Nyitott szemmel: Egy színtanácsadás személyes tapasztalatai

Bevallom nem vagyok az a típus, aki szívesen nézegeti magát órákig a tükörben. Régebben önismeret céljából rendszeresen végeztem tükörgyakorlatokat, de mára – hacsak épp nem sminkelek – ez nagyjából a klasszikus, fél perces „jól áll a hajam/a ruhám?” félszemmel odapillantásra redukálódott. Szóval el sem tudtam képzelni, mit lehet magadon nézegetni 2-2,5 órán át!? Inkább elmesélem, hogyan lehet belőle mégis jó élmény.

Erikát lassan kilenc éve ismertem meg, mindketten egy közös barátunknak hosteskedtünk egy üzleti rendezvényen. Végig beszélgettük az egész napot, a barátságunk azóta töretlen. Már akkor is nagyon érdekelte őt a szín és stílustanácsadás, és tulajdonképpen az első nap komolyan kielemzett – mármint színügyileg.

Ezután rendszeresen jártunk second hand boltokba nézelődni, shoppingolni. Nagyjából tudom mi áll jól, de nem tagadom, legtöbbször impulzusvásárló vagyok. Természetesen beleestem abba a hibába is, hogy megvettem olyasmit, amit aztán sosem hordtam.

Az élményajándék

A barátnőm évek óta tervezgette, hogy meglep engem a szakszerű színtanácsadás élményével, ami magamtól nem biztos, hogy eszembe jutott volna… Hónapok óta nézelődött, szervezkedett, végül kiválasztott egy csapatot. A tanácsadások helyszíne eredetileg a belvárosban, egy gyönyörű, ám cseppet sem akadálymentes stúdióban van. Mivel kerekesszékkel közlekedem, a speciális helyzetre való tekintettel nekünk egy másik helyszínt ajánlottak fel, ráadásul egészen közel a lakhelyemhez. Borzasztóan hálás voltam ezért a rugalmasságért, és kíváncsian vártam az eseményt.

Egy újépítésű ház még lakatlan földszinti üzlethelyiségében a két kedves szakértő barátságos mosollyal nyitott ajtót. Odabent egy asztalon évszak szerint elnevezett paletták, mindenféle árnyalatú színes kendők garmadája és egy óriási álló tükör várt. Csak úgy áradt be a szerencsére újra melegítő áprilisi napfény.

Szép Boglárka és Illés Ildikó, szín- és stílustanácsadók

A beszélő nevű Szép Boglárka 2019 óta foglalkozik színtanácsadással. Kötetlen ismerkedésünk alatt elmesélte, hogy ez a számára szerelemszakma – mint sok másik –, a covid idején eléggé háttérbe szorult, de szerencsére most már újraéled.
„Fantasztikusan jó segíteni abban, és látni, amikor valaki megtalálja a saját színeit. Annyira szép, amikor a hozzánk látogatónak felcsillan a szeme és megjelenik a wow-érzés, mert minden összhangban van, és megfelelő árnyalatok tényleg kiemelik a természetes szépségét” – kezdte az elméleti résszel Bogi.

Bogi mellett Ildikó segédkezett, aki épp a szakma minden fortélyát igyekszik magába szívni. Mindketten úgy tartják, hogy fontos az elméleti tudás, de nagyon sokat számít a gyakorlat.

Harmóniában önmagaddal

A színtanácsadás sokaknak komfortzónán kívüli kritériuma (férfiak előnyben), hogy smink nélkül, letakart hajjal zajlik. Kontaktlencsét szabad viselni, azonban ha van, a szemüveget le kell venni, hogy valóban a veleszületett tulajdonságainkhoz, szemszínünkhöz, az arcbőrünk tónusához próbálhassuk ki a megfelelő színeket.

Így fog természetes fény mellett bebizonyosodni, hogy melyik árnyalat áll jól, és melyik, amelyiket nagyon is kerülnünk kéne, mert fáradtabbá, nyúzottabbá tesz. Lehet, hogy ami az egyik embernek működik, a másiknak egyáltalán nem.

A színeket először évszakok szerinti palettákon mutatják meg, ennek azonban semmi köze a szülinaphoz, horoszkóphoz. A színek pszichológiájához hozzátartozik az egyén személyes kötődése.

Banális példa: a gyerekünk egyszer valamire megjegyzi: „Anya, ez a szín a kedvencem, milyen szép vagy benne!” – hát ki az, aki ezek után nem azt hordaná? Ennek épp az ellentéte, hogyha mondjuk iskolás éveinkben valaki piszkált minket, és gyakran piros pulcsiban volt, valószínű, hogy ettől a színtől tudat alatt is elkezdünk idegenkedni. A tanácsadáson egyébként csak pirosból legalább 30 különböző árnyalatú kendő volt – és hol van még a többi szín ugye.

A színpróbánál évszakokra bontják a típusokat, mindegyikben található egy élénk, egy tört/lágy paletta, hűvös vagy épp meleg árnyalatokkal. Egy adott színen belül egész akkordokat lehet mozogni a világos és sötét árnyalatok közt. Érdekesség, hogy a narancssárga az egyetlen olyan szín, aminek nincs hideg tónusú verziója. Amíg önmagamtól, lélekből az őszt, mint számomra legkomfortosabb palettát (gondoljunk az októberi erdőre és a varázslatos színekben pompázó falevelekre) választottam, a végén kiderült, hogy azért mégis inkább tavasz típus vagyok, noha vannak finom átfedések.

A férfiaknak viszonylag könnyű dolguk van, de azért érdekelt, hogy

mennyire tudjuk mi nők megborítani a színtanácsadás eredményét azzal, hogy befestjük a hajunkat és sminkelünk?

Bogi szerint, ugyan nüansznyi apróságokkal tudjuk variálni a hatást, de alapvetően, ha harmonikus megjelenésre törekszünk, olyan színárnyalatú hajfestés, illetve smink mellett fogunk dönteni, ami passzol az tónusainkhoz.

A színszeánszom eredménye

Nyilván mindenki elindul egy irányba, például fiatal korunkban mindenféle extra dolgot (szokatlan színű haj) kiélünk magunkon, amivel nincs is semmi gond, ha az ember valóban tudja viselni. A festett haj vagy a napbarnított bőr sem fogja a természetes trónúsainkat más irányba tolni, de egy rosszul megválasztott hajszín, mivel nagy felületen érintkezik az arcunkkal, diszharmonikus hatást kelthet. Épp ezért a színtanácsadás egy fontos eleme a hajszínválasztás átbeszélése, mert sokan küszködnek ezzel a problémával.

Az emberiség csupán 1-2%-a büszkélkedhet természetes vörös hajkoronával, viszont festett hajszín választásnál egyre népszerűbb, mert sokan a misztikummal, különlegességgel azonosítják. A vörös hajról beszélünk, mégsem biztos, hogy két ember ugyanarra az árnyalatra gondol, ráadásul az egyik legnehezebben megmaradó festett hajszín, hamar kopik, fakítja a napfény.

A természetes előnyök kiemelése

Na de vissza a gyakorlathoz. A szeánszon négyen voltunk – igaz, csak nők –, így az egész tanácsadás hangulata egyszerre volt kötetlen, mégis intim.
Ahogy hosszú ideje Svédországban élő barátnőm, kis nyelvújítással élve fogalmazott, „megkendőztek”. Miután beültem a nagy tükör elé, kaptam magamra egy fehér leplet és a hajamat eltakaró fehér fejkendőt. Mivel alapvetően sápadt vagyok, olyannak láttam magam magam, mint egy megviselt szereplő A szolgálólány meséjében.

Ezután egy kis szkeptikusság futott át rajtam, amikor legelőször fehér árnyalatú kendőket (tiszta, tört és krém fehér) kezdtünk tesztelni, én már röhögtem magamon, mert szemüveg nélkül esküszöm, nem láttam meg, hogy mit kell meglátni. Sebaj.

Smink nélkül az Ildi és Bogi segítségével megtalált, számomra legelőnyösebb színekkel.

A többi esetben, amikor egy színből 10 különböző árnyalatú kendőt tettek a lepel nyakivágásához, keretezve az arcom, már kezdtem ráérezni, hogy mire kell figyelni… és tényleg! Az összes színhez valóban kellett kb. 2 óra és nem csak azért, mert temérdek kendőt próbáltunk, hanem mert a szem és az agy egyszerűen elfárad a sok inger, a különböző információk felfogásában.

Mégis úgy gondolom, megérte ez az egyedülálló élmény. Megláttam, melyik színtípusból melyik árnyalat élénkíti vagy éppen sápasztja tovább az arcomat, és inkább az összhatásra figyeltem, semmint az előző esti kialvatlanságom nyomaira.

Egy profi színtanácsadás nem csupán úri muri, hiszen a mindennapokban megélt harmónián túl, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy megjelenésünkkel, ezáltal külső-belső magabiztosságunkkal olyan helyzetekben is sikeresen pozitív első benyomást nyújtsunk, mint egy fontos állásinterjú, hivatalos esemény vagy randevú.

Napjaink egyik kulcsszava a tudatosság, miért ne alkalmaznánk ezt megjelenésünk terén is? A ColourMyStyle csapata azt ígéri, hogy hozzánk illő színek ismeretében vásárlásaink gyorsak, hatékonyak és praktikusak lesznek, így nincs több mellényúlás, vagy felesleges költés. A ruhaüzletekben többnyire mesterséges világítással dolgoznak, és sokszor meglepődhetünk azon, a természetes fényben mennyire nem olyan árnyalatú az a ruha, amit megvettünk – ami aztán így kerül a szekrény mélyére. Hasznos tipp: vigyünk magunkkal egy színmintát vagy olyan ruhadarabot, amiről tudjuk, hogy jól áll, és a bolti mesterséges fényben hasonlítsuk össze a vásárlásra kiszemelt darabbal.

A Nyitott szemmel-sorozat előző cikkeit itt olvashatod.

Kiemelt kép: Canva / Nők Lapja, fotó: Nánási Pál