Nemcsak a nemzetközi statisztikákban, de a hétköznapokban is elkeserítően rosszul szerepelünk szexedukáció terén. A gyerekekeket nemcsak az oktatás, de sok esetben a szülők is magukra hagyják, hogy aztán úgy szerezzenek tudást és tapasztalatot, ahogy tudnak. Jámbor Eszter, az ismeretterjesztő Testsuli alapítója mesél elzárkózó szülőkről, szexpozitivitásról és magányos kisfelnőttekről.

Egyre több a kiskorúak által önmagukról készített intim felvétellel történő visszaélés, olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által működtetett Internet Hotline oldalán. A szervezet 2022-ben 2758 bejelentést kezelt, amelynek több mint 50 százaléka – a korábbi évekhez hasonlóan – gyermekkel szembeni szexuális visszaélést rögzítő tartalmakkal kapcsolatban érkezett.

A gyermekek online szexuális kizsákmányolásával érkező jelzések között egyre több a kiskorúak által saját magukról készített intim felvétel. Az áldozatok jórészt 13 év alattiak, de sok közöttük 7 és 10 éves kor közötti lány és fiú is. A felvételeken jól kivehető, hogy a gyermek a webkamerás beszélgetés ideje alatt a saját gyerekszobájában tartózkodik, láthatóak a személyes tárgyai, az iskolatáskája vagy akár a plüssállatai is.

9-10 éves gyerekek és a felnőtt tartalmak

„Amikor öt éve elkezdtem a szexedukációval foglalkozni, ezek a számok még másképp néztek ki. Akkor ott tartottunk, hogy 12-13 évesen látnak először pornót a gyerekek valamilyen formában. Ma már 9-10 éves korban találkoznak először felnőtt tartalommal. Alig pár év, és ekkora az eltolódás” – mondja Jámbor Eszter, a Testsuli ismeretterjesztő site megálmodója, és hozzáteszi, egyértelmű, hogy a probléma gyökere a szexuális edukció hiánya, amit a gyerekek sem az iskolában, sem otthon nem kapnak meg.

„Az iskolában az ilyen jellegű edukációt a nemzeti tanterv határozza meg, ami kimerül pár mondatban, és a menstruáció, a reprodukció témakörét járja körül. Javarészt a tanárokon múlik, hogy a témában mennyire mélyednek el, de mivel rengeteg tanárral állok kapcsolatban, tőlük tudom, annyira kevés az idő a tananyagra, hogy abba a szexuális nevelés már nem fér bele. Emiatt kiemelten fontos, hogy a szülők figyeljenek erre. A gyerek egész életét meghatározza ez.”

A WHO irányelve életkorra lebontva részletezi, hogy adott korban mi az, amit a gyermeknek tudnia KELL, a dokumentum ugyanis alapjogként hivatkozni a szexuális tudásra.

„Jogod van tudni, hogy mik azok a bugyiszabályok, mit kell tenned nem kívánt terhesség esetén, ha elkapsz egy nemibetegséget, ha olyan párkapcsolatban találod magad, ahol lelkileg bántalmaznak. Akinek nincs ezekről tudása, egy életen át cipeli ennek terhét és következményeit, gondoljunk egy tiniterhességre, egy nemi betegségre, vagy erőszakra. Már nem elég az, ha 14 éves korában ülsz le a gyerekkel, hogy felvilágosítsd. Aki így jár el, az nagyon elkésett, a gyerek pedig hatalmas hátrányt szenved. Statisztikák igazolják, már az első szexuális együttlét is gyakran 12 évesen jön el. Nyilván szülőként ezt nagyon nehéz befogadni, elképzelni” – mondja Eszter, és hozzáteszi, ma Magyarországon a törvény szerint 12 év a beleegyezési korhatár egy 18 év alattival, míg 14 éves kortól bármilyen korú felnőttel szabadon létesíthető szexuális kapcsolat. A törvénnyel ellentétben viszont az interneten egy ennyi idősnek nem engedélyezett az a cikk, ami például a tiniterhességről szól, azt ugyanis 18 alattiak nem olvashatják.

@testsulim Kövess be jó testi tippekért! #eduàció #óvszer #személyi #korhatàr ♬ original sound - Eszter Jámbor

Miért kezdődjön a szexuális nevelés négyéves kor előtt?

A WHO Mátrix alapján a 0-4 évesek csoportjában a gyermekeknek el kell sajátítaniuk a  „nemek egyenlőségének tiszteletben tartása”  attitüdjét.  Ez túlzásnak tűnhet az ilyen fiatalok számára,  pedig a fiúk és lányok egyenlőségének hozzáállásáról van szó. Fontos, hogy ez az alapvető magatartás kezdettől fogva megjelenjen, mint a későbbi értékek és normák szilárd alapja. Egy téma alapjait korai szakaszban kell lerakni, hogy egy későbbi fejlődési szakaszban ismét előkerüljenek és megerősödjenek. Az ajánlásban ugyanebben az életkorban kell beszélgetni a saját test felfedezéséről, avagy a szeretetről.

 

Az ARC plakátkiállítás döntős plakátja

„Tavaly az ARC plakátkiállításon döntős lett az a plakátunk, aminek az volt a címe, hogy »Szexelhet, de nem tanulhat róla«. A transzparenst a Legyen Ön is milliomos ihlette, a kérdés pedig az volt, hogy Melyik nem igaz a 12 éves Sárára? A poén az volt, hogy valamennyi kijelentés igaz volt. Amikor álltunk a plakát mellett, hallottuk, hogy az emberek hitetlenkedtek, nem akarták elhinni, hogy ez a valóság” – meséli Eszter, és újra elmondja, rengeteg levél fut be hozzá olyan kérdésekkel és problémákkal kapcsolatosan, amikből átjön, magukra vannak hagyva a fiatalok, rengeteg közöttük a magányos.

A szexedukáció nem csak a szexről szól

„Szívfacsaró, amikor leírják, hogy nincs senki, akihez fordulhatnának. Tőlem kérdeznek, amikor én csak egy távoli és ismeretlen pont vagyok a chat másik oldalán. Ezekben a levélváltásokban nemcsak a testükről kérdeznek, de az érzelmekről is. Több huszonéves írt nekem már arról, hogy kétségbe van esve, mert nem mer szakítani, fél a következményektől. Ez is mutatja, mennyire jó lenne, ha osztályfőnöki órán

a szexoktatás keretei között arról is lehetne beszélni, hogy mit jelent az önismeret, a nyitottság, az elfogadás, hogy milyen az a párkapcsolat, ahol minden rendben van.

Ha képes vagy nemet mondani az intimitásban, akkor azt az élet többi területén is alkalmazni tudod” – magyarázza Eszter, és gyorsan hozzáteszi, szülőként úgy lehet stabil háttér gyermeke számára az ember, ha ő maga is tisztában van a szexualitásával, és nem adja tovább tulajdon szorongásait. „Erről szól a szexpozitív hozzáállás, hogy a szexualitást az élet természetes részének tekinted, és igenis szeretnéd ezt biztonságosan és tudatosan űzni, és ezt akarod átadni a gyermekednek is.

Európai Fogamzásgátlási Atlasz

A Szexuális és Reproduktív Jogok Európai Parlamenti Fóruma minden évben kiadja az Európai Fogamzásgátlási Atlaszt, ami sorrendbe állítja az országokat, hogy hol mennyire elérhető és hozzáférhető a fogamzásgátlás. Magyarországon jelenleg is az egyik legalacsonyabb a fogamzásgátló módszerek elérhetősége az EU-ban, a lista utolsó helyei között szerepelünk.

Ha mondjuk rajtakapod, hogy önkielégítést végez, vagy épp rátok nyit szex közben, az ő életében meghatározó lesz az, hogy miképp reagálsz. Ez lehet az ő hozzáállása a szexhez” – teszi hozzá Eszter, és elmondja, ma már se szeri se száma azoknak a lehetőségeknek, amik közül a szülő válogathat, rengeteg hasznos anyagot lehet letölteni a netről, többek között a Hintalovon Gyermekvédelmi Alapítvány honlapjáról, ahol külön edukációs tartalmakat találnak a szülők, a pedagógusok és a gyerekek, de rengeteg az olyan könyv is, ami segíti a gyerekeket. „Ha csak annyit teszel, hogy beszerzel néhány könyvet, már hatalmasat léptél, aki így jár el, tudatosítja a gyermekében, hogy a téma nem tabu, azzal szabad foglalkozni. Vanak szülők, akik ennél is továbbmennek, és rendszeresen feltöltik a gyerek óvszerkészletét.”

Hasznos linkek szülőknek, gyerekeknek, pedagógusoknak

  • https://hintalovon.hu/termek/felvilagositas_szexedukacio_szuloknek_10_napos_email_kurzus/
  • https://hintalovon.hu/termek/felvilagositas-mikor-es-mit-mondjunk-a-gyerekeknek-a-szexualitasrol/
  • https://hintalovon.hu/termek/bugyiszabalyok/
  • https://yelon.hu/
  • WHO: Az európai szexuális nevelés irányelvei: http://www.szexualpszichologia.hu/who_iranyelvei.html
  • Gyakorlati tanácsok, hogyan ne legyél nemi beteg: https://www.testsuli.hu/2022/11/12/gyakorlati-tanacsok-nemi-betegseg-ellen-szexsuli-vagyaim/
  • Szexoktatás című sorozat (Sex Education, Netflix)

Kiemelt kép: Jámbor Eszter, a Testsuli alapítója – Fotó: Cvizkovits Judit