A grillszezonban is tökéletes alapanyag, hiszen könnyen és gyorsan elkészül a tűzön a pulykakolbász, a pulykamellsteak, a fasírt vagy akár a hamburgerhús is. Az elkészítési idő mellett további előnye, hogy rendkívül szaftos marad, és bőséggel szívja magába a fűszereket, így az ízbomba garantált.
A pulyka húsa tápláló, mégis egészséges; nem terheli a szív- és érrendszert, telített zsírsavakban gazdag. A pulykamell a legsoványabb húsok közé sorolható, amely idényzöldséggel vagy gyümölccsel az egészséges étrend része. Ennél azonban a pulyka még többet tud.
Itt a vörös, ott a fehér
A vörös hús azokon a területeken van, ahol az izomnak hosszú ideig kell kitartóan dolgoznia, ilyen például a pulyka combja. Éppen ezért is alkalmas a pulykacomb pl. a marhahús kiváltására. A fehér hús pedig azokon a területeken van, ahol az izmok rövid ideig tartó, gyors mozdulatokat végeznek, mint például a mell és a szárnyak. A vörös hús zsírtartalma magasabb, és fehérjetartalma alacsonyabb, viszont tápanyagokban gazdagabb a fehérnél. Az igazán kiegyensúlyozott táplálkozáshoz a legjobb, ha mindkettő egyaránt kerül az asztalunkra.
Hipoallergén a húsa, ezáltal bébiételekbe is tökéletes
Ha ételallergiától szenvedünk vagy olyasvalakinek főzünk, akinek ételallergiája van, akkor a pulykahús kiváló választás, mivel ez tartalmazza a legkevesebb allergént. Nem csoda, hogy a legtöbb húsos bébiétel is pulykahúsból készül. A gyerekeknek is ideális választás ebből készíteni ebédet, vacsorát, és a kismamák is bátran fogyaszthatják.

Pulyka húsgolyó / Fotó: Gallio
Zsírszegény és jól emészthető
A baromfihúsok közül a pulykahús különösen zsírszegény, fehér és vörös húsából szinte mindenféle étel könnyen elkészíthető. Nagyon könnyű és jól emészthető húsfajta. A benne lévő fehérje 95%-ban felszívódik, ami meghaladja a nyúlhús és a csirkehús felszívódási értékét is. A pulykahús fogyasztásakor sokkal gyorsabban érezni a teltségérzetet.
Tápláló, mégis diétás
Fogyasztásával nem terheljük a szív- és érrendszerünket, a melle ráadásul a legsoványabb húsok közé sorolható, így zöldséggel vagy gyümölccsel kombinálva, sütve, főzve, párolva is az egészséges étrend része lehet. Ráadásul a többi húsfélével összehasonlítva a pulyka jelentős mértékben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, továbbá ez a fajta tartalmazza a legkevesebb allergént.
A hangulatunkat is javítja
Egy szépen tálalt étel már önmagában is gyönyörködtet, legyen az fasírt, grillkolbász vagy pulykamell. A pulyka emellett kiváló triptofán aminósav forrás is, így még a hangulatot is javíthatja, hiszen a triptofán a szerotoninszint csökkentésével, illetve a melatonin-szint emelésével segít az idegrendszer megnyugtatásában. A hangulatevők, érzelmi evők vagy stresszevők számára jó hír, hogy a triptofán tartalmú élelmiszerek, így a pulyka is javítja a hangulatot. Nyilván a csokoládéval szemben alul maradna, de az biztos, hogy jóval egészségesebb.

Sült pulykamell / Fotó: Gallio
Könnyen variálható és fűszerezhető
A pulykahús kiváló alapanyag a konyhában; szinte végtelen formában főzhető és süthető, a variációk száma egyedül a fantáziádon múlik. Pulykából nem csak a csirkehúsos recepteket érdemes elkészíteni, de a sertéshúson és marhahúson alapuló ételek is megalkothatók, csak utóbbi kettőnél sokkal rövidebb hőkezelést igényel, és fontos a teljes átsütés. Kifejezetten barátja a nyári étrendnek, pillanatok alatt elkészül, így több időt tölthetsz családtagjaiddal és barátaiddal. Kiváló fűszer lehet mindehhez a borsikafű, a kakukkfű, a kömény, a majoránna, a petrezselyem, a tárkony, a rozmaring vagy a zsálya. Kísérletezz bátran, és készíts ízletes, változatos fogásokat pulykából!
Kiemelt kép és fotók: Gallio