macska finnorszag

Egyedülálló macskafajta fejlődött ki Finnországban

A macskák nemcsak viselkedésükkel nyűgöznek le minket nap mint nap, de gyönyörű bundájukkal is. A cirmos is nagy kedvenc, de a foltos macskákat is imádjuk, főleg ha fehér kis zoknik díszelegnek a lábaikon. Finnországban egy újabb változat jelent meg, ami máris hatalmas rajongótábort gyűjtött maga köré.

2007-ben Finnországban egy vadonatúj mintájú macskaféle jelent meg. A cicák úgy néznek ki, mintha útközben elfogyott volna a fekete tinta a nyomtatóból.

Az országban népszerű édesgyökérfajtáról nevezték el Salty Licorice-nek,

majd megindultak a vizsgálatok, hogy kiderítsék, miként jöhetett létre ez az új színváltozat. A tudósok mostanra jöttek rá, milyen genetikai változások történhettek a finn macskák szervezetében.

Az új macskák hamar hírnevet szereztek maguknak Finnországban

Eleinte egy elvadult poluláció tagjaiként pillanthatták csak meg a Salty Licorice mintájú macskákat. A kóbor cicák pedig nem igazán hagyják, hogy befogják és vizsgálgassák őket, nyugodtan mondhatjuk, hogy foggal-körömmel tiltakoznak minden közeledés ellen. Így aztán nem volt egyszerű begyűjteni néhány példányt, hogy megvizsgálhassák az örökítőanyagukat. Ez az új mintájú macska ráadásul ritkaságnak is számít, azaz igazán szerencsésnek érezhetjük magunkat, ha találkozunk akár csak eggyel is.

A furcsa minta háttere

Az újfajta mintázatú macskák annyiban megegyeznek az átlagos cicákkal, hogy szmokingot viselnek, azaz a mellkasuk, a hasuk és a mancsuk fehér. A többi részen azonban, különös tekintettel a hátukra, egyfajta ombre hajfestésre hajazó színátmenet található. A szőrszálak a tövüknél feketék, majd fokozatosan fehérré halványulnak a szőrvégeknél. A tudósok eleinte nem is találták e különlegesség genetikai okait.

Megvan a mutáció

A Helsinki Egyetemről érkező tudóscsapat sokáig csak kísérletezett és vizsgált, mégsem jutott semmilyen eredményre (mondjuk nem is tudjuk, mire számítottak a macskáktól…). Végül felhívást tettek közzé, hogy további Salty Licorice macskákat keressenek elemzésre. Ezúttal a KIT-génre összpontosítottak, amelynek változatai sok macskánál gyakran különböző fehér szőrzetmintákkal járnak együtt. Végül nagy nehezen azonosítottak egy mutációt, amiről az is kiderült, hogy recesszíven öröklődik. Azaz ahhoz, hogy a különleges minta kialakuljon egy kölyöknél, mindkét szülőjétől meg kell kapnia a speciális génvariánst.

Na de honnan lehet tudni, hogy egy macska nemcsak szép, de boldog is? Ebből a cikkből kiderül!

Kiemelt kép: Getty Images