Leszámolhat a szexuális stigmákkal a szexpozitivitás?

A kutatások már rég bebizonyították, hogy minél nagyobb tabunak van beállítva a szex, annál nagyobb bajt okoz, hiszen ennek ellenére mindenki csinálja, amióta világ a világ. A pizzafutár csomagtartóján szexi „nővérke” pucsít, a popkultúrából és a kereskedelemből ömlik az erotika, de ha egy nő esemény utáni tablettáért megy orvoshoz, még mindig ítélkezéssel találkozhat. Tényleg új szemléletet hozhat a szexpozitivista mozgalom?

Akik hozzám hasonló módon nagyon szerették/szeretik a Bajos csajok című filmet, bizonyára emlékeznek arra a jelenetére, amelyben az iskolai edző szexuális felvilágosítást tart. „Ne szexszeljetek, mert terhesek lesztek és meghaltok!” – így hangzik a tömör és velős „felvilágosítás”, ami talán szélsőségesnek hat első látásra, de nagyjából pontosan lefedi, hogyan kommunikálták a felnőttek a szex lényegét a gyerekeknek generációkon, sőt, évszázadokon keresztül.

Hogy pontos képet kapjunk arról, mit jelent szexpozitívnak lenni, jobb, ha azzal kezdjük, hogy mennyire rányomja bélyegét a szexhez való hozzáállásunkra ennek ellentéte, a szexnegativizmus. Az idézett edző a szexnegatív gondolkodás éllovasának is tekinthető, és azt fogalmazza meg, amit a történelem, a vallások és a különböző társadalmi változások jó alaposan nyomatékosítottak az emberiségben.

Ha visszagondolok, én is, aki pont a X és az Y generáció határán helyezkedem el,

úgy nőttem fel, hogy gyerekként és kamaszként annyit tudtam a szexről, hogy egyrészt bűn, másrészt veszélyes,

hiszen nem kívánt terhességet és halálos betegségeket okozhat. És ezzel nem vagyok egyedül. Az iskolai felvilágosításokon mást sem hallottunk, mint hogy nincs száz százalékos védekezési eszköz, és hogy rettenetes kórokat lehet egymástól elkapni.

Értem, hogy a védekezés nagyon fontos dolog, és tényleg mindent meg kell róla tanítani a kamaszoknak, de a folyamatos félelemkeltés, amivel ez kéz a kézben járt, szerintem sokakat összezavart. Arról ugyanis nem igazán esett szó, hogy a szex élvezetes dolog, és az egyik legkézenfekvőbb örömforrás az életben.

szex stigma szexpozitivizmus szexuális nevelés

Erotikus témájú falfestmény az i. sz. 79-ben elpusztult ókori városból, Pompejiből.(Photo by Art Media/Print Collector/Getty Images)

Ne csináld, ne élvezd!

A tudósok mindig is megvitatták a szex témáját a történelem során, a kereszténység, az iszlám és más nagy vallások térnyerésével azonban ez lett az egyik legnagyobb tabutéma, és kizárólag a heteroszexuális házaspárok kiváltságává vált, legalábbis a társadalmi beidegződés szerint.

Innentől kezdve a szexuális nevelés legnagyobb részben az absztinencián alapult, ami csak fokozta a szex tabu, patriarchális és heteronormatív jellegét. Pedig az absztinencián alapuló szexuális nevelés tudományosan bizonyítottan hatástalan, ráadásul etikailag problematikus. Hatásának több évtizedes tanulmányozása után

számos tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy kiemelten fontos, hogy a fiatalokat átfogó, kulturálisan kompetens és orvosilag precíz szexuális oktatásban részesítsék.

A kutatók azt találták, hogy a szexről szóló támogató beszélgetések létfontosságúak ahhoz, hogy elősegítsék a szexualitás egészséges fejlődését felnőttkorban.

Ha már szexuális nevelés és szexpozitivitás… Mit mond el rólunk, hogy nincs rendes szavunk a nemi szervünkre?

Nem elhanyagolható tényező a szexnegatív álláspont ledöntésében a feminista mozgalom felemelkedése a 60-as, 70-es években. Ennek az időszaknak köszönhetően az emberek nyitottabbá váltak a szex, az alkalmi kapcsolatok, a nők élvezete és az LMBTQ kapcsolatok iránt.

De nem mindenki és nem mindenhol.

Ma Magyarországon számos olyan történetet hallani, amelyben esemény utáni tablettáért jelentkező nők ítélkezést kapnak az orvosoktól, asszisztensektől.

Akárhogy is nézzük, a szex élvezete még mindig nem számít alapjognak, főleg a nők számára. Pedig nagyon is az.

Túl a vulvás poszteren

Erről szól a szexpozitivitás is. Nem mennyiségi, hanem minőségi megközelítés. Nem attól lesz valaki szexpozitív, hogy sokat szexszel, hanem attól, hogy nyíltan áll saját szexualitásához, és kommunikálni is tud róla. Mostanában nagyon felkapott kifejezés az, hogy szexpozitív, az online társkeresésben is az egyik legtrendibb kulcsszóvá vált az elmúlt időszakban.

Szakértők szerint azonban

fontos hangsúlyozni, hogy nem divathullámról, hanem remélhetőleg nagyszabású szemléletváltásról van szó,

amelynek első számú célja a szexszel kapcsolatos szégyen és ítélkezés megállítása. Ebben a megközelítésben megszűnnek az olyan felfogások, hogy mi számít szexuális értelemben normálisnak és abnormálisnak, és átveszi ezek helyét a különböző szexuális stílusok ítélkezéstől mentes megközelítése.

szex-stigma-szexpozitivizmus

Kiemelten fontos, hogy a fiatalokat átfogó, kulturálisan kompetens és orvosilag precíz szexuális oktatásban részesítsék (Fotó: Getty Images)

Bizonyos szempontból ez akár szélsőségesen is hathat, hiszen évszázadokon át teljesen más volt a perspektíva. Vannak, akik szerint a szex pozitivizmus „sok”. Ha úgy vesszük, a Szexoktatás című sorozat például egy igencsak szexpozitivista sorozat, amelyben a Gillian Andreson által alakított feminista, szókimondó és szexuálisan totálisan felszabadult szexterapeuta (nem mellesleg egy kamaszfiú anyukája) úgy van beállítva, mint aki az egész életét fallikus dísztárgyak, vulvákat ábrázoló festmények, szexuális segédeszközök és erotikus magazinok bűvkörében éli.

Nyilván ez fikció, akárcsak az, hogy a sorozatban szereplő iskolában minden bokorban nemi aktus történik a tanítás teljes ideje alatt, de azért azt fontos hangsúlyozni, hogy a szexpozitivizmus nem ezt jelenti. Sokkal inkább azt, hogy

képesek vagyunk szégyenérzet nélkül élvezni azokat az örömöket, amelyeket a testünk képes adni nekünk, és másoknak sem okozunk bűntudatot azzal, hogy ítélkezünk.

Őszinték vagyunk magunkhoz és másokhoz a vágyainkkal kapcsolatban, és nem hagyjuk, hogy különböző társadalmi beidegződések és tradicionális elvárások elvegyék tőlünk ezt az élvezetet.

Minél jobban szeretjük a testünket, hálásak vagyunk érte és látjuk benne azt, hogy vonzó lehet mások számára, minél jobban tudatosítjuk magunkban, hogy megérdemeljük a szexuális örömöket, hogy hangot adhatunk és megélhetjük vágyainkat, hogy jó szexuális partnerek vagyunk, annál inkább szexpozitívabbak vagyunk. Innentől már csak egy feladatunk van: jól kommunikálni ezt a következő generációk, legfőképpen a gyerekeink felé.

Mikor kellene elkezdeni a szexuális felvilágosítást?

Nemcsak a nemzetközi statisztikákban, de a hétköznapokban is elkeserítően rosszul szerepelünk szexedukáció terén. A gyerekekeket nemcsak az oktatás, de sok esetben a szülők is magukra hagyják, hogy aztán úgy szerezzenek tudást és tapasztalatot, ahogy tudnak. Jámbor Eszter, az ismeretterjesztő Testsuli alapítója mesélt elzárkózó szülőkről, szexpozitivitásról és magányos kisfelnőttekről.

Ugyanis jócskán elkésett, aki a 14 éves gyerekével ül le a szexről beszélgetni szexuális nevelés címén…

Kiemelt kép: Canva