air fryer

Íme, a tuti tipp az air fryer tisztításához

Eláruljuk, hogyan teheted újra ragyogóvá az air fryert. Ne gondolj semmi bonyolultra!

Az air fryer vagyis forrólevegős sütő hatalmas népszerűségnek örvend világszerte, és egyre több magyar konyhában is megtalálható. Nem véletlen: gyors, energiatakarékos, egészséges(ebb), hiszen olaj nélkül is ropogósra süt. A felmérések azt mutatják, hogy tízből hat ember hetente legalább egyszer használja a készüléket, sokan pedig szinte mindennap.

Életveszélyes lehet az air fryer elhanyagolása

Bár az air fryer sokak konyhájának szupersztárja lett, a rendszeres tisztítását rengetegen elhanyagolják. Ezzel pedig nemcsak a gép élettartamát rövidítik meg, de akár balesetveszélyes helyzeteket is teremthetnek.

Ráadásul az elhanyagolt tisztítás akár komoly károkat is okozhat.

Egy brit biztosítótársaság szerint 2024-ben az air fryerekhez köthető átlagos kártérítési összeg több mint 10 millió forint volt, egy súlyosabb tűzesetnél pedig ez akár 30 millió fölé is rúghat.

A leggyakoribb problémák: füstölés, túlmelegedés, a készülék aljának vagy oldalának megégése. Mindez gyakran egy dolgon múlik: a felhasználók nem olvassák el a használati útmutatót, és elmulasztják a rendszeres tisztítást.

Bombabiztos trükk a tisztításhoz

Most megmutatjuk a legegyszerűbb tisztítási módszert, amire csak egyetlen dologra lesz szükség a konyhából.
Számos közösségi médiás csoportban téma az air fryer használata vagy épp a tisztítása. Egy brit csoportban egy felhasználó elárulta, hogy évek óta mosogatógép-tablettával tisztítja az air fryert – súrolás nélkül.

air fryer

Ha nem tisztítod rendszeresen az air fryert, balesetet is előidézhetsz (Fotó: Canva)

A módszere a következő:

  • Vedd ki a sütő tálcáját, kosarát és minden kivehető elemet.
  • Forralj fel annyi vizet, hogy ellepje ezeket az alkatrészeket.
  • Oldj fel benne egy klasszikus (nem géles!) mosogatógép-tablettát.
  • Áztasd a részeket legalább 1-2 órán át, vagy ha időd engedi, akár egy egész éjszakán keresztül.
  • Másnap csak öblítsd le és töröld szárazra.

A tablettában található enzimek és lúgos anyagok hatékonyan oldják fel a zsírt, az odaégett ételmaradékot, és még a kellemetlen szagokat is eltüntetik.

Nem csak az olajtól lesz zsíros

Sokan azt hiszik, mivel az air fryer használatához nem feltétlenül kell olaj, akkor nem is lesz igazán zsíros. Ez azonban nagy tévedés. A húsokból, sajtokból vagy panírból kisült zsiradék, apró ételmaradék és a keletkező pára ideális környezetet biztosít a penészgombáknak különösen, ha a kosarat nem szárítjuk meg rendesen a tisztítás után. A készülék tetejében lévő fűtőszál is hajlamos zsírosodni:

ha nem törlöd le rendszeresen, az egy idő után füstölni kezdhet, sőt, tönkre is mehet.

Milyen gyakran kell tisztítani?

  • Minden használat után: egy gyors áttörlés meleg, szappanos szivaccsal.
  • 2-4 hetente (intenzív használat esetén gyakrabban): mélytisztítás a fent leírt módszerrel.
  • Minden használat előtt: ellenőrizd, hogy nincs-e benne víz, zsiradék vagy ételmaradék.
  • Ne feledd: ha a te készülékednek van szűrője, azt is időnként érdemes kimosni vagy kicserélni.

Az air fryer valóban forradalmasította az otthoni sütést, de a gép megbízhatósága és hosszú élettartama teljes mértékben a használóján múlik. A rendszeres és megfelelő tisztítás nemcsak higiénikusabbá teszi az ételeket, hanem komoly anyagi és egészségügyi károktól is megóvhat.

Kapcsolódó: Mi köze van az air fryernek a II. világháborúhoz? Nagyon is sok

Kiemelt kép: Canva

Ajánlott videó