születési sorrend kötődés

Így befolyásolja felnőtt kapcsolatainkat a születési sorrendünk

A tudomány egyre gyakrabban foglalkozik a születési sorrend felnőtt kapcsolatokra gyakorolt hatásával. Íme, mit kell tudnunk az eltérő kötődési jellemzőkről.
  • A pszichológia szerint születési sorrendünk meghatározza, később hogyan alakulnak felnőtt kapcsolataink.
  • Külföldön Birth Order Affectnek hívják ezt a jelenséget, mely segít megérteni szerepünket a családban.
  • Születésünk alapján így alakulnak személyiségtípusaink és eltérő kötődési jellemzőink.

Örökölt tulajdonságaink, neveltetésünk, valamint a családban elfoglalt helyünk is alapjaiban határozzák meg, hogyan tudunk boldogulni később a világban. Sőt, személyiségünkön túl viselkedésmintáinkat, mentális jóllétünket és személyes kapcsolatainkat is befolyásolják azok a korai környezeti hatások, melyeket gyermekéveinkben tapasztaltunk.

Noha a szakértők azt mondják, genetikánk jobban nyom a latban, amikor az egyén viselkedési és pszichológiai jellemzőit vizsgáljuk, a tudomány egyre gyakrabban foglalkozik a születési sorrend felnőtt kapcsolatokra gyakorolt hatásával.

Különösen személyes kapcsolódásaink lehetnek eltérőek attól függően, hányadik gyermekként érkeztünk a családba,

de szociális készségeink, felelősségtudatunk, kompromisszumkészségünk, figyelem iránti igényünk és perfekcionizmusunk is változhat ennek fényében.

A külföldön csak Birth Order Affectként ismert jelenség, vagyis a családi hierarchiában betöltött szerep segít megérteni személyiségünket és felnőtt kapcsolatainkban tanúsított magatartásunkat. Íme, mit kell tudnunk az alapvető típusokról és azok eltérő kötődési jellemzőiről, melyek kapaszkodóként szolgálhatnak személyes érintkezéseink során.

születési sorrend kötődés

Születési sorrendünk meghatározhatja, később hogyan alakulnak felnőtt kapcsolataink (Fotó: Getty Images)

1. Elsőszülöttek

Persze ahogy más esetben, úgy a testvérek jellemzésében sem érdemes sztereotípiákra hagyatkoznunk, mindenesetre lehetnek olyan, születési sorrendből adódó sajátosságok, melyeket mi magunk is felismerünk a családi dinamikában. Az elsőszülöttek esetében ilyen például a lelkiismeretesség, a túlzott gondoskodás és a dominancia, de ezek a testvérek az esetek többségében ambiciózusak és rendkívül szervezettek is a mindennapi feladatokban. 

Mivel szeretnek irányítani, felelősségteljesek és jó vezetők, ezek az ismérvek kapcsolataikban is hamar a felszínre törnek. Magabiztosságuk és kezdeményező természetük miatt komolyan veszik őket partnereik, de teljesítménykényszerükből adódóan könnyen válhatnak maximalistákká, mely miatt nehezebben ismerik be, ha tévednek. 

2. A középsők

A középső gyermekek érzékeny, alkalmazkodó személyiségek, épp emiatt személyes kapcsolataikban rendkívül jó közvetítők, mivel megszokták, hogyan egyensúlyozzanak a családi elvárások között. Ugyanakkor nehéz őket konkrétan behatárolni. Kiforrott egyéniségük nagyban függ attól, hányan voltak gyermekek a családban, mindenesetre az biztos, hogy

kivételes kompromisszumkészséggel rendelkeznek.

Gyakorlatilag bárkivel képesek megtalálni a közös hangot, ez az értékes tulajdonság pedig kötődésüket is nagyban meghatározza. 

Másodszülöttként a középsők igyekeznek olyan helyet találni maguknak a családi hierarchiában, amely szöges ellentétben áll az elsőszülött szerepvállalásával, vagyis erősen hat rájuk, milyennek látják idősebb testvérüket. Kapcsolataikban nyitottak az egyezségre, hozzáállásuk rugalmas, jól kezelik a csalódásokat, és mindig reális elvárásokkal tekintenek célkitűzéseik felé. Noha általában ők a legfüggetlenebb személyiségek a testvérek közül, gyakran érezhetik magukat mellőzött félnek emberi kapcsolataikban.

A legtöbb jellemvonást sok különféle gén befolyásolja. Az alábbi 5 fontos tulajdonságot például édesanyánktól örököljük.

3. A legkisebbek

Abban egyetérthetünk, hogy a család legkisebb tagjait érinti a legtöbb sztereotípia, ám az még a tipikus jellemzők között is igaz, hogy a legfiatalabb testvérek kapják a legtöbb babusgatást és megbecsülést rokonaiktól. A pszichológia szerint épp ezért sokszor kevésbé felelősségteljesek, hajlamosak belekényelmesedni a gondoskodásba, emiatt pedig ritkán vágynak arra, hogy bármely téren – akár egy párkapcsolatban – átvegyék az irányítást.

Esetükben sokat számít az is, milyen korkülönbséggel érkeztek idősebb testvérükhöz képest, de általánosságban elmondható, hogy jellemzően több csínytevést megúsznak, mint társaik, és kevesebb teher is hárul rájuk.

Kapcsolataikban ebből adódóan gyakran gondtalanok, könnyedek és vidámak tudnak lenni,

de mindemellett szeretetteljesek, társaságkedvelők és roppant szórakoztatóak is. Azonban esetenként előfordulhat, hogy magukra öltik a lázadó szerepét vagy ha úgy adja a helyzet, egyszerűen kibújnak a felelősségre vonás alól.

4. Egykék

Az ismert közhelyek szerint az egyke gyerekek önzők, elkényeztetettek és nehezen illeszkednek be a közösségekbe, ám sokkal inkább igazak rájuk azok a vonások, melyek az elsőszülött gyermekeket is jellemzik. Az egyke gyerekek valójában felelősségteljes, érett személyiségek, akik – mivel sok időt töltenek idősebb családtagjaik társaságában – hamar megtanulják, hogyan lavírozzanak a felnőtt kapcsolatok útvesztőjében. 

Rendkívül kreatív, önálló, figyelmes és magabiztos egyéniségek, akik nagy figyelmet fordítanak az önképzésre, mindezeket pedig később, emberi kapcsolataikban is kamatoztatják. Esetükben talán az énközpontú szemlélet az, amit negatívumként behozhatnak társas életükbe. Például különösen nehezen viselik, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy azt eltervezték, ám cserébe addig nem pihennek, amíg meg nem valósították elképzeléseiket. 

5 tulajdonság, amiben szinte egyformák a hasonló korú testvérek.

Kiemelt kép: Getty Images

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!

Nők Lapja Példakép Díj