gyerek tabletet tart az ölében

Így tehetsz te is a gyermekek online szexuális bántalmazása ellen

Az európaiak 95%-a szeretné, ha törvényekkel védenék a gyerekeket az online szexuális visszaélésektől. Hetekkel az európai unió tanácsának a gyerekek szexuális zaklatásáról szóló rendeletről szóló szavazása előtt a kutatási adatok megerősítik, hogy az európaiak minden platformon a gyerekek online biztonságát akarják.

Az ECPAT és az NSPCC friss közvélemény-kutatási adatai a gyerekek szexuális zaklatásáról szóló rendeletről szóló európai uniós tanácsi szavazáshoz közeledve úttörő felfedezést tettek, amelyből kiderül, hogy az európaiak 95%-a minden eddiginél nagyobb mértékben szeretné, ha a gyerekek biztonságban lennének az online térben is.

Az uniós polgárok elsöprő 81%-a támogatja az online szolgáltatókat abban, hogy lépéseket tegyenek a gyerekek szexuális zaklatásának felderítésére, bejelentésére és megszüntetésére. 91%-uk pedig úgy véli, hogy az online szolgáltatókat kötelezni kell arra, hogy szolgáltatásaikat úgy alakítsák ki és alakítsák át, hogy megelőzzék a gyerekek szexuális zaklatását és kizsákmányolását az interneten. Így az uniós polgárok egy erős és hangos üzenetet fogalmaztak meg:

az uniós vezetőknek többet kell tenniük a gyerekek online védelme érdekében.

Ezek az eredmények nem meglepőek. Az Eurobarométer legfrissebb eredményei megerősítik, hogy az európaiak 96%-a úgy véli, hogy a gyerekek egyre nagyobb mértékben vannak kitéve az online szexuális visszaélések veszélyének. 5-ből 4 uniós polgár támogatja a gyerekek szexuális zaklatása elleni küzdelemre irányuló uniós javaslatot. A javasolt jogszabály kötelezővé tenné az online szolgáltatók számára, hogy felmérjék a gyerekekkel szembeni szexuális visszaélések kockázatát a platformjaikon, és felderítsék, jelentsék és eltávolítsák az ilyen tartalmakat.

Az Eurobarométer adatai megerősítik, hogy

az európaiak 71%-a hajlandó bizonyos fokig csökkenteni a privát szféráját az interneten, ha ez segít megvédeni a gyerekeket a lehetséges szexuális visszaélésektől és a kizsákmányolástól.

Több mint 70%-uk pedig támogatja a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélésekkel és a gyermekmolesztálással kapcsolatos felvételek felderítését és eltávolítását a végponttól végpontig titkosított platformokon.

Példátlan módon a megkérdezett európaiak több mint fele azt is kijelentette, hogy ez a kérdés befolyásolni fogja, hogyan fog szavazni a következő parlamenti választásokon. Mivel a következő európai parlamenti választások 2024 júniusában lesznek, az európai parlamenti képviselők számára a tét nem is lehetne nagyobb.

Amy Crocker, az ECPAT International gyermekvédelmi és technológiai vezetője elmondta: „A közhangulatot továbbra sem befolyásolják a magánélet védelméről szóló viták. Sürgős, azonnali és nem vitatható az igény a gyerekeink online védelmét szolgáló átfogó jogszabályokra. Az EU vezetői nem engedhetik meg maguknak többé, hogy tétlenek vagy határozatlanok legyenek; gyerekeink jólétének kell az EU digitális politikájának sarokkövét képeznie”.

Miközben a vita a végéhez közeledik, az Internet Watch Foundation most újabb, rendkívül aggasztó adatokat tett közzé.

Az EU-ban tárolt, gyermekek szexuális zaklatásáról készült felvételek száma az előző év azonos időszakához képest riasztó mértékben, 26%-kal nőtt 2023-ban,

és még aggasztóbb, 54%-os növekedés tapasztalható a gyermekeket szexuálisan zaklató anyagok legsúlyosabb típusában.

Frida, egy túlélő, így nyilatkozott:

„13 évesen megérdemeltem, hogy biztonságban legyek, és megérdemeltem a jogot, hogy kifejezzem magam az interneten. Itt az ideje, hogy felelősséget vállaljanak a felhasználók jogainak és biztonságának fenntartásáért.”

A szexuális visszaélések túlélőit, családokat és gyermekbiztonsági szakértőket tömörítő 104 globális koalíció levélben követelte a technológiai vállalatoktól, hogy most azonnal cselekedjenek annak érdekében, hogy platformjaik biztonságosak legyenek a gyermekek számára. A levél élén Frida (nem ez a valódi neve), egy túlélő állt, akit 13 éves korában a WhatsApp titkosított üzenetküldő alkalmazáson keresztül szexuálisan zaklattak. A levél sürgeti a technológiai vállalatokat, hogy a túlélőkkel együttműködve értékeljék az új és jelenlegi termékek, köztük a végponttól végpontig titkosított üzenetküldő szolgáltatások gyermekbiztonsági kockázatait.

A múlt hónapban a túlélők és a #ChildSafetyON koalíció az Európai Parlament előtt álltak ki, hogy fellépést követeljenek a gyermekek online biztonsága érdekében. Több mint 500 000 online támogatóval és az Egyesült Királyság online biztonságáról szóló törvényjavaslattal, amelyet nemrég fogadott el az Egyesült Királyság parlamentje: eljött az idő, hogy a gyerekek online biztonsága mellett szavazzanak.

Az ECPAT Internationalról

Az ECPAT International több mint 100 nemzet 126 civil szervezetének egyesített frontja, amelyek mindegyike szenvedélyesen elkötelezett a gyerekek szexuális kizsákmányolásának felszámolására irányuló közös elképzelés mellett. A több mint három évtizedes, a több érdekelt fél bevonása és a partnerségek irányítása terén szerzett tapasztalatok erejét kihasználva kiterjedt hálózatuk nemzeti, regionális és globális szinten egyaránt működik. Fáradhatatlanul haladnak előre, mert meggyőződésük, hogy minden gyerek megérdemel egy szexuális kizsákmányolástól mentes világot. 2020 márciusában az ECPAT teljes jogú tagja lett a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és ők látják el a szervezet képviseletét Magyarországon.

Forrás és képek: Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány