fiatal pár közös főzés

Hétvégi gasztró: háromfogásos ebéd 4 főre, fejenként 1500 alatt – 17. rész

Az élelmiszerárak meredek emelkedése miatt ma már komoly kihívás egy családi ebéd megfinanszírozása. A dráguló alapanyagok erősen apasztják a konyhapénzt, hiszen a bevásárlás jóval többe kerül, mint pár éve. De nincs mese, enni kell. És nem lenne rossz finomat is enni, nem igaz?

Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk.

Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink.

De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg. Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából!

Savanykás koraőszi bableves

Hozzávalók (4 főre):

  • Fejtett bab (vagy száraz, előző este beáztatva) – 300 g – 750 Ft
  • Sárgarépa – 2 db – 150 Ft
  • Fehérrépa – 1 db – 100 Ft
  • Főtt kukorica – 1 csészényi– 150 Ft
  • Vöröshagyma – 1 db – 50 Ft
  • Fokhagyma – 2 gerezd – 20 Ft
  • Ecet – 2 ek – 20 Ft
  • Liszt – 2 ek – 20 Ft
  • Tejföl – 150 g – 200 Ft
  • Olaj – 2 ek – 30 Ft
  • Só, bors, babérlevél

Elkészítés:

  1. A zöldségeket felaprítjuk, a babot feltesszük főni.
  2. Mikor már majdnem puha, mehetnek bele a répák, a kukorica, hagyma, fokhagyma.
  3. Rántást készítünk lisztből és olajból, felöntjük vízzel, belekeverjük a tejfölt, és behabarjuk vele a levest.
  4. Ecettel savanyítjuk, friss kenyérrel tálaljuk.

 Ár: kb. 1 320 Ft / 4 adag

hetvegi-gasztro-1500-alatt-17

A bableves ősz elején még nem kell, hogy nehéz legyen (Fotó: Getty Images)

Darált húsos töltött tök burgonyapürével

Hozzávalók (4 főre):

  • Főzőtök – 2 közepes (kb. 1,2 kg) – 800 Ft
  • Darált sertéshús – 500 g – 1300 Ft
  • Vöröshagyma – 1 db – 50 Ft
  • Rizs – 100 g – 100 Ft
  • Tojás – 1 db – 90 Ft
  • Olaj – 2 ek – 30 Ft
  • Só, bors, pirospaprika – minimális
  • Burgonya – 1,2 kg – 900 Ft
  • Vaj vagy margarin – 50 g – 150 Ft
  • Tej – 1,5 dl – 70 Ft

Elkészítés:

  1. A tököt kettévágjuk, magját kikaparjuk.
  2. A töltelékhez a darált húst összekeverjük a dinsztelt hagymával, főtt rizzsel, tojással és fűszerekkel, majd megtöltjük vele a tököt.
  3. Olajjal kikent tepsibe tesszük, kevés vízzel aláöntjük, és 180 °C-on kb. 45 percig sütjük.
  4. Közben a burgonyát megfőzzük, vajjal és tejjel krémes pürét készítünk.

Ár: kb. 3 270 Ft / 4 adag

Szilvás morzsasüti

Hozzávalók (4 főre):

  • Szilva – 600 g – 900 Ft
  • Liszt – 200 g – 70 Ft
  • Vaj vagy margarin – 100 g – 300 Ft
  • Cukor – 100 g – 30 Ft
  • Fahéj – 1 tk – 10 Ft

Elkészítés:

  1. A szilvát kimagozzuk, tepsibe tesszük, megszórjuk kevés cukorral és fahéjjal.
  2. A morzsát lisztből, vajból és cukorból összemorzsolva készítjük, majd a gyümölcs tetejére szórjuk.
  3. 180 °C-on kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Ár: kb. 1 310 Ft / 4 adag

Teljes költség: kb. 4 450 Ft / 4 főre

Jó étvágyat!

Kapcsolódó: A múlt hétvégi spórolós menünket itt találod

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó