- A gasztroenterológus szerint három hétköznapi konyhai eszköz súlyosan károsíthatja az egészséget.
- Ezek az ártatlannak tűnő tárgyak évek alatt mérgező anyagokat juttathatnak a szervezetbe.
- Van azonban biztonságosabb alternatíva, amivel óvhatjuk egészségünket és környezetünket.
Amikor az egészségünkre leselkedő veszélyekre gondolunk, legtöbbünknek a gyorsételek vagy a mozgáshiány jut az eszébe. Arra viszont kevesen, hogy a saját konyhánkban lapulhatnak olyan tárgyak, amelyek lassan, de biztosan mérgeznek minket. Egy Harvardon végzett orvos most három ilyen hétköznapi eszközre hívta fel a figyelmet. Az egyik szinte biztos, hogy a te otthonodban is megtalálható. Lássuk, melyek ezek!
Mérgező tárgyak a konyhában
Dr. Saurabh Sethi a TikTok-on osztotta meg, hogy mely hétköznapi konyhai tárgyaktól érdemes mielőbb megszabadulni. Videóját több ezren látták, és sokakat meglepett.
1. Rejtett szennyeződés az ételben
Az egyik legveszélyesebbnek tartott eszköz a műanyag vágódeszka. A szakember szerint a késektől keletkező apró vágásokból apró műanyagdarabok kerülhetnek az ételekbe. Ezek a mikroműanyagok idővel felhalmozódnak a szervezetben, és hormonális zavarokat, bőrproblémákat, gyulladást és akár súlyingadozást is okozhatnak. Jobb választás a gondosan karbantartott fa- vagy bambuszdeszka.
Kapcsolódó: Ne használd újra ezt a fajta elviteles dobozt, mert mérgező lehet
2. Mérgező bevonat
A második veszélyforrás a karcos és sérült teflonserpenyő. Ezeknek a bevonata úgynevezett „örök vegyi anyagokat” tartalmaz, amelyek az ételbe kerülhetnek. Némelyik közülük rákkeltők anyagként szerepelnek a WHO listáján. Ezek hormonális zavarokkal, termékenységi problémákkal is összefüggésbe hozható. Dr. Sethi inkább rozsdamentes acél, öntöttvas vagy tiszta kerámia edények használatát ajánlja.

A teflont eredetileg véletlenül fedezték fel 1938-ban, és bár sokáig „csodabevonatként” ünnepelték, ma már egyre több kutatás figyelmeztet a sérült edényekből felszabaduló mérgező anyagokra. (Fotó: Getty Images)
3. Ártalmatlannak tűnő kiegészítő
A harmadik tiltólistás tárgy sokakat meglephet. Ez nem más, mint az illatosított gyertya. Bár jól mutat a konyhapulton, a legtöbb ftalátokat és paraffint tartalmaz, amelyek égés közben kormot és mérgező vegyi anyagokat bocsátanak ki. A ftalátok megzavarhatják a hormonrendszert, és kutatások szerint összefüggésbe hozható a férfiak és nők termékenységi problémáival. Biztonságosabb megoldás a méhviaszból, szójából vagy kókuszból készült, illatanyag-mentes gyertyát választunk.
A veszély persze nem egyik napról a másikra alakul ki. Lassan, az évek során felhalmozódó káros anyagok okozhatnak problémát. Éppen ezért érdemes mielőbb lecserélni ezeket a tárgyakat biztonságosabb alternatívákra.
Kapcsolódó: Nők tömegei aggódhatnak: mérgező anyagokat találtak rendszeresen használt termékekben
Kiemelt kép: Getty Images