Sztárok kedvenc könyvei, amelyeket nekünk is érdemes elolvasni

Gyerekkönyv, tragikus szerelmi történet és identitáskereső regény – ezeknek a sztároknak könyvek terén is igen jó az ízlésük.

Többnyire vörös szőnyegen, grandiózus rendezvényeken vagy a széles vásznon láthatjuk őket, de ez nem jelenti azt, hogy a sztárok ne szeretnének elvonulni a világ elől egy jó könyv társaságában. És hogy melyik híresség melyik kötetben szeret leginkább elmerülni, melyik történet az abszolút kedvence, amelyet időről időre szívesen olvas újra? 

Michelle Obama – Toni Morrison: Salamon-ének

Fotó: Scott Olson/Getty Images

Az amerikai író 1977-es novellája Macon Dead, egy afroamerikai férfi életét követi végig. Az identitáskeresésről szóló történet, amely az egykori first lady kedvenc könyve, itthon 1986-ban jelent meg a Magvető Kiadónál. „Az egyik olyan könyv – és az egyik első olyan könyv, amelyet elejétől a végéig egy nap alatt kiolvastam –, amelyet nem azért szerettem olvasni, mert el kellett olvasnom, hanem mert nagyon jó volt. Ez a könyv szerettette meg velem az olvasást, amire előtte kényszerként tekintettem. A Salamon-ének annyira magával ragadott, hogy abba se bírtam hagyni az olvasását.”

Anne Hathaway – Frances Hodgson Burnett: A titkos kert

Fotó: Jemal Countess/WireImage

A híres angol színpadi mű- és regényíró leghíresebb műve, az 1911-ben kiadott könyv mára a gyermekirodalom fontos részévé vált. Az elsőre ijesztő és idegen Misselthwaite Manorba érkező kislány, Mary Lennox az Oscar-díjas színésznőre is nagy hatással volt. „Annyira lettem volna Mary Lennox helyében. Mind a mai napig gyengéim a kertek, és mindig alaposan körbe is járom őket, hátha találok valamelyikben egy lelakatolt ajtót.” A regényből 1919-ben, 1949-ben is forgattak már filmet, a leginkább ikonikus azonban az Agnieszka Holland által rendezett 1993-as verzió lett. Legutóbb tavaly filmesítették meg, ebben Colin Firth is szerepelt.

Natalie Portman – David Mitchell: Felhőatlasz

Fotó: Frazer Harrison/Getty Images

„Három éven át mindenki ezt kapta tőlem ajándékba. A Felhőatlaszban hat történetet találunk, mind különböző időben játszódik, és más-más műfajban is íródtak. Az egyik történelmi fikció, a másik hetvenes évekbeli misztikus thriller, és van közte posztapokaliptikus sztori is. Ez az egyik leggyönyörűbb, legszórakoztatóbb könyv – olyan, ami teljesen leköti a figyelmed” – áradozott a 2004-ben megjelent könyvről az izraeli-amerikai színésznő. A regényből 2012-ben a Mátrix-trilógia és A parfüm rendezői forgattak háromórás filmet Tom Hanks, Halle Berry és Hugh Grant főszereplésével.

Jessica Biel – F. Scott Fitzgerald: Az éj szelíd trónján

Bár a 20. század egyik legjelesebb modernista novellaírójának egyértelműen A nagy Gatsby a leghíresebb műve, a hollywoodi színésznőnek egy másik F. Scott Fitzgerald-regény az abszolút kedvence: „Jó párszor elolvastam már, és egyszerűen imádom. Tragikus, de azt gondolom, hogy a tragédiák jók nekünk: elolvassuk őket, és rájövünk, hogy talán nem is csináljuk olyan rosszul a dolgainkat, sőt rendben vagyunk.” Az 1934-es Az éj szelíd trónján, amely egy nagy reményű elmegyógyász és gyönyörű páciensének házasságát meséli el, az amerikai álom fájdalmas, kegyetlen kritikája.

Meghan Markle – Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

Mielőtt összeházasodott Harry herceggel, Sussex hercegnéje blogot vezetett, a The Tig nevű virtuális naplóját azonban – a Palota nyomására – kénytelen volt eltüntetni az internetről. Pedig itt számolt be arról is, hogy rajong Saint-Exupéry klasszikusáért. „Régóta odáig vagyok ezért a könyvért, különösen a rókáért – írta. – Akár el is tekintek attól, hogy ez egy gyerekkönyvnek álcázott, egzisztenciális problémákat feszegető történet. A kis rókáról szóló fejezet olyan igazságot mutat meg nekem mindig, ami miatt érdemes újra és újra fellapozni.” Egészen biztosak vagyunk benne, hogy az örök bölcsességeket rejtő, 1943-as regényt Meghan a kis Archie-nak és a kis Lilibetnek is gyakran felolvassa.  

Forrás: Ranker.com, Hello.com, Popsugar.com Kiemelt kép: Getty Images