péniszrák

Egyre több a péniszrákos eset – A késői diagnózis miatt nagy az áttét esélye

A péniszrák nem gyakori, viszont így is nő az estek száma. A legtöbb beteg nem mer az intim területen felbukkanó rendellenességgel orvoshoz fordulni, de az is előfordul, hogy az orvos csupán fertőzésre gyanakszik az első vizsgálatnál.
  • Világszerte nő a péniszrákos esetek száma, a késői diagnózis miatt nő az amputációk mértéke is.
  • Sok esetben még az orvosok sem ismerik fel rögtön az elváltozást okozó halálos betegséget.
  • Ez egy ritka betegség, az összes tumoros megbetegedés 2%-át teszi ki, és főleg a 60 év feletti férfiakat érinti.

A legtöbb férfi a szégyenérzet miatt nem mer a problémájával orvoshoz fordulni. Fontos lenne az éves szűrőprogramot bevezetni, hiszen, aki az éves prosztatarák-vizsgálatra elmegy, talán a hímvesszőjét is meg meri mutatni egy szakorvosnak. Ahogy a nők emlőrákszűrése már a fejlett országokban rutinszerű, a férfiak nemi szervi betegségeire nézve is lehetne kötelező eljárás 50 vagy 60 éves kor felett.

Félrevezető tünetek

Ahogy a legtöbb rákos megbetegedésnél, a péniszrák gyógyításánál is nagyon fontos az időfaktor, vagyis minél hamarabb veszik észre a betegséget, annál könnyebb gyógyítani. Sajnos a péniszrákra jellemző, hogy nagyon gyorsan átterjed más szervekre, könnyen képződhet áttét az ágyéki nyirokcsomókban, ahonnan pedig szétszóródhat testszerte. A hímvesszőrák leggyakoribb tünete a péniszen kialakuló bőrelváltozás, a váladékozás és a vérzés.

A tünetekkel minél hamarabb bőrgyógyászhoz kell fordulni.

péniszrák

Ha időben fordulnának a betegek orvoshoz, sokkal nagyobb eséllyel gyógyulhatnának meg (Fotó: Getty Images)

Ezek a rákszűrések a legfontosabbak 40 éves kor felett.

Mit tudunk eddig a péniszrákról?

A péniszrák sokkal ritkább azok körében, akiket körülmetéltek (háromszoros a szorzó körülmetéletlen férfiaknál) – az orvosok ezt azzal magyarazzák, hogy sok férfi küzd fitymaszűkülettel egész életében, és nem tudják megfelelően tisztán tartani emiatt a nemi szervüket. Azokban az országokban, ahol kulturálisan nem megszokott a körülmetélés, 17%-kal több a péniszrákos esetek száma, a gyerekkorukban körülmetélt férfiak körében viszont szinte ismeretlen ez a súlyos betegség. 

A másik hajlamosító tényező a szexpartnerek gyakori váltogatása. Ez is összefügg a pénisz nem megfelelő higiéniájával, hiszen a szexuális úton terjedő vírusos és bakteriális fertőzésekből is nehezebben gyógyulnak ki azok, akiknek krónikus fitymaszűkülete van.

Brazíliában gyarapszik a számuk

A BBC számolt be arról, hogy az elmúlt 10 évben 6500 amputált péniszrákos esetet regisztráltak Brazíliában, ami igen magas szám, hsizen ezek a betegek későn mentek orvoshoz vagy félrediagnosztizálták őket. A brit lapnak nyilatkozó 65 éves brazil férfi például arról számolt be, hogy hiába fordult orvoshoz 2018-ban rögtön azután, ahogy egy sötét foltot fedezett fel a péniszén, az orvostól csak egy krémet kapott rá.

Majd a következő orvos is így tett, pedig a folt egyre csak nőtt a kezelés ellenére. Végül a férfi eljutott egy specialistához, aki egy biopszia után megállapította, hogy péniszrákról van szó. A diagnózis 2023-ban született meg, vagyis az idős, brazil férfinak olyan súlyos volt már az állapota, hogy részben amputálni kellett a nemi szervét.

A statisztikák azt mutatják, hogy Brazíliában van a legtöbb péniszrákos eset: 100 000 férfiből 2,1 küzd a betegséggel.

Hatalmas probléma, hogy nemcsak a péniszrákos esetek száma nő világszerte, hanem a halálozások aránya is, amiből egyenesen következik, hogy a betegek későn kapják meg a pontos diagnózist. A péniszrák kezelése kemoterápiából és sugárkezelésből áll, ha időben elkapják a betegséget, ez a kombináció elég a gyógyuláshoz, ha viszont nagy felületű a tumor és terjed, akkor amputációra is sor kerülhet.

A péniszdaganatok feléért a HPV felelős, ahogy írtunk is korábban róla, a férfiaknak is be kellene adatnia a HPV elleni oltást.

Kiemelt kép: Getty Images