Nemrég beperelték az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatalt, azaz angol nevén az FDA-t. A vád szerint figyelmen kívül hagyta azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint bizonyos antidepresszánsok tönkreteszik a betegek szexuális életét, sőt akár évekkel a gyógyszerek abbahagyása után is megmarad ez a mellékhatás.

A szelektív szerotoninvisszavétel-gátló, rövidítve SSRI alapú gyógyszerek mellékhatásként, az agy szerotoninszintjének megemelkedése miatt olyan DNS-módosításokat okozhatnak, amelyek befolyásolják a szexuális funkciókat szabályozó gének aktivitását. Azaz merevedési zavarokat, alacsony libidót, hüvelyszárazságot és orgazmusproblémákat idéznek elő.

A betegek a nyolcvanas években kezdtek panaszkodni orvosuknak ezekről a mellékhatásokról.

Azóta is betegek ezrei állítják, hogy teljesen aszexuálissá váltak, derékvonal alatt zsibbadnak, képtelenek élvezni a szexet vagy fenntartani a romantikus kapcsolatokat. Néhány beteg még a nemi szerve zsugorodását is észrevette. A vád szerint az FDA egyszerűen figyelmen kívül hagyta a sok ezer panaszt.

Nem várt mellékhatás

Az FDA-t most tudósok egy csoportja perli dr. Antonei B. Csoka molekuláris biológus vezetésével. A vád szerint az ügynökség 2018 óta figyelmen kívül hagyta a mellékhatásokra vonatkozó figyelmeztetést, sőt az arról írt petíciót is. Arra kérik az ügynökséget, hogy figyelmeztesse az orvosokat és a betegeket a hosszú távú kockázatokra. A különféle antidepresszánsok hatására ugyanis bizonyítottan kialakulhat egy PSSD nevű, mellékhatásként jelentkező tünetegyüttes.

antidepresszans mellekhatas

Bizonyos antidepresszánsoknak nem várt mellékhatásaik lehetnek (Kép: Getty Images)

Ez a Post-SSRI Szindróma rövidítése,

a betegség pedig akkor alakul ki, ha valaki hosszabb ideig SSRI vagy SNRI (az SSRI-k növelik a szerotonin nevű boldogsághormon szintjét az agyban, az SNRI-k pedig mind a szerotonin, mind egy másik neurotranszmitter, a noradrenalin szintjét emelik) hatású antidepresszánst szed. A szindróma agyi, neurológiai és szexuális tünetekkel jár, és a beteg hiába hagyja abba a gyógyszert, a tünetek utána is évekig fennállnak.

Az antidepresszáns, amitől nem születnek gyerekek?

Az Egyesült Államokban két dolog történik, ami érdekes a téma szempontjából: fokozatosan csökken a termékenységi ráta, és egyre több amerikainak írják fel az SSRI alapú antidepresszánsokat. Egyértelmű kapcsolatot nem lehet a két folyamat között kimutatni, mindenesetre érdekes az egybeesés.

A gyógyszerszedés csökkenti a libidót mindkét nemnél,

akár a zsibbadásig tompítja az érzékszervi észlelést, sőt a spermiumok minőségének csökkenéséhez vezethet. Becslések szerint minden tizedik 12 éves és idősebb amerikai szed valamilyen antidepresszánst. Hogy közülük hány szenved PSSD tünetektől, nem tudjuk, de azt igen, hogy az antidepresszánsokat használók több mint fele számolt be valamilyen mértékű szexuális zavarról mellékhatásként.

AZ FDA nem foglalkozott az üggyel

Az FDA nemcsak nem vizsgálta ki rendesen a mellékhatásokat, de a petícióra sem válaszolt a kötelező 180 napon belül. Nem írta bele a betegtájékoztatóba a lehetséges mellékhatások közé a PSSD-t, miközben ezt az európai és kanadai szabályozó ügynökségek megtették. A vádat benyújtó Dr. Csoka tanácsadóként dolgozik a PSSD Networknek, egy olyan érdekvédelmi szervezetnek, amely kifejezetten az ilyen típusú mellékhatások nyilvánosságra hozásával foglalkozik. Arra bátorítják a betegeket, hogy meséljék el történeteiket, hogy segítsenek felhívni a figyelmet a hosszú távú szexuális diszfunkcióra.

Konzultáljunk az orvosunkkal!

Nagyon meredek lenne azt állítani, hogy konkrét ok-okozati összefüggés áll fenn az antidepresszánsok és a csökkenő szülési kedv között, bizonyíték sincs rá. Ugyanígy az sem igaz, hogy minden antidepresszáns csökkenti a libidót, rengeteg beteg számol be normális nemi életről. Sőt sok páciens élete válik könnyebbé a gyógyszerek segítségével, így tudnak emberek közé menni, dolgozni, kevésbé szorongani, pánikolni, extrém esetben így tudnak úrrá lenni öngyilkos gondolataikon. Az viszont tény, hogy komolyabban utána kellene kutatni bizonyos hatóanyagoknál a nem várt mellékhatásoknak, és ezeket igenis nyilvánosságra hozni.

Ha kíváncsi vagy, egy másik kutatás szerint milyen mellékhatások léphetnek még fel, olvasd el ebben a cikkben!

Kiemelt kép: Getty Images