5 ok, amiért imádjuk a ma 61 éves Colin Firth-öt

Mindenki Mr. Darcyja olyan, mint a bor: az évek múlásával csak egyre jobb lesz.

Ha azt mondjuk, tökéletes angol úriember, sokak lelki szemei előtt nem a brit királyi család tagjai elevenednek meg, de még csak nem is Ben Kingsley. Hanem bizony Colin Firth, aki azóta ugyan elképesztően sok remek filmben brillírozott, a Büszkeség és Balítélet című 1995-ös sorozattal beírta magát az angol gentleman kategóriába, ahonnan, noha jó színész, ha akarna, sem tudna kilépni. 

Tudtad egyébként, hogy a Bridget Jones könyvekből (és filmekből) ismert Mark Darcy neve nem véletlenül ugyanaz, mint a Jane Austen regény főszereplőjének? Mark Darcy és Bridget Jones románca ugyanis sok minden tükrözi Mr. (vagyis Fitzwilliam) Darcy és és Elizabeth Bennet románcát – ezért aztán a színészválasztás sem a vélelenen múlt a 2000-es évek egyik legnagyobb sikerű szinglitörténetében.

Ha egy szerep tökéletes úriembert kíván, a rendezők azóta is gyakran gondolnak Firthre. A Kingsman: A titkos szolgálat Harry Hartjára nyilvánvalóan hibátlan választás volt az angol színész, ahogyan az egyébként divattervező Tom Ford is tökéletesen ráérzett, hogy mennyire jól hozza majd rendezői debütálásában, a 2009-es Egy egyedülálló férfi című drámában George Falconer, az öngyilkosságra készülő meleg tanár figuráját. A király beszédében VI. Györgyöt alakította, aki beszédhibája miatt sokáig nem mert nyilvánosság elé állni, ezzel a szereppel pedig emberközelivé tette II. Erzsébet apját, és megmutatta a humoros oldalát is.

Színészi remekléseit napestig lehetne folytatni, a sokoldalú tehetségéhez nem fér kétség.

Olyan, mint a bor: az évek múlásával egyre jobb és jobb lesz. A 61. születésnapja alkalmából összegyűjtöttünk öt olyan esetet, amikor tökéletes úriember volt Colin Firth, és ami miatt még mindig (és örökre) odaleszünk érte.

Az önironikus Oscar-beszéde 

Amikor 2011-ben A király beszéde című filmben VI. György király megformálásáért átvette a legjobb színészi alakítás díját, Firth viccesen azt mondta: „Van egy olyan érzésem, hogy a karrierem most érte el a csúcspontját. Legmélyebb köszönetemet fejezem ki az Akadémiának. Attól tartok, figyelmeztetnem kell Önöket, hogy valahol a felső hasizmomban olyan rezdüléseket tapasztalok, amelyek azzal fenyegetnek, hogy táncmozdulatokká formálódnak, amelyek – bármennyire is örömteli számomra – rendkívül problémás lenne, ha eljutnának a lábamig, mielőtt leérnék a színpadról. Úgyhogy igyekszem rövidre fogni a köszönőbeszédemet.” Pedig nem lett volna annyira nagy baj, ha táncra perdül, mert már több alkotásban is bizonyította, hogy jó a mozgása.

Nagyon jól áll neki a vizes ing

Az ikonikussá vált Büszkeség és balítélet tévésorozat egyik legemlékezetesebb jelenete az, amikor Darcy csuromvizes ingben jön ki a tóból. Firth Jonathan Rossnak adott interjújában mondta el, hogy

a jelenet majdnem meghiúsult, mert az eredeti verzió szerint teljesen csupasznak kellett volna lennie benne,

és egyébként annyira utálta, hogy azóta sem nézte meg ezt a részt. A Bridget Jones filmekben nemcsak a karakter neve volt fejbiccentés Jane Austin műve előtt, hanem a vizes inges jelenetet is megismételték: Hugh Grant és Colin Firth karakterei összeverekednek egymással, majd egy szökőkútban kötnek ki, ahonnan Darcy csuromvizes ingben kászálódik ki.

Kisegítette régi barátját, Rupert Everettet

Everett a 2018-ban elkészített régóta dédelgetett projektjét, az Oscar Wilde életéről szóló The Happy Prince-t (A boldog herceg) népszerűsítette, amelyet ő írt, rendezett és a főszerepet is játszotta. Colin Firth az író hűséges barátját, Reggie Turnert alakította, ami létfontosságúnak bizonyult a film finanszírozásához. „Colin a barátságának legnagyobb bizonyítékát nyújtotta, ugyanis nélküle sosem készült volna el a film. Végig mellette állt” – mondta Everett a Daily Mailnek. „Aláírta a szerződést, de évekig tartott, mire összejött a pénz. Ő pedig az alku része volt: a megállapodás arról szólt, hogy részt vesz benne, különben a finanszírozók nem adnak pénzt rá. Szóval bizonyos értelemben neki köszönhetem az egészet, ahogyan Emily Watsont és Tom Wilkinsont és mindenki mást is a filmben. Colin volt az a személy, akire mindenki figyelt. Ha ő kiszáll, akkor a filmem összeomlott volna.”

Nincs elszállva magától

Colin Firth mégiscsak egy filmsztár, aki rengeteg emlékezetes és szimpatikus szerepben tündökölt már, legyen az a Nanny McPhee szerető apukája, az Igazából szerelem írója vagy éppen VI. György király. De a siker mégsem szállt a fejébe, és simán képes volt arra, hogy egy interjúban elismerje, hogy a gyerekei jókat kacarásztak rajta, miközben a Kingsman akciójeleneteit gyakorolta a kertjükben a fűben hemperegve.

Az a bizonyos csúnya pulcsi

Szerintem nem én vagyok az egyetlen, akinek a retinájába égett a Bridget Jones naplójában viselt karácsonyi pulóver, amin egy hatalmas rénszarvas éktelenkedett. Colin Firth/Mark Darcy annyira imádnivalóan esetlenül viselte a filmbéli nagymamája kedvéért ezt a vizuális környezetszennyezést, hogy biztosra veszem: ő indította hódító útjára a minél rondább és giccsesebb karácsonyi pulcsik divatját, amivel gyakorlatilag húsz éve tele vannak a ruhaboltok novembertől kezdve. „A lámpák miatt nagyjából hatvan fok volt a stúdióban” – mesélte később egy interjúban Colin erről a bizonyos jelenetről. „Olyan meleg volt, hogy a gyertyák olvadni kezdtek, a pulykacurry pedig teljesen kiszáradt. Minden egyes szünetben szinte letéptem magamról a pulóvert. Annyira izzadtam, hogy szerintem fogytam vagy tíz kilót.”

 

 

Forrás: bbcamerica.com Kiemelt kép: Getty Images