A gyümölcsöktől félünk, pedig saját otthonunkban is óriási a kockázat.

Lassan mindannyian megtanuljuk a PFAS mozaikszót, ami a perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagokat jelöli. Örök vegyi anyagoknak is nevezzük őket, mert nagyon nehezen bomlanak le. Ezáltal elkerülni is nehéz őket.

Az elektronikától kezdve a repülésig bezárólag számos iparágban használják a PFAS-anyagokat, de mostanra a mindennapi fogyasztási cikkekbe is bekerültek, ami az emberi egészségére gyakorolt ​​káros hatásaik miatt aggodalmat kelt a közvéleményben.

Szinte minden iparág használja az örök vegyi anyagokat, mi pedig megvesszük őket

Az örök vegyi anyagok nem fordulnak elő a természetben, laboratóriumi körülmények között állítják elő ezeket a vegyszereket. Sok hasznos tulajdonsággal rendelkeznek, például vízállóak, lepergetik az olajat és foltok se tapadnak meg rajtuk. Nem csoda, hogy annyi helyen használják.

Elterjedésük ugyanakkor oda vezetett, hogy az örök vegyi anyagok már ott vannak a vízben, a talajban és a levegőben, ami rendkívül mértékben megnövelte az emberi kitettséget. Több kutatás megerősítette, hogy az anyagok a bőrön keresztül felszívódnak a vérünkbe. Mivel a szervezet nem bontja le, akár évekig bennünk maradhatnak.

Az örök vegyi anyagok elkerülése rendkívül nagy kihívás, és egyre aggasztóbb tanulmányok látnak napvilágot arról, hogy a tudomány összefüggésbe hozza őket a rák, a hormonális zavarok, a szaporodási problémák és más egészségügyi problémák fokozott kockázatával.

Természetesen a magas kitettség nem jelenti automatikusan azt, hogy elkapjuk a betegséget, de a kockázat mindenképpen nagyobb.

Kerüljük ezeket a mindennapi tárgyakat

A teljes kikerülés lehetetlen, de próbáljuk minimalizálni a kitettséget az alábbiak mellőzésével.

1. Tapadásmentes edények

Sok tapadásmentes edényt és serpenyőt PFAS-val vonnak be, hogy főzés közben megakadályozzák az élelmiszerek edényhez való ragadását. Amikor ezeket a bevonatokat felhevítik, megkarcolják vagy kopni kezdenek, lebomlanak, és káros anyagokat bocsátanak ki a készülő ételbe. Vagy rendszeresen cseréljük ezeket a konyhai eszközöket vagy válasszunk rozsdamentes acél edényeket.

2. Élelmiszer csomagolás

Mivel ellenállnak a zsírnak és az olajnak, az örök vegyi anyagok rendszeresen előfordulnak eldobható élelmiszer-csomagolóanyagokban, például mikrohullámú pattogatott kukorica zacskókban, gyorsétel csomagolásokban és pizzás dobozokban. Együnk inkább otthon, de mindenképp kerüljük a gyorséttermi csomagolást. És bármit vásárolunk, figyeljük a címkéket, főleg a PFAS-mentes jelölést.

örök vegyi anyagok otthoni tárgyak

A hosszan tartó hatás az örök vegyi anyagokra is igaz (Fotó: Getty Images)

3. Szépségápolási termékek

A kozmetikai ipar igazi nagy felhasználó, ezért a nőknek fokozott óvatossággal kell eljárniuk a címkék vizsgálatában.

Az örök vegyi anyagok gyakran megtalálhatók olyan termékekben, amelyek hosszan tartó hatást ígérnek, mint például a fényvédők vagy a vízálló szempillaspirálok.

Más kozmetikumokban is jelen vannak, például rúzsban, szemhéjfestékben és körömlakkban.

A bőrön keresztüli felszívódás miatt a kozmetikai termékek használata nagyon kockázatos, ezért szánjunk rá időt, ellenőrizzük a PFAS-vegyületek listáját és aszerint vásároljunk.

4. Testápoló és menstruációs termékek

A testápolási termékek széles palettájában is megtalálhatók az örök vegyi anyagok, melyeket főként a tartósság, nedvességnek való ellenállás, illetve a kenhetőség fokozására használnak, jó eséllyel a fürdőnkben található krémekben is.

A menstruációs termékek és fehérneműk sem ússzák meg a kitettséget, valószínűleg ez az ára a jobb nedvszívó hatásnak. Időközben számos betét és tampon esetében megállapították a káros anyagok jelenlétét, még az organikus termékekben is.

5. Víz- és foltálló anyagok

A Toxic-Free Future, egy környezetvédelmi cég jelentése szerint a víz- vagy foltállóként jelölt termékek 72 százalékában jelen vannak az örök vegyi anyagok. A háztartásokban számos tárgy, például szőnyeg vagy kanapé, található, melyeknél plusz előny, ha ellenálló a foltokkal szemben.

Mivel a bőrünk könnyedén érintkezik ezekkel a használati tárgyakkal, óriási a PFAS-nak való kitettség kockázata. Ugyanez igaz a ruházati termékekre is, amikor új esőkabátot vagy vízálló dzsekit készülünk vásárolni, jusson eszünkbe megnézni az anyagokat is.

Az örök vegyi anyagok használatának szabályozásáért fogyasztóként ugyan aligha tehetünk bármit, de tudatos vásárlással annál inkább.

Így kerülnek az örök vegyi anyagok a magzatba is. 

Kiemelt kép: Getty Images