5-alapveto-emlek-gyerekkor

5 emlék, ami örökké él egy gyerek lelkében

Ez a néhány alapvető emlék meghatározza a gyerekkor – és az egész későbbi élet – alakulását.

Sok szülő hajlamos abba a hibába esni gyereknevelés során, hogy azt gondolja, a gyereke számára azok lesznek az igazán emlékezetes pillanatok, amelyeket hónapos tervezés előz meg. Például a karácsonyi ajándékozás, a drága külföldi nyaralás vagy az extravagáns szülinapi buli. És valóban kétségtelen, hogy ezek az élmények hozzájárulnak a kicsik fejlődéséhez, de,

ha mi, felnőttek visszagondolunk gyerekkorunkra, minden bizonnyal nem az ezekhez hasonló emlékek villannak fel lelki szemeink előtt.

Hanem a közös hétköznapi vacsorák, amikor mind összeültünk az asztal körül, az összebújós diavetítések, a nagy séták, vagy amikor együtt szereltünk a műhelyben, esetleg a lomha nyári délutánok a nagyszüleinknél. A jó emlékek megteremtéséhez ugyanis nem kellenek méregdrága játékok vagy fényűző családi utazások. Szülőként, nagyszülőként az odafigyelés a legértékesebb dolog, amit gyerekeinknek és unokáinknak adhatunk.

De lássuk, mit mondanak a pszichológusok minderről!

5 alapvető emlék, amitől szép lesz a gyerekkor

Az alábbi 5 alapvető emlék minden gyerek életében kulcsfontosságú. Szülőként adjuk meg ezeket nekik!

1. Amikor minőségi időt töltöttünk együtt

Ha a legkedvesebb gyerekkori pillanatainkra gondolunk, bizonyára nekünk is nagy beszélgetések, meghitt mesélések vagy a közös játék jut eszünkbe először. Ezek valóban nagyon meghatározó élmények, hiszen egy gyerek számára nincs nagyobb ajándék a figyelemnél és az elfogadásnál. 

5-alapveto-emlek-gyerekkor

Fotó: Getty Images

2. Amikor bátorítottak 

Ugye, hogy közben felvillant egy-két olyan pillanat is, amikor nagyon izgultunk egy dolgozat vagy verseny alkalmával (esetleg ismeretlenek előtt kellett beszélnünk, idegeneket kellett megszólítanunk), és egy hozzánk közel álló felnőtt némi önbizalmat csepegtetett belénk bátorító szavaival. Higgyük el, ez minden egyes ember (legyen kicsi vagy nagy) számára óriási élmény és örök emlék. Ha nehéz időkben van kire támaszkodnunk, azt sosem felejtjük el, elemi szinten beépül sejtjeinkbe ez a bizalom.

3. Amikor kedvesek voltak

A kedvesség fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Törődni másokkal és segíteni nekik nemcsak miattuk fontos – minket is jó érzéssel tölt el. Ha kedvesek és jóindulatúak (de nem naivak) vagyunk egymással, azzal végeredményben csak jót tehetünk. A kedvesség erejével mélyebbé és kiegyensúlyozottabbá varázsolhatjuk társas viszonyainkat. Ezen kívül, egy gyerek számára nincs is annál megnyugtatóbb érzés, mint mikor szidás, harag vagy bűntudatkeltés helyett kedvességgel reagálnak a felnőttek az ő esetleges tévedéseire.

4. Amikor megvigasztaltak

Nagyon fontos az is, hogy szomorúságunkban tudjunk egymásnak támaszt nyújtani, vagy ha épp nekünk van rá szükségünk, kapjunk segítséget. Ha egy gyerek vigasztalás formájában érzelmi biztonságot kap a vele és körülötte élő felnőttektől, biztonságban érezheti magát. Ez óriási ajándék.

Ha meg tudunk nyugtatni egy gyereket türelmes odafordulásunkkal és biztosítjuk őt feltétlen szeretetünkről, akkor maga is hinni fog a képességeiben, erősödik az önbizalma. Igyekezzünk hát felnőttként türelmet és elfogadást gyakorolni. Ezt egy gyerek mindig (szavak nélkül is) meghálálja, ezt a kedves emléket pedig egész életén át cipeli magával.

5. A családi hagyományok emléke

Évről évre szóba kerül karácsonykor annak kérdése, hogy legyen-e hagyományos karácsonyfa, ajándékozás, rokonlátogatás. Érdemes tudni, hogy a szokások és rituálék (nemcsak a nagyobb ünnepekhez kapcsolódók, hanem az általános napirend is) stabilitást és biztonságot ad az embernek – akár gyerek, akár felnőtt. Ráadásul nem kell, hogy ezekhez a hagyományokhoz drága ajándék vagy kimerítő felkészülés kapcsolódjon.

A lényeg, hogy együtt legyünk és érezzük, hogy összetartozunk. Pláne jó hír, hogy bármikor indíthatunk új hagyományokat is,

például megállapodhatunk abban, hogy mostantól félévente (egyszer tavasszal és egyszer ősszel) kiülünk egy közeli parkba vagy erdőbe piknikezni. Vagy hogy minden szilveszterkor közösen értékeljük az eltelt évet és leírjuk, milyen konkrét dolgokat kívánunk egymásnak a következő esztendőre. Ezt a cetlit egy év múlva megint elővehetjük, újra elolvashatjuk – minden bizonnyal megint ugyanolyan melegséggel tölti majd el lelkünket. Az új hagyományok kialakításához csupán egy dologra van szükség: kitartásra.

A fentiek nemcsak abban segítenek egy gyereknek, hogy biztonságban érezze magát és nagyobb önbizalomra tegyen szert, hanem ennek eredményeképp a közötte és köztünk fennálló viszony is jobbá, erősebbé, mélyebbé válhat. Amennyiben úgy érezzük, akaratunk ellenére sem tudjuk megadni mindezt gyerekünknek, érdemes lehet egy segítő szakember segítségét kérnünk. Mindenekelőtt azonban el kell kötelezzük magunkat a változás mellett.

Íme, 6 mondat, ami jobbá tehet bármilyen szülő-gyerek kapcsolatot.

Kiemelt kép: Getty Images

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!

Nők Lapja Példakép Díj