Már láthatjuk a nagyobb élelmiszerüzletekben az új automatákat, hallhattunk arról is, hogy a kisebb boltokhoz mobil automata érkezik majd, amely elszállítja az üveg, fém és műanyag italcsomagolást, de a polcokon még csak néhány olyan terméket találunk, amely a nemrég bevezetett visszaváltási rendszerrel kompatibilis. Jogos a bizonytalanság: most akkor miként gyűjtsük a palackjainkat? 8 olvasói kérdésre hozzuk a válaszokat!

1. A boltokban már vehetünk olyan palackokat, dobozokat, üvegeket, amelyek az új rendszer szerint visszaválthatók?

Igen, nagyjából egy hónapja találkozhatunk olyan italcsomagolással az üzletek polcain, amit vissza is tudunk váltani az új automatákkal, ám ez mindössze egy százaléka a teljes kínálatnak. Ugyan a MOHU (MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.) égisze alatt zajló visszaváltható italcsomagolóanyagok begyűjtési, feldolgozási és újrahasznosítási rendszere januártól életbe lépett, az italgyártók június 30-ig még forgalomba hozhatják a nem visszaváltható csomagolásokat, így az igazi áttörés az év második felében várható. A 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházakban, azaz országosan két-háromezer üzletben már ott vannak a visszaváltó automaták, a kisebbekben – amelyek száma tízezerre tehető – pedig kézi visszagyűjtés lesz.

2. Mit vihetünk az új automatákhoz?

Minden egyszer használatos italcsomagolást (például PET-palackok, fémdobozok, üvegek). A gyümölcsleves kartondobozt, a tejes palackot és a tejes kartondobozt nem fogják visszavenni az automaták. Azokat a többutas (például sörös) üvegeket, amelyeket évtizedek óta visszaválthatunk, kézzel vagy géppel ugyanúgy visszaveszik a kereskedők, mint eddig.

3. Hogyan ismerjük fel az új, visszaváltható csomagolást?

Az üdítőitalok, energiaitalok, sörös dobozok vagy szeszes italok csomagolásán lesz egy logó: két egymásba forduló nyíl, közte az ötven forint, és a „Vigyél vissza!” felirat.

palack visszavaltas logó

Kép: MOHU

4. Ki kell mosni azt, amit visszaváltunk?

Nem, de arra figyelni kell, hogy ne legyen benne maradék folyadék, és hogy

leadás előtt ne nyomjuk össze a palackot,

mert a gép a vonalkód, a csomagolás formája és súlya alapján fogja felismerni, hogy elfogadhatja-e az adott darabot. Ha ezek a feltételek nem stimmelnek, nem kapjuk vissza az ötven forintunkat, amennyivel egyébként a termékek ára emelkedni fog. A most még visszaváltási díj nélkül vásárolható palackokat nem fogják visszavenni a gépek, hiszen nincs rajtuk megfelelő vonalkód, ezek mehetnek a szelektív kukákba, mint eddig.

5. Az új, visszaváltható palackokat is kidobhatjuk a szemetesbe?

Igen, de nem éri meg, hiszen akkor egyrészt nem leszünk környezettudatos fogyasztók, másrészt elbukjuk az ötven forintunkat. A tanulási időszakban türelmesnek kell lennünk magunkkal szemben is, mert biztosan lesz olyan, hogy véletlenül összelapítjuk a csomagolást, vagy régi, esetleg külföldön vett palackot viszünk vissza – ezt a világban mindenhol így tapasztalták, de gyorsan belejöttek. A skandináv országokban, Németországban harminc, Szlovákiában néhány, Horvátországban tizenöt éve működik ez a rendszer.   

6. Mit jelent a kézi visszagyűjtés?

Kézi átvevőpontként üzemelhetnek a regisztrált kisebb üzletek, vendéglátóhelyek, ahova a csomagolást ugyancsak visszavihetjük. Itt nem az automata, hanem az eladó egy okostelefonos alkalmazással olvassa le a csomagolás vonalkódját, és darabonként ötven forintot számláz vissza a vevőnek, aki választhatja a készpénzre váltható vagy levásárolható utalványt is. (Az automatás visszaváltás esetén ezeken felül, hamarosan bankszámlára is kérhetjük a betéti díjat, vagy jótékony célra is felajánlhatjuk.)

7. A kisebb boltokat mennyire terheli meg az új rendszer?

Az alkalmazás képes számontartani, hány darab csomagolást tárol az adott kisbolt, és a kellő számnál jelez, hogy be kell gyűjteni a zsákokat, indulhat az erre kitalált jármű, egy hazai innováció, leegyszerűsítve egy átépített teherautó és egy többfrakciós visszaváltó automata kombinációja, amely a legkisebb falvakba is el tud jutni. A világon egyedülálló módon felismeri, számolja és azonnal tömöríti a palackokat.

„Technológiailag először a magyaroknak sikerült megoldani, hogy a mobil visszaváltó automata kültéri körülmények között is működjön, a kisboltok előtti parkolókban esőben-hóban…

– mondta el a Nők Lapjának Duma László, a mobil visszaváltó automaták gyártását és üzemeltetését végző Returmatic Zrt. alapítója. – Az üzleteknek csak a helyet kell biztosítani a visszavett csomagolás tárolására, de a teli zsákokat a jármű vezetője hordja ki a mozgó automatához, amely az ellenőrzés után azonnal, valós időben vissza is utalja az üzletnek az ötven forintos betétidíj megfelelő szorzatát, amit korábban a boltosok kifizettek a vásárlóknak.”

8. Mi lesz a visszavitt csomagolásból?

A fémből és a PET palackból ismét élelmiszercsomagolás, a PET palackokból ruha is, a fémből bicikli- vagy repülőgép alkatrész is készül. A törött üveget vasúti sínekbe töltik, vagy megolvasztják, és ismét üvegpalackot gyártanak belőle. A visszaváltás legfőbb értéke, hogy ezek az értékes anyagok kikerülnek a szemétből, és újra hasznosulnak.

Nemrég azt szedtük össze, mit érdemes tudni a biohulladék kötelező szelektív gyűjtéséről, illetve a barna kukákról.

Kiemelt kép: Canva