tai chi idős ember

Már nem Hongkongban a leghosszabb az élettartam

Hosszú ideig Hongkong volt az első a listán, mely a várható élettartam szerint rangsorolta a világ országait. Nemrégiben azonban a helyieknek át kellett adniuk az elsőséget, a változás okai pedig igen sokrétűek.
  • A születéskor várható élettartamot sok tényező befolyásolja.
  • Egyes ázsiai országok rendre az élmezőnyben vannak, amikor a hosszú élettartamról van szó. 
  • Hongkong nemrégiben elveszítette elsőségét.

Évről évre kijön a lista (sőt, igazából több összegzés is), mely számba veszi, a világ mely tájain élnek a legtovább az emberek. A tudósok azokat a területeket, ahol szignifikáns, pozitív különbség mutatkozik a várható élettartamban, kék zónáknak nevezték el, és rendre alaposan megvizsgálják, melyek azok az életmódtényezők, amelyek nagy szerepet játszanak a hosszú életben. A szóban forgó tájegységekről nemrégiben érdekes sorozat is készült. 

Tudjuk, hogy a várható élettartamban a genetikán túlmutató jelentősége van az életmódnak: a helyes táplálkozásnak, a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésnek, és a sportnak is. Azt pedig, hogy milyen komoly negatív hatást gyakorol az élettartamra a stressz, szintén egyre jobban megértjük. A hongkongiak esetében például épp a stressz az, ami most kedvezőtlenül befolyásolja a listán elfoglalt helyüket.

Hongkong és élettartam

Hongkong a Kínai Népköztársaság két különleges közigazgatási területének egyike, egy 263 szigetből álló városállam. Noha a köznyelvben gyakran városként hivatkoznak rá, az élettartamot összehasonlító listákon (helyesen) országként szerepel. A hongkongiak jelentős része egészséges életmódot folytat, sok zöldséget, sok halat fogyaszt, emellett aktív életet is él: sportol, vagy a keleti filozófiákon nyugvó valamelyik harcművészetet, vagy jógatechnikát gyakorolja. Mindezeknek köszönhetően Hongkong évekig vezette a világ legjobb életkilátásaival rendelkező országok listáját, megelőzve számos más, szintén hosszú életű lakosokkal büszkélkedő államot. Mindez azonban most megváltozni látszik. A hongkongi nők 2022-ben várható élettartama 86,8 év volt, ezzel szemben Japánban (azaz Japán egészét tekintve) 87,1 év volt ugyanez az adat. Legalábbis ez derült ki a Hongkong vezetése által a héten közzétett statisztikákból. A férfiak várható élettartama az ázsiai pénzügyi központban 80,7 év volt (ugyanannyi, mint Szingapúrban), de kevesebb, mint Svédországban, Japánban és Norvégiában. 

A hongkongiak és a stressz

Hongkong évek óta folyamatosan a világ hosszú élettartam-felméréseinek élén állt, a 2000-es évek elején megelőzte Japánt is. A legfrissebb felmérések szerint ugyanakkor a helyi lakosok egyre stresszesebbek, továbbá fizikai és mentális egészségük az elmúlt években a társadalmi feszültségek, a megélhetési nehézségek miatt és a világjárvány közepette jelentősen romlott. A város legfőbb stresszorai közé tartoznak a magas (és egyre növekvő) megélhetési költségek és a jövővel kapcsolatos bizonytalanság is. A legnagyobb stresszforrást az elmúlt években kétség kívül a világjárvány jelentette. A város Covid okozta halálozási aránya egy időben a legmagasabb volt a világon, ráadásul az időseket különösen sújtotta a koronavírus, részben a nagyobb népsűrűség és az alacsony átoltottság miatt. Ez nagyon erős megrázkódtatást jelentett a helyi lakosokra nézve, a bizonytalanság pedig nyomot hagy életkilátásaikon is. 

Hongkongi élettartam és mi

Bármilyen messze is van tőlünk, a hongkongi példa a világnak ezen a részén is tanulságos. Mivel az elmúlt néhány évben nem történt a hongkongiak életében olyan életmódbeli változás, ami indokolná, hogy ilyen jelentős változás álljon be a várható élettartamban, tudósok feltételezik, hogy annak hátterében az emelkedő stressz-szint áll. Ez utóbbi pedig minket is sújt, a dolog pedig annál is súlyosabb, ha figyelembe vesszük, hogy mifelénk az életmód, a táplálkozás és a kellő mennyiségű pihenés kritériumai sem teljesülnek maradéktalanul.

Magyarország a várható (férfiak esetében 71 év, nők esetében 78 év körüli)  élettartammal, a világlista középmezőnyében van, és erre nem igazán lehetünk büszkék, hiszen számtalan, a miénkénél kevésbé szerencsés helyzetű ország megelőz bennünket. Ha szeretnék élettartamunkat növelni, nagyon fontos, hogy egészséges életmódszokások kialakítása mellett találjuk meg a számunkra ideális stresszkezelő technikákat is, melyek elsajátításával sokat tehetünk egy hosszabb és egészségesebb életért. 

Szeretnél arról olvasni, milyen szokásokkal növelheted meg élettartamod? Ebben a cikkünkben éppen ezt a témát bontottuk ki. 

Kiemelt kép: Getty Images