Tudományosan bizonyított tény, hogy nemcsak a gyerekek mentális egészségre hatnak jól a mesék, de segítségükkel a betegséggel járó fájdalmakat is jobban viselik.

Ha a gyerekünk beteg, van néhány olyan bevált házi praktika, amelyeket minden alkalommal bevetünk a gyógyulás érdekében: ilyen a mézes, citromos tea, a tápláló húsleves – de jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy akár a Hófehérke és a hét törpe vagy a Hamupipőke is sokat segíthet a csöppség állapotán – és itt most szó sincs a digitális verziókról.  

Utazás a fantáziával

Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmány szerint a felolvasott esti mesék csökkenthetik a gyerekek stressz-szintjét és fájdalmát az agyba küldött pozitív hormonoknak köszönhetően.

Brazil kutatók ráadásul arra is rájöttek, hogy ha a gyerekek kedvenc könyvét olvassák, az nemcsak a megfázással küzdő, otthon gyógyuló gyerekeknek segít, hanem a komolyabb betegségekkel küzdő, kórházban fekvő kicsiknek is.

„A mesemondás során olyasmi történik, amit a narratíva szállításának nevezünk, vagyis a gyermek a fantázián keresztül olyan érzéseket és gondolatokat élhet át, amellyel néhány pillanatra egy másik világba, másik helyre kerülhet, távol a szobától, a kórterem barátságtalan körülményeitől” – írja a kutatás egyik résztvevője, Dr. Guilherme Brockington tudós egy sajtóközleményében.

Kiderült, hogy a mesefelolvasás növeli a gyerekek oxitocin szintjét, amit szerelemhormonnak is nevezünk, és bizonyítottan csökkenti a kortizolszintet, amely a stressz hatására szabadul fel a szervezetben. 

Erre az eredményre a kutatócsoport egy Sao Pauló-i kórház 81 asztmában, hörghurutban vagy tüdőgyulladásban szenvedő 2-7 év közötti gyermek részvételével végzett kutatás során jött rá. 

A csoport egyik fele 30 percig hallgatta a felolvasók esti meséit, míg a többi gyereknek 30 percig találós kérdéseket tettek fel. Nyálminta alapján megvizsgálták a szervezet hormonszintjét a mesék és a találós kérdések előtt és után, és arra jutottak, hogy bár mindkettő csökkentette a kortizolszintet, illetve növelte az oxitocin szintet, az esti mesék kétszer többet segítettetek az asszociációs játékoknál.  

A cél: jobb közérzet

Ez a kutatás is azt bizonyítja, hogy az esti mese hatékony és olcsó módja annak, hogy segítsünk a gyerekeken, amikor rosszul érzik magukat. „Ezt a vizsgálatot tartom az egyik legfontosabbnak, amelyben valaha is részt vettem, hiszen ennek az elsődleges célja a szenvedés enyhítése. Szándékunkban áll kiterjeszteni és megismételni más helyeken és csoportokban is ezt az analízist, valamint támogatni az önkéntes meseolvasók munkáját több tudományos bizonyíték alátámasztásával” – árulta el Dr. Jorge Moll Neto agykutató, a tanulmány társszerzője, aki minden szülőt arra biztat, olvasson gyermekének esténként, különösen, ha a csemete éppen valamilyen betegséggel küzd.

Kiemelt kép: Getty Images