A farmer évtizedek óta nélkülözhetetlen alapdarab a ruhatárakban, mégis kevesen tudják, hogyan lehet meghosszabbítani az élettartamát.

A farmernadrág az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb ruhadarabunk, ami évtizedek óta meghatározó szereplője a hétköznapi öltözködésnek. Nem véletlenül: strapabíró, minden megy hozzá, és mindenki megtalálja belőle a neki kedves fazont

Eredetileg munkaruhának szánták a 19. század végén, mára viszont világszerte elterjedt viselet kortól, nemtől és stílustól függetlenül. Kevés holmi maradt meg ilyen hosszan és változatlan népszerűséggel  a divatban – a farmer igazi időtlen, uniszex klasszikus lett.

Az elmúlt évtizedek alatt sokféle tanács keringett arról, hogyan érdemes ápolni a farmert: milyen gyakran mossuk, milyen hőfokon, kifordítsuk-e vagy sem. Mindez azért fontos, mert a túl gyakori vagy nem megfelelő mosás idő előtt tönkreteheti az anyagot – kifakítja a színt, deformálhatja a szabást, és csökkenti az élettartamot.

Most viszont egy kevésbé ismert, de egyre népszerűbb higiénés megoldás kerül előtérbe: a fagyasztás.

Miért fagyasztanánk le ?

A módszer lényege, hogy a farmernadrágot nem vízzel, hanem jéghideggel „tisztítjuk” – pontosabban szagtalanítjuk. A fagyasztás során ugyanis az alacsony hőmérséklet elpusztíthatja vagy inaktívvá teheti azokat a baktériumokat, amelyek a kellemetlen szagokért felelősek.

Ha sokat hordasz farmert, esetleg még a nyári melegben sem átallod viselni,

biztos tapasztaltad már, hogy a kellemetlen szagok szinte beeszik magukat az anyagba.

Viszont az is tény, hogy a farmer nem olyasmi, amit az ember szívesen mos ki minden egyes viselés után. Ilyenkor jön jól a fagyasztós trükk, ami nem helyettesíti a hagyományos mosást, de segíthet frissen tartani a farmert két mosás között.

farmer-fagyasztas

A fagyasztástól könnyű és szagtalan lesz a farmer (Fotó: Getty Images)

Hogyan alkalmazzam?

A farmerfagyasztás nem ördöngösség: három egyszerű lépés és felfrissül a farmered. 

  • Csomagolás: helyezd a farmert egy zárható műanyag zacskóba vagy tiszta textilzsákba, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élelmiszerekkel.
  • Fagyasztás: tedd be a fagyasztóba legalább 24 órára. Ez idő alatt a hideg képes gátolni a baktériumok szaporodását.
  • Szellőztetés: használat előtt hagyd szobahőmérsékleten „kiolvadni”, majd szellőztesd ki néhány percig.

Hatásos?

A fagyasztás természetesen nem tisztítja meg a farmert a látható szennyeződésektől, és nem távolítja el a különböző foltokat sem. Ugyanakkor alkalmas lehet a szagok enyhítésére, és hozzájárulhat ahhoz, hogy ritkábban kelljen gépben mosni. Ez különösen hasznos lehet nyers, vagy sötét indigóval festett farmerek esetében, ahol a színmegőrzés elsődleges szempont.

Ez a módszer praktikus eleme lehet a tudatos ruhakezelésnek. Ha fontos számodra, hogy megőrizd kedvenc farmered formáját és színét, na meg az is, hogy ne járulj évről-évre hozzá a ruhaipari hulladéktermeléshez, érdemes kipróbálnod ezt a környezetkímélő és anyagbarát megoldást.

Kapcsolódó: Nemrég kiderült, milyen gyakran kellene kimosni a farmert

Kiemelt kép: Getty Images