bear grylls mentális applikáció alkalmazás

Hiánypótló mobilappal segít a férfiak mentális egészségén Bear Grylls

Sokan csak túlélő-specialistaként ismerik, de a férfiak mentális egészségének is nagy szószólója.

Leginkább a tévéképernyőn követhettük végig Bear Grylls kalandjait, ahol hasznosabbnál hasznosabb tanácsokkal látta el a nézőket a vadonban való túléléshez. Az élet azonban a hétköznapokban is tartogathat megpróbáltató helyzeteket, amitől a mentális egészségünk sérülhet. Az exkatona tollából már több könyv is született, ezek egy része túlélési praktikákat tartalmaz, másikuk pedig önsegítési és életvezetési tanácsokkal van tele. Most azonban egy teljesen új dologba vágta a fejszéjét.

Még mielőtt túlélő specialistaként tűnt volna fel a médiában, Grylls a Brit seregnél szolgált. Még 1996-ban, mindössze 21 évesen a különleges légierő tagjaként egy rutinnak számító ugrást hajtottak végre Zambiában, azonban semmi sem úgy történt, ahogy azt a gyakorlat követelte volna. Közel 5000 méteres magasságban az ernyő megadta magát és nem nyílt ki, nem nyílt ki az ernyője, és Grylls nyaktörő sebességgel zuhant a föld felé amikor elsötétült előtte minden. Miután felébredt megtudta, hogy három csigolyája is eltört és azt mondták, lehet nem fog többé lábra állni.

„Az a baleset egy sötét és nehéz időszak volt számomra ilyen fiatalon. Hirtelen eltűntek az adottnak hitt dolgok az életemből, mint az egészségem, készségeim, a munkám. Egy olyan újraindításon estem át, amire nem igazán vágyik senki az életében.”

– mesélte az Independentnek adott múlt heti interjújában. A felépülés azonban hihetetlenül gyors ütemben zajlott, olyannyira, hogy alig 2 év múlva már a Mount Everestet taposta, méghozzá a világon az egyik legfiatalabb személyként, aki valaha megmászta az égbetörő csúcsot. Gyerekkori álmát váltotta valóra, de elmondása szerint a baleset miatt tudott ennyire az Everestre fókuszálni. A túlélőszakértő úgy véli, a terápia egyik extrém formája volt ez nála, amit inkább nem ajánlana senkinek, hiszen hathoz egy az esélye annak, hogy nem tér vissza az expedícióról.

Bear Grylls Getty Images

Fotó: Getty Images / David Levenson

A mentális egészség szószólója

Lassan kezdenek ledőlni a falak, amiket a toxikus maszkulinitás épített a férfiak mentális gondjai köré; sokan a mai napig nem beszélnek problémáikról, mert attól tartanak, hogy környezetük vagy férfitársaik stigmatizálni fogják őket sebezhetőségük láttán. Grylls az utóbbi években nagy hangot adott a mentális egészség fontosságának, kiváltképp nagy figyelmet fordítva a férfiak lelki problémáira. Tavaly jelent meg Mind Fuel című önsegítő könyve (magyarul Lelki üzemanyag, de sajnos még nem jelent meg), amely célja, hogy az olvasó lelki ellenálló képességet fejlessze egyszerű, mindennapos gyakorlatokkal.

Most Dr Alex George-dzsal állt össze egy különleges projekt kedvéért, aki az Egyesült Királyság Ifjúsági Nagykövete a Mentális Egészségért, hogy létrehozzanak egy egyedi mobilapplikációt a „mentális fittség” erősítésére, ráadásul kifejezetten férfiak számára tervezve. Az interjúban Grylls arról beszél, hogy rengeteg hogy rengeteg applikáció létezik amelyek különböző módon a lelki egészséggel foglalkoznak, viszont ezek többsége a nők felé nyit, vagy kevésbé vannak jól kifejlesztve. Tehát Mettle abból a szempontból is különleges mobilalkalmazás, hogy azt a réteget célozza meg felhasználóként, akik a leginkább hajlamosak elhallgatni a problémáikat.

Az Eurostat 2020-as adatai alapján Magyarországon 100 ezer főre vetítve átlagosan 17,1 fő vet önkezűleg véget az életének, de az Alföld déli régiójában ez a szám még ennél is magasabb: 23,9 fő. Ezzel hazánk második helyen áll az EU-s listán. 

Hiánypótló alkalmazás a férfiaknak

Az öngyilkosságok 65-75 százalékát globálisan tekintve is férfiak követik el, így hiánypótlónak nevezhetjük az applikációt. Egy olyan eszközt ad a férfiak kezébe, amivel megerősíthetik magukat mentálisan, így ha viharos vizekre eveznének az életükben, könnyebben visszanavigálhatnak a nyugodt mederbe. A Mettle elkötelezett célja, hogy megváltoztassa a férfiak véleményét a mentális betegségekről és Grylls azt mondta, hogy a férfiak a gyengeség beismeréseként tekintenek a mentális problémákra, amit küzdelemként való felfogásra akarnak változtatni. 
Az alkalmazás játékos elemeket tartalmaz, amivel a felhasználók pozitív szokásokat alakíthatnak ki, így erősítve mentális jólétüket. Valamint egy mesterséges intelligenciát alkalmazó chatbottal is tudnak beszélgetni, hogy személyre szabja az adott személy fejlődési útját. Amit viszont nem találnak majd a letöltők az alkalmazásban, az a kevésbé földhözragadt tanácsok vagy légzésgyakorlatok. Grylls szerint a férfiak kevésbé lesznek hajlandóak légzésgyakorlatokat csinálni, vagy pánsípzenét hallgatni.

A túlélőszakértőt sok kritika érte első könyve kapcsán, sokak szerint túlságosan leegyszerűsítve ragadta meg a mentális egészséggel kapcsolatos problémákat. Akkor is, mint ahogy a Mettle megalkotásakor rengeteg munkát fektetett a projektbe. Az interjúban kifejtette, hogy biztosan nem lesz tökéletes az applikáció, de ha nem szeretne kritikát kapni az ember, az egyetlen alternatíva, hogy nem csinál semmit.
Tapasztalatainak köszönhetően nem első alkalommal téved feltérképezetlen, körülményes területre és már 2017 óta támogatja nyíltan a férfiak mentális egészségének ügyét. Korábban igazi szuperhősként tekintettek rá, de szeretné eloszlatni ezt a gondolatot az emberek fejéből. Azt mondta, soha nem szeretett ebben a szerepben tetszelegni, mert tudta, hogy rengeteg küszködés állt mögötte. Ahhoz, hogy felépítsen valaki egy ilyen képet magáról, először sebezhetőnek és alázatosnak kell lennie. 

Nincs problémám azzal, ha azt mondom, hogy az élet néha nehéz, éppúgy, mint a vadon néha nehéz.

Bár sokszor tartjuk az ördögtől valónak a technikát, többször is bebizonyosodott, hogy ez nincs így. Tudtad például, hogy a Tetris kifejezetten hasznos játék? Kattints ide, ha érdekel, miért!

Kiemelt kép: Getty Images – Ben Simms / Canva