Milyen egy menyasszony 2024-ben? Lehetőség szerint modern, és szívesen felrúgja az eddigi szabályokat. Illetve igyekszik fenntarthatóan gondolkozni.

Egy esküvői ruha általában egy alkalomra készül, egyedi méretek és elképzelések alapján. Egyre többen eszmélnek rá, hogy ez valójában értelmetlen pazarlás, és döntenek miatta olyan ruha készítése mellett, amelyet egy kis átalakítással akár mindennapi öltözködési opció lehet.

A mostani trendek is diktálják ezeket a gondolatokat, ugyanis a bridal suit 2024-ben az egyik abszolút nyertes. Mit jelent a bridal suit kifejezés? Egy olyan esküvői nadrágkosztümöt, amely klasszikus blézer és nadrág. Mármint a szabása klasszikus, így jóval kényelmesebb választás, mint a ruha, hiszen teljes mozgásszabadságot ad az esküvő utáni mulatságban.

Nincs fűző, van levegő, stílus, és a legjobb: az esküvőd után egy szuper nyári fehér blézerrel és a tökéletes nyári fehér nadrággal leszel gazdagabb, amely sok-sok évig kiszolgál, így abszolút fenntarthatóvá válik a viselet.

Miniruha esküvőre? Ebben az évben ez is belefér!

A mini nem egy klasszikus szabás egy esküvőn, de több szempontból is lehet jó választás. Ha a lábad a kedvenc testrészed, amelyet az esküvődön mindenképpen szeretnél megmutatni, akkor eljött a te időd! Ez a trend neked szól! Sőt, az  alacsonyabb testalkatú nőknek jóval előnyösebb a rövidebb fazon, nem nyomja őket agyon egy nagy nehéz ruha.

modern menyasszony fenntarthato divat

Menyasszonyi mini a Marylise-Rembo Styling és a Carta Branca show alatt 2022-ben, illetve az Ogadenia Couture nadrágkosztümje a Barcelona Bridal Fashion Week 2024-en (Fotók: Estrop/Getty Images)

Ráadásul a tökéletesen szabott fehér miniruha is új életet kaphat egy jól kombinálható oversize blézerrel, farmer vagy bőrdzsekivel is. Ebben a szezonban a pasztell színek is a trendek között szerepelnek, így ha nem vágysz a jól bevált fehérre, a kedvenc nyári ruháddá is válhat az esküvői szetted, amelynek viselete mindig megmelengeti a szíved.

Ha újra felennéd a menyasszonyi ruhád, mutatunk hozzá néhány inspirációt a sztárvilágból!

És mi van a menyasszonyi cipővel?

Az esküvői ruhaválasztás egyik legnehezebb kérdése. Milyen cipőt válassz, amiben az egész estét/éjjelt nagyobb fájdalom nélkül megúszhatod. A trendek ebben is a hagyományok ellen mennek, ugyanis a lapos szandálokon keresztül az esküvőre készült sportcipő is jó ideje teret kap. Ez egy olyan modern megoldás, amellyel nem kell feláldozni a kényelmet.

Van, aki menyasszonyi cipőnek egy sima fehér sportcipőt vesz fel a nagy napra, mások fel is díszítik a választott sneakert, megint mások pedig a már direkt menyasszonyoknak készített kényelmes lábbelik közül váloganak.

modern menyasszony fenntarthato divat

A Daalarna és a Batz közös menyasszonyi kollekciójának egy darabja, mellette pedig Kate Spade és a Keds esküvői tornacipőinek egyike (Fotók: Pr)

Illik vagy nem illik?

Vannak olyan szabályok, amelyek mindenképpen betartandók egy esküvőn? Magas sarkú cipő, csipke alapanyag, fehér ruha? Ezekről a szabályokról mind megfeledkezhetsz. Cipő tekintetében, ahogy a korábban említett esküvői sportcipő kapcsán, bármelyik lapos fazon működőképes, legyen szandál, vagy balerina cipő. Ne add fel a kényelmet, hisz’ ne feledd: hosszú órákat kell ebben a ruhában és cipőben eltölteni. Ki akar fájdalmas esküvőt? Senki!

Válassz úgy, anyag, fazon, szín és kiegészítők tekintetében is, ahogy valóságban hozzád passzol. Gondold végig, melyek azok a szabások, amelyeket egyébként is szeretettel hordasz a gardróbodból, ez egy jó kiindulási pont lehet. Az esküvőn egy szabály van, és ez a legfontosabb: érezd magad a legszebbnek!

Nem ciki a second hand menyasszonyi ruha, sőt!

Ne feledkezzünk el a legfontosabb opcióról, ha esküvői ruhavásárlásról és fenntarthatóságról van szó:

a másodkézből beszerzett esküvői ruha is reneszánszát éli,

hiszen egy kis kutatómunkával, vintage butikokban különlegesebbnél különlegesebb esküvői ruhákat találhatunk akár a 70-es 80-as évekből is. Miért ne járjon egy ruha az egyik esküvőről a másikra? Ha valami igazán exkluzívra vágysz, akkor sem biztos, hogy a készíttetés a megoldás:

egy egyedileg elkészített designer esküvő ruhát second hand megvásárolni már abszolút divatos döntés

egy modern menyasszony életében. Az elképesztő szaktudással és minőségben elkészülő esküvői ruhák legtöbb esetben könnyen igazíthatóak egyedi méretekre, így fenntartható és anyagilag is okos megoldás lehet.

Járj nyitott szemmel, egy-egy közösségi oldal csoportjában vagy egy fenntartható webshopban megtalálhatod az igazit!

Ha vintage boltban szereznéd be menyasszonyi ruhádat, meríts ihletet az elmúlt évtizedek ikonikus ruháiból!

Ja, és nem muszáj fehérben lenni

A legtöbben úgy tanultuk, hogy az európai kultúrkörben azért fehér a menyasszonyi ruha, mert a szűziességet és a tisztaságot hivatott jelképezni. Pedig csak a 19. században kezdett elterjedni ez a szín, elsősorban a tehetősek körében, hiszen más igazán nem engedhette meg magának, hogy csupán egyszeri alkalomra varrasson ilyen drága öltözéket.

Ezért van az, hogy oly sok régi fényképen láthatunk fekete ünnepi ruhába öltözött menyasszonyt – aszt viselték, ami a legcsinosabb és legünnepibb volt a szekrényükben. Európában a 19. században lett tehát divat a fehér, miután Viktória brit királynő 1840-ben ilyenben ment férjhez – de ő is csak azért, mert szerette ezt a színt, választásával pedig divatot teremtett.

Tehát ahogyan nem muszáj hosszú ruhában lenned, úgy nem muszáj fehérben sem. Mint mondtuk, ez a ti napotok, a fő, hogy szépnek érezd magad te is és választottad is, és érezzétek jól magatokat.

Nincs ötleted, mit vegyél fel esküvőre vendégként? Ezek a sztárszettek biztosan megihletnek!

Kiemelt kép: Getty Images