Elég, ha az ember rápillant egy üzenetre főzés közben, és máris odaég a tejberizs vagy a paradicsomszósz. Persze lehet, hogy az üzenet elolvasása után véletlenül megnézünk néhány Instagram-storyt, elolvasunk pár hírt, lebonyolítotunk egy hívást, majd kommentelünk egyet az öregdiákok csoportban… Na de ne kalandozzunk el, a lényeg, hogy a baj megtörtént, odaégett az étel.
Van, aki ilyenkor a fizikai erejét dobja be és veszettül súrolni kezd. Van, akit nem érdekel a kémikáliák negatív hatása, és a lehető legdurvább vegyszerrel esik neki az odakozmált daraboknak, a türelmesebbek alágyújtanak, és várják, hogy a lassan gyöngyöző víz elvégezze a piszkos munkát.
Így tüntesd el az odakozmált ételt az edényekből!
A fegyvernem egyébként attól függ, hogy milyen típusú edénnyel bántunk el. A tapadásmentes felületeken például soha nem szabad súrolókrémet vagy súrolószivacsot használni, öntöttvas edények esetén (mivel porózus anyaguk van), minden olyan módszert kerülni kell, amely áztatással jár. De akkor lássuk azt, ami minden esetben bevethető:
Szódabikarbóna és citrom
A jó öreg szódabikarbóna és a citrom duója minden típusú edény esetén jól működik, a rozsdamentes acél- és rézedényeket pedig még ragyogóvá is teszi.
Sütőtisztítás könnyedén? Nem csalás nem ámítás, lehetséges!
- Kezdetnek próbálj meg forró, enyhén mosószeres vízzel minél több odaégett ételmaradékot eltávolítani, majd öblítsd le az edényt.
- Ezután szórj kb. negyed csésze szódabikarbónát a nedves edény vagy serpenyő aljára.
- Majd vágj félbe egy citromot, és dörzsöld át vele a serpenyő/edény alját. Lesz némi pezsgés – ez az a reakció, ami segít fellazítani az odaégett darabokat.
- Ha megvagy, öblítsd le alaposan az edényt. Szükség esetén ismételd meg a műveletet a citrom másik felével.
Nem szép látvány, de mindannyiunk szembesül vele élete során… Az odaégett étel eltávolítása azonban könnyű lesz ezzel a módszerrel! (Fotó: Canva)
Alufólia és só
Régóta tudjuk, hogy az alufólia sok mindenre jó. Ha olyan jó munkát végeztél az odaégetéssel, hogy a szódabikarbóna és citrom kettőse után még mindig vannak égett maradványok, vesd be ezt is!
Fontos, hogy ezt azonban ne alkalmazd sem öntöttvas, sem tapadásmentes bevonattal ellátott edényeken.
Egy tiszta alufólia lapot gyúrj gömbbé. Szórj asztali sót a nedves edény aljára, majd súrold át az alumíniumlabdácskával, és volt nincs odaégett étel!
Te is idegállapotba kerülsz, amikor beszakad az alufólia? Akkor ezt a trükköt neked találták ki!
Kiemelt kép: Getty Images