alice-munro-szexualis-bantalmazas-andrea-robin-skinner

A Nobel-díjas író tudta, hogy férje szexuálisan bántalmazta a lányát, mégsem tett semmit

Alice Munro „tudta, hogy a mostohaapám szexuálisan zaklatott” – állítja a Nobel-díjas író lánya, Andrea Robin Skinner.

Andrea Robin Skinner, a Nobel-díjas író, Alice Munro lánya a kanadai Toronto Star nevű kiadványban fedte fel, hogy kilencéves korában, 1976-ban az akkoriban ötvenes éveiben járó mostohaapja, Gerald Fremlin szexuálisan bántalmazta őt Munro otthonában. Skinner elmondása szerint

Fremlin mellé feküdt az ágyban, szexuálisan zaklatta, mutogatta magát és ajánlatot tett, illetve sorba szedte, hogy milyen más, környékbeli kislányok „tetszettek még neki”.

Még borzasztóbb a történetben, hogy a kislány annak idején édesapjának, James Munrónak, mostohaanyjának, testvéreinek és mostohatestvérének is szólt a történtekről. Később édesanyjának is. De senkitől sem kapott érdemi segítséget.

alice-munro-szexualis-bantalmazas-andrea-robin-skinner

Alice Munro 1999-ben (Fotó: Michael Stuparyk/Toronto Star via Getty Images)

2005-ben aztán a rendőrséghez fordult, az akkor 80 éves Fremlin be is vallotta bűneit, Alice Munro azonban még ekkor is kitartott a férfi mellett. A bíróság is csupán felfüggesztett büntetést és két év próbaidőt szabott ki rá. Skimmer ellenben a mai napig a bántalmazás következményének tartja, hogy később bulimiával, alvászavarokkal és migrénnel küzdött.

Munrót 2013-ban, mikor irodalmi Nobel-díjat kapott, a laudációban minden idők egyik legnagyobb novellistájának, „a kortárs novella mesterének” kiáltották ki. Műveiben általában az emberi lét összetettségéről és kihívásairól írt. 2024 májusában, 92 éves korában hunyt el – családja szerint élete utolsó 12 évében demenciával küzdött.

Kétszer volt házas: 1951-ben ment hozzá James Munróhoz, akivel négy gyermeke született, Sheila 1953-ban, Catherine 1955-ben (ő nem sokkal születése után vesebetegség következtében elhunyt), Jenny 1957-ben és Andrea 1966-ban. Munróval 1972-ben váltak el, 4 évvel később, 1976-ban kötötte össze az életét Gerald Fremlinnel.

Alice Munro tudta, hogy a lányát bántalmazza a férje

Skinner nemrég megjelent cikkében azt írja, hogy először 1992-ben, a húszas éveiben fedte fel édesanyja, Alice Munro előtt a bántalmazás tényét, miután anyja az egyik novellájában egy olyan szereplőről írt, akit a mostohaapja szexuálisan zaklatott. Skinner szerint azonban erre édesanyja „pontosan úgy reagált, amitől tartottam, mintha egy szimpla hűtlenségről értesült volna”.

Munro állítólag azt mondta, hogy „túl későn tudta meg az egészet, túlságosan szereti a férjét, és hogy a mélyen nőgyűlölő kultúránk a hibás” azért, ha a lánya elvárja tőle, hogy megtagadja a saját vágyait, áldozatot hozzon a gyerekeiért és helyrehozza egy férfi hibáját.

„Kitartott amellett, hogy bármi is történt, az csak rám és a mostohaapámra tartozik, és neki semmi köze hozzá”

– írta most Skinner. Munro ráadásul mesélt neki más gyerekekről is, akikkel második férje rendszeresen „barátkozott”, az író azonban ezt mind úgy élte meg, hogy Fremlin tulajdonképpen őt akarta megalázni a viselkedésével. Gyakorlatilag tudomást sem vett arról, hogy az egész történetben nem ő, azaz Munro az áldozat, hanem azok a gyerekek, akiket második férje sorozatosan szexuálisan bántalmazott – köztük saját lányával.

Skinner 2002-ben megszakította a kapcsolatot Munróékkal, miután közölte, hogy nem fogja Fremlint a saját gyermekei közelébe engedni. Erre Alice Munro annyit mondott a lányának, hogy ez elég sok kényelmetlenséggel fog járni számára (az unokái látogatását illetően), mivel nem tud vezetni.

Évtizedekig hallgatott a család

A kétezres években aztán Skinner kezébe akadt egy interjú, melyben Munro a Fremlinnel való remek házasságáról mesélt. Ekkor a nő úgy döntött, a rendőrségen meséli el gyermekkora tragédiáját. Skinner leveleket is tudott mutatni a nyomozóknak, amelyekben

mostohaapja őt, a kilencéves kislányt okolta a bántalmazásért. Az egyikben állítólag még olyasmit is leírt, hogy a gyerek „szexuális kalandvágyból kezdett ki vele”.

A történtekről évtizedeken át hallgatott a család – Munro hírneve miatt. Skinner most azt szeretné, ha ez a történet is említésre kerülne, amikor az anyja szóba kerül valahol. „Soha többé nem akarok olyan interjút, életrajzot vagy eseményt látni, ami nem foglalkozik a velem történtek valóságával, és azzal a ténnyel, hogy anyám, szembesülve mindezzel, úgy döntött, hogy a bántalmazómmal marad, és inkább őt védelmezi” – szögezte le. Alice Munro könyveinek kiadója hivatalos nyilatkozatban biztosította Andreát támogatásáról.

Van segítség!

Bántalmazás esetén az alábbi elérhetőségek valamelyikén kérhetünk segítséget:

  • Rendőrség: 112
  • Helyi Család- és Gyermekjóléti Központ: Ha van családsegítője, őt keresse.
  • Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT): 06-80-20-55-20, www.bantalmazas.hu (csak maga az áldozat keresheti, védett ház itt intézhető)
  • Gyermekvédő hívószám: 06-80-21-20-21 (Bejelentés gyermek vagy felnőtt veszélyeztetettségére. Azonnal továbbítják az illetékes hatóság, ill. a rendőrség felé.)
  • Áldozatsegítő Vonal (jogi, pszichológiai, szociális segítség, kárenyhítés bűncselekmények áldozatainak és hozzátartozóiknak): 06-80-225-225 www.igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/
  • NANE (segélyvonal nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek): 06-80-505-101, www.nane.hu
  • Ökumenikus Segélyszervezet (információnyújtás, jogi és pszichológiai tanácsadás): www.segelyszervezet.hu
  • Kék Vonal: bántalmazott gyerekeknek, fiataloknak: 116-111, bántalmazott gyerekek ügyében felnőtteknek: 116-000 (előhívó szám nélkül) www.kek-vonal.hu

Kiemelt kép: Andrea Robin Skinner, Alice Munro legfiatalabb lánya – Fotó: Steve Russell/Toronto Star via Getty Images

Elindult a Nők Lapja Olvasósarok nevű kortárs könyvklubunk!