, a PENNY honlapján remek tanácsokat találunk, amelyek a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) által elkészített táplálkozási ajánlást, az Okostányért veszik alapul.

Galéria | 9 kép

Kiemelt kép: Unsplash