miért tesznek követ görögdinnyére

Miért tesznek a kínaiak követ a görögdinnyére növés közben?

A klímaváltozás egyes nem honos növényfajoknak kedvez, szeretjük például a kertünkben nőtt a fügét vagy a narancsot, nem igaz? Viszont más gyümölcsöknek árt a túl nagy forróság: a görögdinnye éppen ilyen.

A görögdinnye akkor a legfinomabb, ha lassan érik, és egyenletes hő és napsütés éri. Ekkor lédús, harsogós lesz, nyoma sem lesz a kásás belsőnek.

Az interneten terjed egy videó a kínai dinnyetermesztők új módszeréről. Az ottaniak ugyanis nagy, lapos köveket helyeznek a dinnyére. A kertészkedési trükköknek se szeri se száma, és a furcsábbnál furcsább praktikák olykor működnek is, de vajon ez a módszer miért ilyen népszerű? Első látásra úgy tűnhet, azért teszik rá a köveket, hogy a dinnye ne guruljon egyik oldaláról a másikra, de nem ez a trükk lényege.

Miért tesznek követ a dinnyére?

Mivel sokkal melegebbek a nyarak a klímaváltozás miatt, a dinnyék túl gyorsan nőnek, érnek, majd idő előtt szétrepednek. Így a termés nagy része szemétként vagy állati takarmányként végzi, mert emberi fogyasztásra alkalmatlan.

miért tesznek követ görögdinnyére

Az édes, lédús, hideg görögdinnyénél nincs jobb hűsítő nyáron (Fotó: Canva)

A kő funkciója, hogy nap folyamán felmelegszik, elvonja a meleget a napsütéstől, így védi a dinnyét a túlzott forróságtól. Ahogy közeleg az este, a kő finoman visszaengedi a felvett hőt, ami segíti az egyenletes érési folyamatot és fokozza a gyümölcs édességét. 

Kapcsolódó: Diétás? Szépít? Mit tud valójában a görögdinnye?

Továbbá egyes szakértők szerint a kő segít megelőzni a héj megrepedését is, amit gyakran okozhatnak a nappali és éjszakai hőingadozások. Emellett a kő alatt lévő dinnye kevésbé vonzza a madarakat – így kevesebb sérülés éri a termést.

Íme a videó a kínai dinnyetermesztési módszerről:

Így válassz görögdinnyét!

A görögdinnye kiválasztása szupergyors és egyértelmű lesz, ha ezekre figyelsz!

Legyen szimmetrikus

Az egységes forma azt jelenti, hogy a növekedési folyamat során egyenletesen öntözték. Azok a dinnyék, amelyeknek furcsa a formája, vagy az egyik oldalukon nagyobbak, mint a másikon, valószínűleg száraz időszakot és/vagy túlöntözéses időszakokat éltek át.

Nézd a színét!

Minél sötétebb és mattabb a felülete, annál érettebb a dinnye. Ha világosabb zöld, ráadásul fényes a felülete, az azt jelenti, hogy még éretlen.

Keresd rajta a foltot!

Minél sárgább, annál jobb, hiszen ez azt jelenti, hogy tovább volt a tőkén, és tele van ízzel. Ha fehér, vagy sápadt, akkor a dinnye még nem érett.

Kongasd meg!

Minél magasabb hangot ad ütögetésre, annál érettebb, édesebb a görögdinnye!

Kapcsolódó: Tényleg ne együnk már görögdinnyét Lőrinc nap után?

Kiemelt kép: Canva

Ajánlott videó