szulok gyerektelenek beszolas

A legidegesítőbb mondatok, amiket gyerektelenek mondhatnak szülőknek

„Miért nem eszi meg a levest?” „Le sem szidod rendesen?” „Én biztosan nem adok majd cumit!” – csak néhány azok közül a bosszantó megjegyzések közül, amiket általában gyerektelen felnőttektől kapnak a gyerekesek. Nézzük, milyen beszólásokkal lehet még kikergetni a világból a szülőket!

Olyat valószínűleg mindenki mond párszor (gyerektelen) életében, hogy „ha majd gyerekem lesz, ezt vagy azt biztosan másképp fogom csinálni”. Esetleg azon kapjuk magunkat, hogy szülőket kritizálunk magunkban az utcán vagy közlekedés közben, hogy hogyan is bánnak csemetéjükkel.

Akár vállal valaki gyereket, akár a tudatos gyerektelenséget választja, a két csoport véleménye sokszor különbözik és súrlódásokhoz vezethet. Mindkét oldalnak lehet igaza, hisz sok szülő elfelejti, milyen volt szabadon bármit, bármikor csinálni; a nem-szülőknek pedig saját tapasztalat híján nem feltétlen szabadna végletes kijelentéseket tenniük.

Az amerikai Huffington Post megkérdezte a gyerekeket nevelő olvasóit, hogy szerintük melyek a legidegesítőbb mondatok, amelyek a gyerektelenek száját elhagyhatják, és amivel burkoltan (vagy nyíltan) kritizálják a szülőket.

7 dolog, amit sose mondj egy szülőnek

Lássuk, mik kerültek fel a szülők toplistájára!

1. „A kutyatartás legalább akkora felelősség, mint a gyereknevelés”

De tényleg, milyen szülő hagy egyedül egy szobatiszta egyéves gyereket a lakásban egész nap egy tál étellel és vízzel? Senki, igaz? A gyereknevelés sok olyan felelősséggel jár, amiről a kutya- vagy cicabarát gyerektelenek nem tudnak, hiszen csak kisállattal kapcsolatos tapasztalataik vannak.

szulok gyerektelenek beszolas

Fotó: Getty Images

Arról nem beszélve, hogy a gyereknevelés egy hosszú ideig tartó nagyon nagy anyagi elkötelezettség is. Ki is számolták, mennyivel járnak rosszabbul a szülők a gyerektelenekhez képest: a gyerekesek a nem szülőkhöz képest bő két és félszer több saját erőforrást áldoznak a társadalom fenntartására.

2. „Ha lenne gyerekem, ezt biztosan nem csinálnám…”

Bármilyen helyzetben elhangozhat ez a mondat, hisz mindig akad valami kritizálható a gyerekek viselkedésében, etetésében, szórakoztatásában, oktatásában vagy öltöztetésében.

Ki ne hallott volna ehhez hasonló mondatot jártában-keltében: „Biztosan nem fogok semmilyen kütyüt a gyerekem kezébe adni, hanem mindig játszani fogok vele, olvasunk és kirándulunk!” vagy „aki cumit ad a gyerekének, lusta másképp megnyugtatni a babáját, én sosem adok majd cumit az enyémnek”. Lehet, hogy így lesz, de mindenki csak addig tökéletes szülő, amíg meg nem születik a gyereke…

3. „Miért nem szerzel bébiszittert estére?”

Bébiszittert találni egyáltalán nem olyan könnyű, ugyanis a megbízható, tapasztalt és kedves gyerekfelvigyázók hetekre előre be vannak táblázva, állandó ügyfeleik vannak, akiket nem fognak lemondani azért, hogy egy vadidegen családhoz menjenek pár órára. A bébiszitterek nagy része csak előre lefixált időben vigyáz gyerekekre.

Ennek az anyagi vonzata pedig szintén nem mellékes: ha mozi-vacsora-tánc programmal kalkulál egy szülőpár, akkor nemcsak a szórakozást, az éjjeli hazajutást, de a bébiszittert is finanszíroznia kell. Így egy átbulizott este az ára akár egy wellnesshétvége büdzséjével is felérhet.

4. „Nyugodtan hozd magaddal a gyereket!”

Egy vagy több gyerekkel ez nem ilyen egyszerű. Szülőként fel kell mérnünk, hogy egy adott hely megfelel-e a gyerek igényeinek és korának is, ezt átgondolva pedig olyan programot kell választanunk, ami végül mindenkinek kellemes lehet. Egy kicsi gyereket nem érdemes olyan kirándulóhelyre vinni, ahol sokféle veszélynek van kitéve, mert akkor a szülőnek nem lesz egy perc nyugta sem.

Az olyan programok, amelyek sok ingernek teszik ki a gyereket (zaj, tömeg, sokféle érdekesség, vízpart, zene stb.) hamar lefárasztják a kicsiket, és egyáltalán nem biztos, hogy úgy fognak viselkedni, hogy másokat ne zavarjanak. Vagyis előfordul, hogy a szülők a gyerekeiket pont másokra való tekintettel nem viszik el valahova, és így inkább ők sem mennek.

5. „Húha, hát mit eszik ez a gyerek?!”

…vagy mit nem eszik? A gyerektelen kritizálók képzeletbeli gyereke sosem enne gyorsétteremben hamburgert, inna szénsavas üdítőt, és semmiképpen nem lenne válogatós. A teljes tiltás azonban nem működik egyik gyereknél sem, egy idő után kísérletezni akarnak; elmennek titokban egy gyorsétterembe, vagy épp egy másik kölyök szülinapi zsúrján tömik tele magukat gumicukorral.

A válogatósság mögött egyébként állhat idegrendszeri vagy pszichés probléma is, úgyhogy ezt se vessük egyik szülő vagy gyerek szemére sem. De ha látszólag semmi komoly oka nincs annak, hogy egy gyerek nem eszik jól, akkor se szóljunk bele! Már csak azért se, mert valószínűleg a szülőt is zavarja ez a probléma…

6. „Bocs, mégsem érünk rá! Holnap jó?”

Még az is lehet, hogy a szülők éppen rugalmasan tudják módosítani a programjaikat, de általában azért egy gyerekes család logisztikája sokkal összetettebb, mint a gyerekteleneké. Ha esti programról van szó, egyáltalán nem biztos, hogy a bébiszitter vagy bárki, aki vigyázott volna a gyerekre, másnap is ráér. Ha pedig egész napos közös programról van szó, akkor pláne nagy kiszúrás az utolsó pillanatban lemondani.

7. „Fegyelmezd már meg rendesen!”

A büntetés örökzöld téma, és szülők között is sokszor okoz konfliktust. Amennyiben egy adott helyzetben nincs szó gyermekbántalmazásról, nem érdemes beleszólni a szülők nevelési elveibe, hisz minden bizonnyal ők ismerik a legjobban gyerekeiket, így azt is ők tudják, mivel lehet hatni a kicsikre.

Egyre többen választják a tudatos gyermektelenséget a szülőség helyett. Te tudod, mi az a DINK életstílus?

Kiemelt kép: Getty Images