étel kifut konyhai trükk

Ezzel az egyszerű trükkel megelőzheted, hogy kifusson az étel

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor kifut az étel, és összekoszolja a gáztűzhelyet, veszít a mennyiségéből, és kisebb konyhai katasztrófába taszít főzés helyett. De van megoldás!

Mindannyian ismerjük a jelenséget: ott állunk a konyhában, felkapcsoltuk a villanyt, bekapcsoltuk a szagelszívót, és bűvöljük az ételt, hogy a kellő hőmérsékletűre melegedjen. Abban a pillanatban, amikor megszólal a csengő, vagy csak egy percre félrefordulunk, az addig nyugalmi állapotban lévő étel már fut is kifelé a fazékból, és gyakran ezzel egyenesen arányosan alulról meg is ég.

Sziszeg a tűzhely, az étel eloltja a lángot, jön a gáz, el kell zárni, de mindent ragacsos massza borít, amivel garantáltan megégetjük a kezünket is. Ha fedő volt az ételen, a kifutás lehetősége és intenzitása a sokszorosára nő, és a konyha takarítása mintha soha nem akarna véget érni.

Nem minden étel fut ki

A fazékban forrni feltett víz nem fut ki úgy, ahogy a leves vagy más étel szokott. A víz csak bugyog, párolog, a hozzáadott élelmiszerek azok, amelyektől túlfolyik és a gáztűzhelyre ömlik a kása, a tészta, a rizs vagy a tej: utóbbi ételek a leghajlamosabbak a kifutásra. Egy nehéz pörkölt kevésbé valószínű, hogy a tűzhelyen köt ki – kivéve, ha túltöltjük az edényt.

A főzésben a legfontosabb élelmiszermolekulák a víz, a szénhidrátok, a fehérjék, a zsírok és olajok, és kisebb mértékben a vitaminok és ásványi anyagok.

A gyors forrás és túlfolyás fő okai a szénhidrátok és a fehérjék.

 Amikor a szénhidrátok vagy fehérjék (vagy ezek kombinációja) érintkezésbe kerülnek a forró vízmolekulákkal, tulajdonságaik megváltoznak és szerkezetük átrendeződik. A változások nagyon gyorsan bekövetkezhetnek, ha a hőmérséklet eleve magas.

A vízmolekulák gyorsan forrni kezdenek, buborékok képződnek, amit keményítők vagy a tejben található kazein csak felgyorsítanak. A forró, ragadós buborékok könnyen utat találnak a külvilágba, ahogy a hőmérsékletük egyre emelkedik.

A megfelelő konyhai trükkök nélkül az ételek könnyen kifutnak és hamar elmehet a kedvünk mindenféle ételkészítéstől (Fotó: Getty Images)

Ez az egyszerű konyhai trükk segít

Ahhoz, hogy ne kelljen állandóan tűzhelyet, sütőrácsot és edényeket pucolnunk, néhány alapszabály betartása is segíthet. Először is vásároljunk elég nagy fazekakat és lábasokat. A legtöbb problémát az okozza, hogy rosszul mérjük fel, melyik edénybe mennyi étel fér, nem számoljuk hozzá a forrással járó megemelkedést.

A másik a fedő használata: valóban gyorsabban felforr tőle minden, így nagyon praktikus és még spórolni is segít, de a lefedett étel nagyon hamar kifut.

Ha nincs időnk végig ott állni a konyhában, hagyjunk egy kis rést, ahol a gőz ki tud szökni. Apropó, konyha elhagyása: az ételek jellemzően akkor futnak ki, amikor magukra hagyjuk őket. Állítsunk be konyhai időzítőt vagy használjuk a telefonunkat, de végig kövessük figyelemmel az étel elkészülését, így a balesetek száma is meredeken csökkenni fog.

A tudományos trükk

A tudósok szerint az is megakadályozhatja vagy lassíthatja az étel kifutását, ha egy fakanalat hagyunk a fazékban, keresztbe téve az edényen. A forró buborékok a porózus felületen könnyen kipukkadnak, így nem jutnak ki a főzőlapra és a konyhába. Persze ez nem jelent teljes biztonságot, idővel a fakanál is felhevül és átnedvesíti az étel, így nem lesz elég porózus célja teljesítéséhez. Ekkor a fent említett konyhai trükköket kell bevetnünk.

Kapcsolódó: Ezeket a dolgokat soha ne tárold a tűzhely mellett

Kiemelt kép: Getty Images