online gyerek zaklatás

Gyerekek szexuális zaklatása: azonnali válaszokat sürgetnek a drámai adatok miatt

Riasztó mértékben növekedett a kiskorú gyermekek terhére elkövetett online abúzusok száma a tavalyi évben.
  • Az elemzés szerint 3-6 éves gyerekeket manipulálnak a webkamerákon keresztül.
  • Akkor csapnak le a kiskorúakra, amikor a családon belül gyakran használt eszközökön és telefonokon játszanak.
  • Azonnali cselekvésre van szükség, még a szabályozás hatályba lépése előtt.

Az Internet Watch Foundation (IWF) közölte, hogy 2023-ban nyolc százalékkal emelkedett a kiskorúak ellen elkövetett szexuális zaklatások száma, ez a legrosszabb adat azóta, amióta figyelik az online tartalmakat.

Egyre durvább a gyerekek online szexuális zaklatása

A szervezet, amely nyomon követi a gyerekeket ábrázoló explicit tartalmú oldalakat, tavaly több, mint 270 ezer weboldalt talált, melyek közül néhány akár több ezer képet vagy videót tartalmaz.

A legutóbbi éves jelentésben közzétett elemzésből kiderül, hogy 2023-ban több ezer, három és hat év közötti gyermekről készült, úgynevezett „saját készítésű” képet talált a szervezet. Ezek a képek azok, amelyeken a gyermeket egy zaklató ráveszi a webkamerán vagy egyéb eszközön valamilyen felkavaró szexuális cselekményre.

Susie Hargreaves, az IWF vezérigazgatója azt nyilatkozta:

„Az opportunista bűnözők, akik megrázó szexuális cselekményekre akarják rávenni a gyermekeket, nem távoli fenyegetést jelentenek, most is épp megpróbálnak beszélni velük a telefonokon és egyéb eszközökön, amelyek otthon fellelhetők.”

Hangsúlyozta: javasolt a koruknak megfelelő beszélgetést folytatni a kiskorúakkal, hogy észleljék a rájuk leselkedő veszélyeket. Az egész társadalom megmozdulására szükség van.

A képek többsége otthon készül

Közel minden hetedik kép az „A” kategóriába tartozott, ami a legsúlyosabb visszaéléseket bemutató tartalmat jelöli. Tízből hat képen valamilyen meztelen szexuális pózolás látható. Az IWF elemzői a képek vizsgálata után megállapították, hogy számos kép otthon készül, például a fürdőszobában vagy a gyerek szobájában, amikor a kiskorú egyedül vagy másik gyerek társaságában tartózkodik. Ráadásul a gyerekek sokszor nem is voltak tudatában annak, hogy felvétel készül róluk.

A jelentés egyértelműen megállapítja, hogy egyre szélsőségesebbek az online gyerekbántalmazó anyagok, amire azonnali, közös választ kell adni. Az IWF közölte, hogy haladéktalanul kész együttműködni azokkal a cégekkel, akik segíthetnek visszaszorítani a zaklatásokat és visszaéléseket.

online gyerek zaklatás

Aggasztó tendencia, hogy a képek többsége otthon készül (Fotó: Getty Images)

Egyre veszélyesebb a mesterséges intelligencia

A szervezet felhívta a figyelmet arra is, hogy a mesterséges intelligencia ugyancsak egyre nagyobb fenyegetést jelent a gyerekekre. Csak tavaly 51 olyan weboldalt talált, ami a MI által generált, gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló képet tartalmazott. Mint mondták: annyira élethűnek tűntek, hogy valódi képként dolgozták fel azokat.

Noha a vizsgált anyagoknak csupán töredékét jelentik az MI által gnerált tartalmak, az IWF figyelmeztetett a benne rejlő potenciálra. Például olyan útmutató létrehozására, ami megmutatja, miként lehet tartalmat előállítani a meglévő jogi kereteket szétfeszítve. Már most is találtak a szakemberek a dark weben olyan kézikönyvet, ami „meztelenítő” eszközök használatára ösztönzi a zaklatókat.

Óriási a tech cégek felelőssége

„Ez nem csak a szülők és a gondviselők felelőssége, a legnagyobb változásra a technológiai cégek és az online platformok képesek.

A vállalatok továbbra is képtelenek megvédeni a gyerekeinket, mert még mindig fontosabb a profit a gyerekek biztonságánál”

– közölte Ian Critchley, a brit Országos Rendőrfőnöki Tanács gyermekvédelemért felelős vezetője.

Az Egyesült Királyság azon kevés országok közé tartozik, ahol tilos a gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló képek közzététele. Tavaly az IWF 280 alkalommal bukkant ilyen tartalomra, de egyik sem hazai forrással rendelkezett.

A szervezet arra kéri az Európai Uniót, hogy a következő parlamenti ciklusban kiemelten foglalkozzon a gyerekek szexuális zaklatását tartalmazó anyagok terjesztésének felszámolásával.

Hogy mennyire fontos gyermekeink online védelme, arról Gyurkó Szilviával, gyermekjogi tanácsadóval beszélgettünk. 

Kiemelt kép: Getty Images