Lesújtó hírek érkeztek a tudomány világából: a legfrissebb kutatások szerint lehet, hogy befellegzik a palacsintának?
Minden azzal kezdődött, hogy Prométheusz lehozta a tüzet az embereknek, és ezzel új korszakba léptünk. Emberré válásunk egyik fontos mérföldkövének számított, amikor elkezdtük főzni az ételeinket. A korábban folytatott nyers étrend ugyanis igazi kihívás volt a szervezetünknek: sokat kellett dolgoznia, hogy ki tudja vonni a megfelelő tápanyagokat.
 
Az ételek főzésével és feldolgozásával őseink lehetővé tették, hogy könnyebben kinyerjük az energiát és a zsírokat, ráadásul jóval kevesebbet kellett rágni. A tudósok úgy vélik, ezzel nem csupán az állkapcsunk méretét befolyásoltuk, de az agyunk is hatékonyabb tevékenységet tudott ezután folytatni. További jótékony hatásként pedig a főzés számos káros baktériumtól is megszabadított bennünket, melyek az ételekben vagy azok felületén szaporodnak. Viszlát ételmérgezés!
 

Azóta az is kiderült, hogy mit nem szabad megmosni főzés előtt. 

főzés károsanyag kibocsátás

A főzés során váratlan helyről érkezik a veszély (Fotó: Getty Images

Mégiscsak veszélyes a főzés?

A főzés nyilvánvaló előnyei mellett azonban egyre többször kerülnek górcső alá a különböző elkészítési módszerek, főleg a magas hőmérsékleten történő sütés. Elképzelhető hogy a vasárnap reggeli szalonnás rántotta elkészítése komoly egészségügyi kockázatokat rejt?

Igen, tudjuk, hogy a szívünknek biztosan nem tesz jót, de mint kiderült, a tüdőnknek is komoly problémákat okozhat. 

 
Az már az Egészségügyi Világszervezet jelentése óta köztudott, hogy például a fejlődő országokban használt tűzhelyek komolyan tizedelik a lakosságot. A különböző szilárd tüzelőanyagok, mint a fa, hulladék, faszén használata miatt felhalmozódik a beltéri füst, és emiatt közel négy millióan halnak meg évente.

Mintha az autópályán rántanánk a húst

A legújabb tanulmányok pedig azt mutatják, hogy bizonyos ételek sütése szennyező anyagok felszabadulását idézi elő, amelyek növelik a tüdőbetegségek kockázatát. Korábbi kutatások egyébként egyértelmű összefüggést találtak a szakácsok krónikus betegségei és a főzés során keletkező károsanyag-kibocsátás között.
 
A British Columbia Egyetem szakértőinek vizsgálata során elemezték egyes népszerű ételek, mint például a palacsinta vagy sült zöldség elkészítése során keletkező vegyi anyagokat. A kutatók megállapították, hogy a főzés során széntartalmú  aeroszolok, kis részecskék vagy folyadék cseppek keletkeztek a levegőben.
 
A szakértői csapat ezt követően az aeroszolokat beltéri, illetve természetes napfénynek tették ki, majd megállapították, hogy valamennyi vizsgált étel ugyanannyi széntartalmú aeroszolt bocsátott ki, illetve fény hatására káros vegyületet termelt.
 
főzés károsanyag kibocsátás

A főzés során sok múlik azon, milyen olajat használunk (Fotó: Getty Images)

A tudósok rámutattak:

a főzés során keletkező károsanyag-kibocsátás megegyezik a szabadban mért környezetszennyezés mértékével,

de a szellőzés hiánya miatt a beltéri kitettség jóval veszélyesebb lehet. Minden részlet megértéséhez további kutatásokra van szükség ezen a területen.

Ezentúl akkor ne főzzünk?

„A következő lépésben azt kell meghatároznunk, hogy ez az oxidáns anyag milyen hatással lehet az emberre, és pontosan mennyit lélegzünk be belőle főzés közben” – mondta el Nadine Borduas-Dedekind, az egyetem kémiai adjunktusa és a tanulmány vezető szerzője.
 
Addig is azt javasolják a szakértők, hogy rendszeresen és alaposan szellőztessünk a konyhában, és ahol lehet,  használjunk légszűrőt.
 
Érdemes figyelni az olajhasználatra is, az avokádó olaj például magas fokon is használható.
 

Összeszedtük egy csokorba: főzés, sütés során ezek az olajok a legjobb választás.

 
Kiemelt kép: Getty Images