A görögdinnye akkor a legfinomabb, ha lassan érik, és egyenletes hő és napsütés éri. Ekkor lédús, harsogós lesz, nyoma sem lesz a kásás belsőnek.
Az interneten terjed egy videó a kínai dinnyetermesztők új módszeréről. Az ottaniak ugyanis nagy, lapos köveket helyeznek a dinnyére. A kertészkedési trükköknek se szeri se száma, és a furcsábbnál furcsább praktikák olykor működnek is, de vajon ez a módszer miért ilyen népszerű? Első látásra úgy tűnhet, azért teszik rá a köveket, hogy a dinnye ne guruljon egyik oldaláról a másikra, de nem ez a trükk lényege.
Miért tesznek követ a dinnyére?
Mivel sokkal melegebbek a nyarak a klímaváltozás miatt, a dinnyék túl gyorsan nőnek, érnek, majd idő előtt szétrepednek. Így a termés nagy része szemétként vagy állati takarmányként végzi, mert emberi fogyasztásra alkalmatlan.

Az édes, lédús, hideg görögdinnyénél nincs jobb hűsítő nyáron (Fotó: Canva)
A kő funkciója, hogy nap folyamán felmelegszik, elvonja a meleget a napsütéstől, így védi a dinnyét a túlzott forróságtól. Ahogy közeleg az este, a kő finoman visszaengedi a felvett hőt, ami segíti az egyenletes érési folyamatot és fokozza a gyümölcs édességét.
Kapcsolódó: Diétás? Szépít? Mit tud valójában a görögdinnye?
Továbbá egyes szakértők szerint a kő segít megelőzni a héj megrepedését is, amit gyakran okozhatnak a nappali és éjszakai hőingadozások. Emellett a kő alatt lévő dinnye kevésbé vonzza a madarakat – így kevesebb sérülés éri a termést.
Íme a videó a kínai dinnyetermesztési módszerről:
Így válassz görögdinnyét!
A görögdinnye kiválasztása szupergyors és egyértelmű lesz, ha ezekre figyelsz!
Legyen szimmetrikus
Az egységes forma azt jelenti, hogy a növekedési folyamat során egyenletesen öntözték. Azok a dinnyék, amelyeknek furcsa a formája, vagy az egyik oldalukon nagyobbak, mint a másikon, valószínűleg száraz időszakot és/vagy túlöntözéses időszakokat éltek át.
Nézd a színét!
Minél sötétebb és mattabb a felülete, annál érettebb a dinnye. Ha világosabb zöld, ráadásul fényes a felülete, az azt jelenti, hogy még éretlen.
Keresd rajta a foltot!
Minél sárgább, annál jobb, hiszen ez azt jelenti, hogy tovább volt a tőkén, és tele van ízzel. Ha fehér, vagy sápadt, akkor a dinnye még nem érett.
Kongasd meg!
Minél magasabb hangot ad ütögetésre, annál érettebb, édesebb a görögdinnye!
Kapcsolódó: Tényleg ne együnk már görögdinnyét Lőrinc nap után?
Kiemelt kép: Canva