fiatal pár közös főzés

Hétvégi gasztró: háromfogásos ebéd 4 főre, fejenként 1500 forintból – 9. rész

Az élelmiszerárak meredek emelkedése miatt ma már komoly kihívás egy családi ebéd megfinanszírozása. A dráguló alapanyagok erősen apasztják a konyhapénzt, hiszen a bevásárlás jóval többe kerül, mint pár éve. De nincs mese, enni kell. És nem lenne rossz finomat is enni, nem igaz?

Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk.

Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink.

De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg.

Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából!

Csirkeaprólékleves

Hozzávalók (4 főre):

  • 40 dkg csirkeaprólék (nyak, szárny, zúza vegyesen) – 650 Ft
  • 1 nagy sárgarépa – 80 Ft
  • 1 fehérrépa – 90 Ft
  • 1 kis darab zeller – 120 Ft
  • 1 kis fej vöröshagyma – 60 Ft
  • 1 gerezd fokhagyma – 30 Ft
  • fél csokor petrezselyem – 90 Ft
  • 1 babérlevél – 10 Ft
  • só, bors – 40 Ft
  • kb. 1,5 liter víz

Elkészítés:

  1. A csirkeaprólékot hideg vízben feltesszük főni. Mikor felforrt, leszedjük a habját, majd hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, hagymát, fokhagymát, babérlevelet, sót, borsot.
  2. Lassú tűzön főzzük legalább másfél órán át, hogy jó ízes alaplevet kapjunk.
  3. A végén friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Összesen: kb. 1 170 Ft / 4 főre

 

hetvegi-gasztro-1500-forint-9

A csirkeaprólékleves kiadós és olcsó (Fotó: Getty Images)

Sült kolbász grill zöldségekkel és petrezselymes krumplival

Hozzávalók (4 főre):

  • 40 dkg sütni való parasztkolbász – 1 200 Ft
  • 80 dkg krumpli – 320 Ft
  • 1 közepes cukkini – 250 Ft
  • 1 db kaliforniai paprika – 300 Ft
  • 1 kis fej lilahagyma – 100 Ft
  • fél csokor petrezselyem – 90 Ft
  • 3 ek olaj – 60 Ft
  • só, bors – 30 Ft

Elkészítés:

  1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, meglocsoljuk kevés olajjal, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
  2. A zöldségeket feldaraboljuk, olajjal, sóval, borssal összeforgatjuk, majd sütőben vagy grillserpenyőben megsütjük.
  3. A kolbászt serpenyőben vagy sütőben ropogósra sütjük. A grillezett zöldséggel és a petrezselymes krumplival tálaljuk.

Összesen: kb. 2 350 Ft / 4 főre

Ribizlis tejpite

Hozzávalók (4 főre):

  • 2 tojás – 200 Ft
  • 10 dkg liszt – 80 Ft
  • 3 dl tej – 180 Ft
  • 5 dkg cukor – 60 Ft
  • 1 cs vaníliás cukor – 30 Ft
  • 15 dkg fagyasztott vagy friss ribizli – 300 Ft
  • 1 tk vaj (a forma kikenéséhez) – 20 Ft
  • 1 csipet só – elhanyagolható

Elkészítés:

  1. A tojásokat felverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd fokozatosan hozzákeverjük a lisztet és a tejet. Egy sűrű palacsintatészta állagú masszát kapunk.
  2. Kivajazott, lisztezett sütőtálba öntjük, a tetejére szórjuk a ribizlit.
  3. 180 °C-ra előmelegített sütőben 35–40 percig sütjük, amíg a tejes pite közepe is megszilárdul és enyhén megbarnul a teteje.

Összesen: kb. 870 Ft / 4 főre

Teljes költség: kb. 4 390 Ft / 4 főre

Jó étvágyat! 

Kapcsolódó: A korábbi hétvégi gasztrókat itt találod

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó