Vintage ikonok: inspirálódj a sztárok menyasszonyi szettjeiből

A hatvanas-hetvenes évek divatikonjai olyan káprázatos ruhákat választottak a nagy napjukra, hogy a képeik láttán csak azt tudjuk mondani: igen, akarom!

Egy esküvő legfontosabb kelléke a menyasszonyi ruha, így nem csoda, ha sokan ennek beszerzésével kezdik az esküvői előkészületeket. A kínálat zavarba ejtően széles, és az aktuális trendek is igen szerteágazóak. Ha a sztárvilágból próbálnánk inspirációt gyűjteni, először minden bizonnyal Katalin walesi hercegné lélegzetelállító Alexander McQueen kreációja, Meghan Markle mesés Givenchy darabja, netán Hailey Bieber egyedi tervezésű Virgil Abloh ruhája jut eszünkbe, de mi lenne, ha néhány évtizeddel korábbra tekernénk vissza az idő kerekét? (Ha esküvő előtt állunk, akkor is érdemes nyitott szemmel járni a turkálókban, hátha olyan szerencsével járunk, mint ez az amerikai nő, aki kb. 1500 forintnak megfelelő összegért találta fantasztikus ruhát.) A hatvanas-hetvenes évek sztáresküvői rezonálnak a mai trendekkel, sőt a boltok kínálatában is lehet egész hasonló darabokat találni.

Bianca Jagger, bohém

A The Rolling Stones frontembere és a nicaraguai származású színésznő a francia Riviérán mondták ki egymásnak a boldogító igent 1971. május 12-én. A frigyet ugyan hét évvel később felbontották, az esküvő kétségtelenül hatással volt a divatra. Bianca Jagger mélyen dekoltált blézert és szoknyát viselt, arcát egy fátyolos kalappal takarta el. Ez aztán a rock chic! (Érdemes egy pillantást vetni a csuklójára is, a teniszkarkötő mostanság ismét virágkorát éli.)

Fotó: Hulton Archive/Getty Images

Bokapántos szandál, Jenny Fairy – CCC, 11 995 Ft; Teniszkarkötő, Pandora, 28 800 Ft; Filckalap, Tau Budapest, 49 900 Ft; Bukléblézer,F&F, 16 900 Ft; Midi szoknya, H&M, 9295 Ft

Mia Farrow, a mod girl

Mia Farrow 1966. július 19-én ment hozzá a nála jóval idősebb Frank Sinatrához: az amerikai színésznő és modell csupán 21 éves volt, míg a legendás színész-énekes 49. Mia tökéletesen megtestesítette a kor szépség- és divatideálját: nemcsak a Las Vegas-i ceremónia volt extrarövid (mindössze 15 perc), hanem a menyasszony ruhája is. A hatvanas évek báját egyszerűen nem lehet überelni.

Fotó: Getty Images

Gombos ruha, For Love & Lemons – modivo.hu, 132 020 Ft; Cirkónium fülbevaló, Swarovski, 32 500 Ft; Magas sarkú, Gabor – zalando.hu, 31 990 Ft

Priscilla Presley, a rockabilly királynő

A rock & roll királya 1967 május 1-jén kötötte össze hivatalosan is az életét Priscilla Ann Beaulieu színésznővel – hol máshol, mint Las Vegasban.Ha láttuk az Elvis című filmet, Priscilla Presley gyönyörű esküvői ruhájára is biztosan emlékszünk. Szakértők szerint a 159 perces produkcióban a legtökéletesebb replika a menyasszonyi ruha. A földig érő, enyhén csillogó darab ujjrésze gazdagon díszített, és hiába zárt a nyaka és nem követi viselője alakját, abszolút nőies. Persze az égig tupírozott haj és a méretes fátyol is sokat tesz a drámaiságához.  

Fotó: Hulton Archive/Getty Images

Melltartó levehető pánttal, Triumph, 19 000 Ft; Maxiruha, Apart – aboutyou.hu, 51 990 Ft; Strasszköves hajráf, Reserved, 2995 Ft; Platformcipő, Aldo – answear.hu, 42 990 Ft

Kiemelt kép: Getty Images