repülés repülőgép pilóta étel

Meglepő titok a pilótákról: akár a repülőgép sorsa is ezen múlhat

Sokan nem is sejtik, de a repülőgépek pilótáinak étkezésére különleges szabályok vonatkoznak. Egy meglepő étkezési előírás akár életeket is menthet.

Számos furcsa és meglepő étkezési szabály létezik a világban. A vallási előírások például évszázadok óta meghatározzák, hogy ki, mit és mikor ehet – elég például a zsidó kóser vagy a muszlim halal étrendre gondolni. Ezek a szabályok nemcsak rituálisan kapcsolódnak az adott hitrendszerhez, de sokszor az egészségügyi és higiéniai szempontokat is figyelembe veszik.

De más okokból is léteznek korlátozások. A brit királyi család például szintén kerül bizonyos ételeket, így például a kagylót, mivel annak fogyasztása nagyobb ételmérgezési kockázattal jár. Egy esetleges ételmérgezés egy hivatalos úton különösen kellemetlen, sőt, protokolláris szempontból is elfogadhatatlan lenne… A mindenkori pápának mindig saját szakácsa főz, kizárólag ellenőrzött alapanyagokból, hiszen a biztonságot itt sem lehet félvállról venni.

Mit ehet a pilóta?

És van egy másik szakma, ahol meglepő módon szintén nem mindegy, mi kerül a tányérra: a repülőgép pilótáké. Kevesen tudják, hogy létezik egy íratlan, ám sok helyen szigorúan betartott szabály: a pilóták nem ehetik ugyanazt, mint a másodpilóták.

A szabály – vagy inkább ajánlás – hátterében egy egyszerű, de annál fontosabb gondolat áll:

ha az étel romlott, vagy más okból okoz esetleg ételmérgezést, legalább az egyik pilóta maradjon bevethető állapotban.

A kereskedelmi járatokon két ember ül a pilótafülkében: a kapitány és az első tiszt. Ők ketten vezetik a gépet, közösen hozzák a döntéseket, és bármilyen vészhelyzetben együtt kell helytállniuk. Ha egyszerre esnek ki – például mert mindketten rosszul lettek ugyanattól az ételtől –, az komoly kockázatot jelent az utasokra és a gépre nézve is.

Kapcsolódó: Repülés során baj lehet a turbulenciából is

Menü innen és onnan

Sok légitársaság a fentiek miatt előírja, vagy legalábbis ajánlja, hogy a két pilóta különböző menüből válasszon, vagy egyenesen más konyháról származó ételt kapjon. Előfordul, hogy az egyikük menüje a business osztály, a másik az economy menüjéből étkezik. Máshol előre egyeztetett módon teljesen eltérő fogást rendelnek nekik – például egyikük halat eszik, a másik csirkét.

Fontos tudni, hogy ez a gyakorlat nem nemzetközi előírás, vagyis nem kötelező minden légitársaság számára. Vannak cégek, ahol írott szabályként szerepel, máshol csak szokásjog alapján működik, és a pilóták maguk ügyelnek arra, hogy eltérő ételt válasszanak. A rövid, 1-2 órás repülőutakon sokszor fel sem merül, hogy a pilóták a fedélzeten egyenek.

repules-repulogep-pilota-etel

Nem mindegy, mit szolgálnak fel a pilótáknak (Fotó: Getty Images)

Általában igaz, hogy a nagyobb, nemzetközi légitársaságok komolyabban veszik ezt az előírást, míg a kisebb, regionális vagy fapados cégeknél ez kevésbé jellemző. Ugyanakkor a hosszú távú járatokon, különösen az interkontinentális útvonalakon sztenderd, hogy a pilóták külön ételt kapnak, ilyenkor ugyanis nemcsak az utazás ideje hosszabb, de a felelősség és a kockázat is nagyobb.

Amikor baj lett

A szabály természetesen nem puszta óvatosságból született: korábban valóban történtek olyan esetek, amikor a pilóták egyszerre lettek rosszul az elfogyasztott étel miatt. Az egyik legismertebb eset egy Air Canada járaton történt: a kapitány és az első tiszt ugyanabból az ételből fogyasztott, és nem sokkal később mindketten súlyos gyomorrontásos tüneteket produkáltak.

Bár a gépet végül sikerült biztonságosan letenni, az eset rávilágított arra, mennyire fontos lehet egy ilyen apró döntés.

1975-ben egy japán légitársaság gépén tömeges ételmérgezés történt és csak a szerencsén múlt, hogy a pilóták nem ettek a betegséget okozó ételből. Egy a témával foglalkozó online csevegésben több pilóta is beszámolt ételmérgezésről. „Hat év légitársasági pilótaként eltöltött munkám alatt sosem lettem rosszul helyi ételtől – a fedélzeti személyzeti étkezéstől (csirkés satay) viszont egyszer igen. A szapora szerencsére csak a szolgálat után jött rám, így repülőgépnek nem esett baja” – mesélte egyikük.

Elsőre talán túlzásnak tűnik, hogy egy pilótának „tilos” ugyanazt ennie, mint a kollégájának, de ha belegondolunk: a levegőben nincs mentő vagy épp tartalék személyzet, és nincs idő kivárni azt sem, míg valaki jobban lesz. Ezért nem csupán kényelmi vagy ízlésbeli kérdés, hogy mi kerül a pilóták tányérjára. Sokkal inkább a repülés biztonságának része. Utóbbi sokszor éppen azokban az apró részletekben rejlik, amelyekről a legtöbben sosem hallanak.

Kapcsolódó: Ilyen egy pilótafeleség élete 

Kiemelt kép: Getty Images