fiatal pár közös főzés

Hétvégi gasztró: háromfogásos ebéd 4 főre, fejenként 1500 alatt – 28. rész

Az élelmiszerárak meredek emelkedése miatt ma már komoly kihívás egy családi ebéd megfinanszírozása. A dráguló alapanyagok erősen apasztják a konyhapénzt, hiszen a bevásárlás jóval többe kerül, mint pár éve. De nincs mese, enni kell. És nem lenne rossz finomat is enni, nem igaz?
  • Egyre nehezebb takarékosan, mégis finomat főzni.
  • Az alapanyagok minőségén nem érdemes spórolni.
  • Sokat faraghatunk viszont, ha nyitunk a mellőzött húsfélékre, gabonákra.

Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk.

Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink.

De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg. Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából!

Fodroskelleves kolbászcsipsszel

Hozzávalók (4 főre):

  • 30 dkg fodros kel – 350 Ft
  • 1 fej vöröshagyma – 70 Ft
  • 2 gerezd fokhagyma – 40 Ft
  • 2 közepes sárgarépa – 150 Ft
  • 1 kis darab zeller – 120 Ft
  • 10 dkg füstölt szárazkolbász – 450 Ft
  • 1 ek étolaj – 40 Ft
  • 1 ek liszt – 15 Ft
  • Só, bors – 30 Ft

Összköltség: kb. 1 265 Ft / 4 főre

Elkészítés:

  1. A zöldségeket megtisztítjuk: a hagymát felaprítjuk, a répát és a zellert karikára vágjuk. Kevés olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, meghintjük liszttel, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a zöldségeket. Felöntjük kb. 1,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk.
  2. A fodros kelt csíkokra vágjuk, és amikor a leves már forr, hozzáadjuk. 15–20 perc alatt puhára fő.
  3. A kolbászcsipszhez a kolbászt vékony karikákra vágjuk, száraz serpenyőben ropogósra sütjük. Tálaláskor a leves tetejére szórjuk.
hetvegi-gasztro-1500-alatt-28

Húsos feltét nélkül is isteni a fodroskelleves (Fotó: Getty Images)

Bácskai rizses hús

Hozzávalók (4 főre):

  • 70 dkg sertéscomb – 2 100 Ft
  • 2 fej vöröshagyma – 140 Ft
  • 2 gerezd fokhagyma – 40 Ft
  • 1 kaliforniai paprika vagy tv paprika – 150 Ft
  • 1 paradicsom vagy 1 ek sűrített paradicsom – 100 Ft
  • 25 dkg rizs – 240 Ft
  • 1 ek olaj – 40 Ft
  • 1 ek pirospaprika – 60 Ft
  • Só, bors, kömény – 40 Ft

Összköltség: kb. 2 910 Ft / 4 főre

Elkészítés:

  1. A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd rászórjuk a pirospaprikát.
  2. Hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst, sózzuk, borsozzuk, köménnyel ízesítjük.
  3. Beletesszük a felszeletelt paprikát, paradicsomot és a zúzott fokhagymát.
  4. Lassú tűzön, kevés vízzel pótolva 70–80 perc alatt puhára fő. Közben a rizst külön megfőzzük sós vízben, majd a kész pörköltszafttal összekeverjük.

Házi almás pite

Hozzávalók (4 főre):

  • 30 dkg liszt – 180 Ft
  • 15 dkg margarin vagy vaj – 420 Ft
  • 1 tojás – 80 Ft
  • 70 g cukor – 40 Ft
  • 1 csipet só – 5 Ft
  • 70 dkg alma – 350 Ft
  • 1 tk fahéj – 20 Ft
  • 2 ek zsemlemorzsa – 30 Ft

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit (liszt, margarin, tojás, cukor, só) összegyúrjuk, két részre osztjuk.
  2. Az almát lereszeljük, kicsit kinyomkodjuk, majd fahéjjal és kevés cukorral ízesítjük.
  3. A tepsi alját kizsírozzuk vagy sütőpapírral béleljük, az első tésztalapot kinyújtjuk és kibéleljük vele.
  4. Meghintjük zsemlemorzsával, rásimítjuk az almát.
  5. A második lapot is kinyújtjuk, ráhelyezzük. Villával megszurkáljuk, majd 180 °C-on 35–40 percig sütjük az almás pitét. 

Összköltség: kb. 1 125 Ft / 4 főre

Teljes költség összesen: kb. 5 300 Ft / 4 főre

Kapcsolódó: A múlt hétvégi spórolós menünket itt találod

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó