Talán nem is sejted, hogy a horkolás és az alvási apnoe hogyan károsítja a szervezetet.
 • A megfelelő, jó minőségű alvás nélkülözhetetlen és szívvédő hatása van.
 • Magyarországon a legtöbben szív- és érrendszeri betegségek miatt halnak meg.
 • A horkolás nemcsak az éjjeleidet teszi tönkre, de szívbetegséget is jelezhet, ezért komolyan kell venni és meg kell tudni, mi okozza a légzéskimaradást.

A horkolás az egyik leggyakoribb alvásprobléma, ennél talán csak a fogcsikorgatás a gyakoribb, de ez utóbbi nem jelezhet komoly szívbetegséget. A horkolás azonban hosszú távon több, összefüggő egészségügyi problémára utalhat. Az alvási apnoe okozta horkolás miatt felületessé válik az alvás, ami többek között tartós  kimerültséghez és magas vérnyomáshoz vezethet. 

Egy 2024-es, több mint 12 000 emberen végzett, a Nature-ben közzétett tanulmány szerint a rendszeres horkolás rendkívül megnövelte az emberek vérnyomását, amit még gyógyszerrel sem tudtak jól kordában tartani.

„Apnoénak nevezzük, ha valaki legalább 10 másodpercig nem vesz levegőt alvás közben”

– mondja Dr. Sanjay Rajagopalan kardiológus, a Case Western Reserve Egyetem Kardiovaszkuláris Kutatóintézetének és Orvosi Karának igazgatója.

A kisebb-nagyobb légzéskimaradások azonban hosszú távon nagy pusztítást végeznek a szervezetben, az apnoe a legtöbb szervünkre hatással van, ugyanis a szünetek miatt nem megfelelő keringés.

horkolás szívbetegség

A horkolás okát mindenképp érdemes kivizsgáltatni és kezelését se hanyagoljuk el (Fotó: Getty Images)

Horkol a párod? Akkor mutatunk 5 hatásos módszert a horkolás ellen!

„A légzéskimaradás növeli a stresszhormonok, a kortizol és az adrenalin szintjét – teszi hozzá Dr. Leonard Pianko kardiológus. – Ez a hormonális hullámzás emeli a vérnyomást és a pulzusszámot, és folyamatos terhelést jelenthet a szív- és érrendszernek, ami koszorúérgörcsöt vagy szívrohamot okozhat.”

A horkolás miatt keveset alszunk

Bármennyit is alszik, aki horkol, nem tudja rendesen kipihenni magát, nincs az az alvásmennyiség, ami elég lenne, hiszen a levegő kapkodása miatt éber marad, nincs a mélyalvási fázis. A pihenés hosszú távon koncentrációs problémákhoz, kimerültséghez, inegrlékenységhez vezet, lelkileg is instabillá válhat a beteg.

Szerencsére a horkolás nem mindig okoz szívproblémát, ez leginkább az alvási apnoés horkolásra jellemző. A horkolást okozhatja akár orrdugulás (nátha, allergia, orrpolip), orrsövényferdülés vagy fokozott alkoholfogyasztás is.

Milyen tünetekre kell figyelni?

Ha a horkoláson kívül a következők közül akár egyet is tapasztalsz, akkor mindenképp fordulj orvoshoz:

 • gyakran zihálva ébredsz
 • nyomást érzel a mellkasodban
 • reggelente nagyon ki van száradva a torkod, szád
 • fáj reggelente a torkod
 • nappal is állandóan fáradt, álmos vagy
 • fejfájással kelsz
 • nehezen tudsz koncentrálni
 • huzamosabb ideig magas a pulzusod vagy a vérnyomásod 

Ha ezek közül akár egyet is rendszeresen tapasztalsz a horkolás mellett, nem szabad félvállról venni, jelezd a háziorvosodnak, menj el akár kardiológushoz is, hogy nincs-e keringési problémád. 

Sokat segíthet az állapotodon, ha túlsúly esetén megszabadulsz a plusz kilóktól, hetente legalább 3 alkalommal fél órát intenzíven mozogsz. Ha dohányzol mindenképp tedd le a cigit, és az alkoholfogyasztás terén is legyél mértékletes. Amennyiben ezeket betartod, hamarosan érezni fogod a pozitív változást az alvás területén.

Nem a horkolás az egyetlen ártalmatlannak tűnő tünet, ami komoly betegség jele lehet.

Kiemelt kép: Getty Images