macska madarinfluenza

A macskádtól kaphatod el a madárinfluenzát – erre figyelj!

A H5N1 nevű vírus, köznapi nyelven madárinfluenza sajnos emlősről emlősre terjedhet, s éppen a macskánk adhatja át nekünk a fertőzést.

Egy 20 évnyi kutatási adatokat elemző, összefoglaló tanulmány szerint a macskatulajdonosoknak nem árt ébernek lenniük. Főleg a kijárós macskák hozhatnak haza nem kívánatos vírusokat, köztük a madárinfluenzát is.

A H5N1 jelenlegi tudásunk szerint huszonhétféle emlősfajt képes megfertőzni:

szarvasmarhákat, egereket, jegesmedvéket, delfineket, és sajnos a macskákat is. Nyilván a velünk élő haszon- és társállatok azok, akikre kiemelten figyelnünk kell.

Emberre is átterjed a madárinfluenza

Az Egyesült Államokban idén három mezőgazdasági dolgozóról tudunk, akik a szarvasmarhákkal való érintkezés után fertőződtek meg a vírussal. Azaz a kórokozó vígan utazik madár és marha, utána pedig marha és ember között. A farmokon élő alpakák és macskák is megfertőződtek, utóbbiak

valószínűleg a kezeletlen, nyers tehéntejtől.

2023-tól kezdődően pedig ugrásszerűen megnőtt a házimacskák megbetegedéséről szóló jelentések száma szerte a világon. Ez egybeesik a H5N1 vírus terjedésével olyan fajok között, amelyekre korábban nem is számítottunk. Például megbetegednek az egerek, amiket aztán a macska megeszik, s a madár-macska útvonal is egyre könnyebben járható a vírus számára.

macska madarinfluenza

A madérinfluenza sajnos macskára és emberre is átterjedhet (Kép: Getty Images)

A macska veszélyt jelent az emberre?

A Centers for Disease Control and Prevention betegségellenőrző központ szerint nem valószínű, hogy az emberek nagy számban elkapnák házimacskájuktól a madárinfluenzát, de a kórokozó átadása sajnos nagyon is lehetséges, főleg azoknál, akik nagyon sokat vannak cicájuk társaságában és nem túl erős az immunrendszerük. A szakemberek szerint fontos, hogy megtegyük a megfelelő lépéseket a megelőzés érdekében.

Ne etessük macskánkat nyers hússal vagy nyers tejtermékkel, és ne engedjük ki a szabadba bóklászni.

A különböző madárfajok így is megsínylették a zsebragadozók munkáját, másrészt sajnos valóban átadhatják nekik a H5N1 vírust. A betegség tünetei közé tartoznak a légzési nehézségek, a viselkedésbeli változások, a vakság. Figyeljünk az ilyen jelekre, és ha ezeket tapasztaljuk a cicánknál, azonnal forduljunk vele állatorvoshoz. A vírusfertőzés halálozási aránya macskák közt viszonylag magas, 67 százalékos.

Ez lesz a következő világjárvány?

Sokan már a koronavírus utódját látják az egyre terjedő madárinfluenzában. Félni azonban nem kell, legalábbis egyelőre, s főleg nem a macskánktól. Ha betartjuk az óvintézkedéseket, nagy valószínűséggel nem fertőződik meg a kedvencünk. Ugyanakkor más macskákkal már érdemes óvatosnak lenni, ugyanis azt már kimutatták, hogy a macskák fajon belül gond nélkül adják át a vírust egymásnak.

A tudósok fejében itt szólalt meg a vészcsengő:

minél ügyesebben alkalmazkodik a vírus az emlősök immunrendszeréhez, annál nagyobb az esélye, hogy az emberi populációban is megjelenik. A szakértők szerint a H5N1 vírus egyre több helyen fog felbukkanni a jövőben, ezért érdemes odafigyelni, hogy legalább a macskánktól ne kapjuk el. Ha kellett még ok arra, hogy a kijárós kedvencünk mostantól csak benti legyen, ez azért elég nyomós érvnek bizonyul.

A macskákra a nagy nyári meleg is veszélyes lehet: így védd kedvencedet!

Kiemelt kép: Getty Images