- A sütőtök viszonylag igénytelen növény, így könnyen és gyorsan megteremhet belőle annyi, amennyi még a legkitartóbb hobbikertészeknek, konyhatündéreknek is fejtörést okozhat.
- Ha viszont tudjuk, miként zsonglőrködhetünk a tárolási idővel, máris nyert ügyünk van.
- Mire érdemes figyelni az egész és a vágott tököknél? Mutatjuk!
Az, hogy mennyi ideig és hol tárolható egy sütőtök, nagyban függ a fajtától és a szüret időpontjától. Míg a zsenge nyári tököt a lehető leghamarabb el kell fogyasztani, addig a vastagabb héjú téli tököket lényegesen tovább lehet tárolni. Mivel most az utóbbiaknak van szezonjuk, utánajártunk, hogyan hozhatjuk ki belőlük a legtöbbet, hogy tényleg semmi ne menjen kárba a konyhában.
Így tárold az egész sütőtököt, hogy sokáig elálljon
Az egész, sértetlen téli tökök hosszabb ideig, fajtától függően 3-7 hónapig tárolhatók. Ha saját veteményesünk van, fontos, hogy betakarítás előtt hagyjuk a tököket teljesen beérni. Amennyiben a termés még tartalmaz extra nedvességet, fennáll a veszélye annak, hogy benti körülmények között rohadni, penészedni kezd.

A tárolásra kész sütőtököt a fás szár és a megkeményedett héj alapján ismerhetjük fel. A héj kocogtatása sok mindent elárulhat: ha üreges hangot hallunk, megérett a téli tökünk (fotó: Getty Images)
Kapcsolódó: Kidobjuk, pedig aranyat ér – Ennyi mindenre használhatod a tökhéjat
Az érett, még fel nem vágott termés tárolására a száraz, sötét, jól szellőző helyiségek a legalkalmasabbak. A legjobb, ha előre ellenőrizzük, hogy a pince megfelel-e ezeknek a feltételeknek – ha túl hideg és nedves, a kamra lehet a legkézenfekvőbb megoldás. A tököket helyezzük a polcra egymás mellé, hagyjunk ki közöttük némi helyet, és tegyünk alájuk egy darab újságpapírt is, hogy a nyomás következtében ne sérüljenek.
Fontos továbbá, hogy a tököt közvetlenül felhasználás előtt mossuk le folyó víz alatt, ellenkező esetben könnyen rothadásnak indulhat.
Ezek a szabályok érvényesek a vágott sütőtökre
Ha van egy kis maradék sütőtökünk, más szabályok érvényesek: a darabokat mindig csomagoljuk be – a legjobb, ha légmentesen zárható ételdobozva vagy frissen tartó fóliába helyezzük. Így a hűtőben 3-5 napig marad fogyasztható. A tök felületét érdemes szárazon tartani, hogy elkerüljük a korai romlást. Ha a szeletelt rész kissé beszáradt, csípjük le egy késsel a felső réteget főzés előtt – a belseje valószínűleg még hibátlan.
Le is fagyaszthatjuk a sütőtököt?
Igen, a legpraktikusabb módszer, ha a vágott tököt felkockázva lefagyasztjuk – így akár 6 hónapig is elállhat a maradékunk. Ehhez a tököt kétféleképpen is előkészíthetjük.
- Süssük vagy főzzük meg – felkockázva, pürésítve is jól működik a fagyasztóban. Az elkészített tököket hagyjuk kihűlni, majd fagyasszuk elő az egészet egy tálcán úgy, hogy ne érjenek össze a darabok. Ha ezzel megvagyunk, helyezzük őket fagyasztózacskóba vagy dobozba.
- A tököt lefagyaszthatjuk nyersen, felkockázva is, bár ez esetben érdemes számolni azzal, hogy a húsa nem lesz annyira ruganyos, mint fagyasztás előtt volt. Az értékéből viszont így sem veszít semmit, ízletes leveseket, püréket továbbra is készíthetünk belőle.
A magokkal szerencsére nem szükséges bajlódni, a tök tartósságát nem befolyásolják. Ha azonban penészfoltokat látunk, valamint kellemetlen, savanykás szagokat érzünk, ne kockáztassunk, inkább dobjuk ki az egészet! A romlás gyorsan terjedhet a tök belsejében, még akkor is, ha kívülről csak apró penészfoltokat látunk.
Ez is érdekelhet: Mire jók a különböző sütőtökfajták?
Kiemelt kép: Getty Images