nő nagy csokor kaprot szagol

Így marad sokáig friss a kapor, és így készül a legfinomabb kaporolaj

Ha ügyesen tároljuk a fűszernövényt, hosszú ideig friss és bódító illatú marad.

A kapor az egyik legkarakteresebb és legkedveltebb fűszernövényünk. Pikáns illata már messziről is felismerhető, és semmi mással nem lehet összekeverni. Egyszerre friss, kissé ánizsos, enyhén citrusos és rettentően étvágygerjesztő.

Olyannyira, hogy már egy kis csokor kapor is képes azonnal nyárias hangulatot varázsolni az asztalra, legyen szó akár hűsítő uborkasalátáról, kapros tökfőzelékről vagy valamilyen skandináv stílusú halételről.

Kaportörténelem 

A kapor (azaz az Anethum graveolens) eredete valószínűleg Délnyugat-Ázsiához köthető, de már az ókori egyiptomiak is ismerték és használták, igaz, elsősorban gyógyászati célokra. A rómaiak étvágyjavítónak tartották, míg

a középkori Európában egyenesen amulettként is hordták, mivel úgy hitték, távol tartja a boszorkányokat.

Egy idő után persze mindenki rájött, hogy inkább finom, mintsem mágikus hatású. Manapság a kapor különösen népszerű a skandináv, orosz, balti és kelet-európai konyhákban, ahol előszeretettel használják halakhoz, savanyúságokhoz, joghurtos öntetekhez és levesekhez. Nem véletlen, hogy mi magyarok is imádjuk. 

A nyár fűszere

Magyarországon nyáron egyenesen elképzelhetetlen az élet kapor nélkül. Ahogy megérkezik a szezonja, már ott illatozik a piacon nagy csokrokban, zöldséges standok mellett, hívogatva a tökfőzelék szerelmeseit.

A kapros-túrós lepény, a kovászos uborka, a tejfölös karalábéleves, a kapros újkrumpli vagy a kapormártás mind-mind klasszikus nyári kedvencek, és ezekben az ételekben a kapor nem csupán kiegészítő, hanem főszereplő.

kapor-frissentartas

Egy kép is elég, hogy az ember érezze a friss kapor illatát (Fotó: Getty Images)

Frissen az igazi!

A friss kapor nemcsak illatosabb, hanem zamatosabb és élénkebb ízű is, mint a szárított változat. Míg a szárított kapor gyakran elveszíti karakteres aromáját, és szinte porszerű, a friss kapor bódítóan aromás és zsenge. 

Ezért is olyan nagy kincs, ha a hűtőnkben vagy a konyhapulton ott vár néhány friss csokor. Csakhogy a friss kapor hajlamos gyorsan fonnyadni, és néhány nap alatt elveszteni szépségét és hűsítő ízjegyeit.

Szerencsére van néhány trükk, amivel tovább élvezhetjük a legkedvesebb nyári fűszernövény ízét. Mutatjuk, mit tehetsz, ha azt szeretnéd, hogy akár 1-2 hétig is szép és finom maradjon a vágott kapor. 

Vízben, mint a virágot

Állítsd a kaprot egy pohár hideg vízbe, úgy, mint egy csokor virágot. Fedd le lazán egy nejlonzacskóval (például zöldséges tasak), és tedd a hűtőbe. Így akár egy hétig is friss maradhat!

Nedves papírtörlős csomagolás

Tekerd a kaprot enyhén nedves (nem csurom vizes!) papírtörlőbe, majd helyezd egy zárható zacskóba vagy dobozba.

A hűtő zöldséges fiókjában így akár 4-5 napig is bírja.

Fagyasztás

Aprítsd fel, tedd jégkockatartóba, önts rá kevés vizet vagy zsiradékot majd fagyaszd le. A jégkockákat főzéskor egy az egyben bedobhatod az ételbe: olyan lesz, mintha friss kaporral dúsítottad volna őket. 

Kapros olaj 

Ha pedig igazi gourmet vagy, készíts kapros olajat. Ez nem csak konzerválja a frissességet, de egyúttal feldobja az egyszerű ételeket is, ráadásul ajándékba is adhatod, vagy grillvendégségbe is viheted: garantáltan örömet fogsz vele okozni. 

Házi kapros olaj

Hozzávalók 1 kis üveghez:

  • 1 csokor friss kapor (levelek és szárak is jöhetnek)
  • 200 ml semleges ízű olaj (pl. szőlőmag vagy napraforgó)
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  1. A kaprot alaposan mosd meg, majd szárítsd meg papírtörlővel.
  2. Tedd a kaprot és az olajat egy turmixgépbe, és turmixold simára.
  3. Ha igazán tiszta olajat szeretnél, szűrd át a keveréket egy finom szűrőn vagy gézlapon.
  4. Öntsd steril üvegbe, és tárold a hűtőben.

Ez a zöld arany tökéletes salátákra, krémlevesekre, halakra, főtt krumplira vagy bármilyen olyan ételhez, aminek jól áll a kapor friss, nyárias íze

Kapcsolódó: Ezért kellene több kaprot fogyasztanunk

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó