Az analóg olvasáshoz hasonlóan a kézzel való írás is kezd egyre inkább háttérbe szorulni, pedig a kézírás nagyon sok dolgot elárul rólunk, még akkor is, ha nem egy képzett grafolgus kezdi el kielemezni azt. Manapság viszont egyre kevesebbszer van szükségünk arra, hogy tollal vagy ceruzával körmöljünk a füzetünkbe, ami meg is látszik az írásképünkön. Az alábbi öt tanácsot megfogadva egyszerűen fejlesztheted a kézírást, hogy az kevésbé tűnjön macskakaparásnak.

Mindig is irigyeltem a szépen írókat, mármint azokat, akik kecsesen kanyarítják a betűket a hófehér papírra. Én mindig sokkal türelmetlenebb voltam ahhoz, hogy tökéletesen gömbölyítsem a b-t és az á-t, és hosszú időbe telt, amíg leszoktam arról, hogy egy vonalat húzzak az ö betőre az ékezet helyett. Az elmúlt években pedig egyre kevesebb alkalmam nyílt arra, hogy kézzel írjak, hiszen a laptopon és mobilon való pötyögés szinte teljesen átvette a kézírás szerepét; legfeljebb jelesebb alkalmakkor írok meg egy-egy képeslapot, esetleg jegyzetelek a meetingeken, amit aztán később alig bírok kiolvasni.

Mivel nem vagyok sem orvos, sem gyógyszerész, ezért elkezdtem böngészni olyan módszerek után, amelyek segíthetnek fejleszteni a kézírásomat, és rábukkantam a My Modern Met cikkére, ami segít abban, hogy esztétikusabban jegyzeteljünk.

Miért fontos kézzel írni?

Az agy másképp működik, amikor kézzel írunk valamit, mint amikor billentyűzetre vagy képernyőre írunk. Tanulmányok azt mutatják, hogy az írás javítja a memóriát; a diákok jobban megőrzik a tanultakat, ha gépelés helyett kézzel írva dolgoznak új ötletekkel. A kézzel való írás egyik legjelentősebb előnye, hogy aktiválja az agyat. Dr. Karin James, az Indiana Egyetem Pszichológiai és Agytudományi Tanszékének docense fMRI-vizsgálatokkal tanulmányozza, hogyan hat a kézírás a gyerekek agyára.

Felfedezte, hogy amikor a gyerekek kézzel írnak, az agyuk felnőtt szintű aktivitással világít, amikor azonban gépelnek, nagyon minimális az aktivitás.

Ráadásul a kézírás segíti az olvasáskészség fejlesztését is, például a betűfelismerést, az irányultságot és a vizuális-perceptuális készségeket. Dr. James legújabb kutatásai például azt mutatják, hogy a betűk írása javítja a betűfelismerést az írást megelőző gyermekeknél – jobban, mint a betűk gépelése vagy akár a betűk lekövetése. Ezen kívül a kreativitást is segíti, J. K. Rowling, Quentin Tarantino és Stephen King is esküszik erre a módszerre. Nem mellesleg a kézírás kezdi ismét a reneszánszát élni, a szépen kanyarított betűk akár a lakás vagy a meghívók éke is lehet.

Kép: Ezra Bailey/Getty Images

Válassz megfelelő tollat!

A szép kézíráshoz elengedhetetlen a jó írószerszám. A ceruza kényelmes lehet a hibák kitörléséhez, de valószínűleg több örömet fogsz találni a gyakorlásban, ha tollal dolgozol. A kulcs természetesen a megfelelő eszköz kiválasztása. Ezek a leggyakoribb tolltípusok, amelyekkel találkozhatsz: 

Töltőtoll

A tintába mártott toll modern és kényelmes változata, ami sok levélíró és kalligráfus számára a legmegfelelőbb. Bár nehéz megszokni őket, de gyönyörű, vékonyabb és vastagabb vonalakat is húzhatsz vele.

Golyóstoll

Könnyen kezelhető tollfajta, amely egyenes, tiszta vonalakat biztosít. Modern kialakítású külsejében az olajalapú tinta egy acélhegyen keresztül vezetve gördül végig az írófelületen. 

Roller irón

A golyóstollakhoz hasonló kialakításúak, de nedvesebb, vízbázisú tintája inkább a töltőtollakra hasonlít. Jó választás azok számára, akik mindkét világból a legjobbat szeretnék.

Gél tollak

Ezek talán a legnépszerűbb írószerek manapság, nem véletlenül: egyszerűen csodás velük az írás, és még a legrondább macskakaparást is képesek esztékusabbá tenni. Az olaj- és vízbázisú tinták előnyeit egyesítve rendkívül sima felületet adnak.

Nézd meg a markodat!

Miután megvan a tollad, a következő dolog, amit ellenőrizni kell, a fogásod. Az ideális toll- és ceruzafogás lehetővé teszi, hogy szépen írj anélkül, hogy gyorsan elfáradnál. Ha valaha is  éreztél fájdalmat a kezedben vagy a csuklódban, nem árt feleveníteni a helyes tartást.

Változtass testtartást!

Gondoltál már arra, hogyan ülsz, amikor írsz? Ahogy a tolltartásod, úgy a testtartásod is befolyásolhatja a kézírásod rendezettségét és stílusát. A jó írói testtartás ilyen:

  • Kényelmesen egyenes hát
  • Az alkarodat finoman támaszd az íróasztalra
  • A talpadat tartsd egyenesen a padlón

Írj nagyobb betűkkel!

Amikor a kézírásodat próbálod javítani, a legjobb, ha nagyobb betűket kanyarítasz, mint amekkorával általában írnál. Így képes leszel azonosítani azokat a területeket, amelyeken változtatni szeretnél, és láthatod a fejlődésedet. Ha a nagy betűk írása nem megy könnyen, próbálj meg kézírópapírt használni hozzá, aminek a vonalai segítenek benne.

Kép: Getty Images

Használj munkalapokat!

Emlékszel, amikor az iskolában feladatlapokon gyakoroltad a kézírást? Nos, ezek a hasznos eszközök nem csak a gyerekeknek jók. Számos különböző típusú vonalas munkalap létezik, amelyek segíthetnek tökéletesíteni a kurzív vagy nyomtatott írást.

Amikor gyakorló lapokat keresel, tartsd szem előtt a céljaidat, például a gyorsírást vagy a nyomtatott betűket szeretnéd gyakorolni? Mindegyikhez megvannak a kifejezetten erre a célra készült lapok. Hasonlóképpen figyelj a feladatlapok kialakítására is: léteznek előre nyomtatott írásúak, amelyet nyomon követhetsz, hogy megtanuld a betűk formázását.

Kalligráfia gyakorlásához találsz munkafüzeteket itt, itt és itt

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

Gyakorlat teszi a mestert – és ez a kézzel való írásra is igaz. Még ha rendelkezel is a megfelelő eszközökkel és technikákkal, a kézírásod szépsége attól is függ, hogy mennyit gyakorolsz. És bár nem akarod kifárasztani a kezed, mégis érdemes naponta legalább fél órát vagy egy órát használnod a tollat vagy ceruzát.

Ha úgy érzed, hogy kevés alkalom adódik arra, hogy kézzel írj, az alábbi esetekben egyszerűen beillesztheted a gyakorlást a mindennapjaidba:

  • Naplóírás
  • Listák készítése
  • Levelek írása
  • Dalszövegek másolása
  • Jegyzetelés az órán vagy megbeszéléseken

Forrás: My Modern Met Kiemelt kép: Getty Images