A sárgarépa az egyik legegészségesebb zöldség, hiszen tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Legismertebb hatóanyaga a béta-karotin, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít, ez pedig hozzájárul a jó látáshoz, az erős immunrendszerhez és a szép, egészséges bőrhöz.
Emellett a répa tartalmaz C- és E-vitamint, amelyek segítenek a sejtvédelemben, valamint K-vitamint, ami a csontok egészségét támogatja. A benne lévő rostok elősegítik az emésztést, hosszabb jóllakottságérzetet adnak, míg a kalcium, vas és magnézium hozzájárulnak a vitalitáshoz. Ráadásul kalóriaszegény, így a diétába is könnyen beilleszthető. Mindennek a tetejében pedig még olcsó is, és sokáig eláll – amennyiben jól tároljuk.
De mi a helyzet akkor, ha fekete vagy szürke foltok jelennek meg a héján? Vajon még biztonságosan fogyasztható, vagy inkább a kukába kell dobni?
Miért jelennek meg fekete foltok a répán?
A sárgarépa többféleképpen is elkezdhet rothadni, de a fekete foltok általában gombás fertőzésre (ún. tárolási rothadásra) utalnak. Ez leggyakrabban akkor fordul elő, ha a répát műanyag zacskóban tároljuk, ahol bepárásodik és „megizzad”. A nedvesség és a meleg pedig ideális terepet biztosít a gombák számára. Ez nem az a bolyhos, fehér penész, amit például kenyéren vagy sajton látsz, hanem apró, sötét foltok, amelyek a répák héján jelennek meg.
Meg lehet-e enni a fekete foltos répát?

Ha jól tároljuk, a sárgarépa sokéig eláll (Fotó: Pexels/mali maeder)
A szakértők szerint, ha csak kisebb, felületi fekete foltok láthatók, akkor egyszerűen vágd ki a sérült részt, és a többit nyugodtan felhasználhatod – lehetőleg minél hamarabb. Viszont ha a répák már kesernyések, fonnyadtak, vagy nagyobb területen elterjedt a penész, akkor jobb, ha nem kockáztatsz, és inkább kidobod őket.
Kapcsolódó: Így lesz isteni az egész évben olcsó sárgarépa
Hogyan előzheted meg a fekete foltok kialakulását?
1. Már a vásárlásnál figyelj
Mindig olyan répát válassz, amelyik hibátlan, sérülésmentes. A kis repedéseken, sebekben ugyanis könnyen megtelepedhetnek a gombák.
2. Ne tárold műanyagban
Ha zacskóban vásároltad, tedd ki belőle minél előbb. A szellőző tárolás a legjobb, mert így a répa nem „izzad be”.
3. A hűtőben a helye
A zöldségtartó fiókban, hűvös és száraz körülmények között a répa akár hetekig is friss marad.
4. Vágd le a zöldjét
Ha még rajta van a répazöld, érdemes eltávolítani, mert az gyorsan kiszárítja a gyökeret. A zöldet viszont ne dobd ki – készíthetsz belőle például ízletes pesztót is.
Kapcsolódó: 6 zöldség, ami egészségesebb főzve, mint nyersen
Kiemelt kép: