Az amerikai Time magazin 2024-ben is elindította a Women of the Year kampányát. 12 nőt mutatnak be, akik nagyon sokat tesznek azért, hogy egy jobb világban éljünk. Jacqui Patterson és Nadia Murad a legfontosabbak közé tartoznak – utánanéztünk munkásságuknak, hogy lássuk, mivel érdemelték ki, hogy bekerültek eme fontos társaságba.

Jacqui Patterson a környezetvédelem élharcosa, aki azért küzd, hogy tisztább és élhetőbb világot teremtsen a kevésbé kiváltságosak számára. A texasi Sandbranch városa mindössze 17 kilométerre van Dallastól, mégis egy világ választaná el tőle. Az ott lakók olyan alapvető dolgokat nélkülöznek, mint a vízvezeték és a szemétszállítás.

A települést a polgárháború után egykori rabszolgák alapították, de magát a várost sosem jegyezték be hivatalosan. Nem számíthattak hivatalos segítségre, így úgy éltek, ahogy meg tudták oldani. Látva a nyomort a szociális munkásként és közegészségügyi szakértői diplomát szerző Jacqui Patterson 2021-ben elindította a Chisholm Legacy Projectet.

Ez pont azokon az ott lakó feketéken szeretett volna segíteni, akiknek sokáig nem adták meg a jogokat ahhoz, hogy úgy éljenek, mint az átlagos városlakók. A nonprofit szervezetek sem találtak hathatós megoldásokat, ezért volt akkora szükség Pattersonra, aki a szegénység, a faji és nemi megkülönböztetés megszüntetése ellen küzd.

legfontosabb nok

A képen jobbra Jacqui Petterson, a legfontosabb nők egyike (Fotó: Erik McGregor/LightRocket via Getty Images)

A legfontosabb feladatokat látja el

A Chisholm Legacy Project elindítása előtt több mint egy évtizeden át a NAACP (National Association for the Advancement of Colored People, Országos Szövetség a Színesbőrűek Felemelkedéséért) környezetvédelmi és éghajlati igazságossági programjának vezető igazgatójaként dolgozott. Felemelte a szavát azokért, akiknek nincs más érdekképviseletük, akik a legjobban ki vannak téve a környezetszennyezés, az éghajlatváltozás káros hatásainak.

A Katrina hurrikán kárvallottjaival, illetve egy olajkatasztrófa sújtotta jamaicai közösséggel is dolgozott már együtt.

Mindezek mellett a Women of Color United koordinátora és társalapítója, az ActionAid vezető női jogi politikai elemzője, az IMA World Health HIV/AIDS-programokért felelős alelnökhelyettese, a Center on Budget and Policy Priorities felvilágosító projekt munkatársa, a Johns Hopkins Egyetem kutatási koordinátora és az amerikai Békehadtest önkéntese is volt Jamaicában. 

A nők biztonságáért küzd Nadia Murad

A most 30 éves Nadia Murad első kézből tapasztalta meg az erőszakot. Iraki jezidi családba született. Az iszlám állam 2014-es bevonulása során a földművelésből élő családok nagy részét megölték vagy elrabolták, nem volt ez másként az ő családtagjaival sem. Nadia Murad édesanyja és hat testvére vesztette életét, őt pedig más nőkkel és gyerekekkel együtt elhurcolták rabszolgának. Megerőszakolták, megkínozták, s több sikertelen kísérlet után csak három hónapnyi szenvedés után sikerült megszöknie.

Eljutott egy menekülttáborig, onnan pedig Németországba költözött.

Kiszabadulása után rögtön elkezdett mesélni az újságíróknak a vele történetekről, így nevét mindenki megismerte a világon. 2015-ben az ENSZ előtt beszélt az őt és népét érintő jogsértésekről, egy évvel később pedig az ENSZ jószolgálati nagykövete lett. A népirtások áldozataival, menekültekkel foglalkozott, illetve pert indított az Iszlám Állam parancsnokai ellen. Ebben pedig nem más segítette, mint Amal Clooney.

legfontosabb nok

Két nő, akik nagyon fontos szerepet játszanak világunk jobbá tételében: Amal Clooney és Nadia Murad (Fotó: John Lamparski/Getty Images)

Nobel-békedíjat is kapott

Nadia Murad azóta is segít, hol könyvet ír ennek érdekében, hol kezdeményezéseket indít. Mára az egyik legismertebb emberi jogi aktivistává vált, 2018-ban Denis Mukwegével közösen Nobel-békedíjat is kapott. „Amikor túlélsz egy háborút, és olyan sokakat ismersz, akik nem élték túl, felelősséget érzel azért, hogy tegyél értük valamit” – nyilatkozta.

A Nadia’s Initiative nevű nonprofit szervezet elnökeként Murad a kormányoknál és nemzetközi szervezeteknél lobbizva küzd az áldozatokért. Elmondja, milyen politikai reformokra és erőforrásokra lenne szükség ahhoz, hogy újraépítsék a lerombolt közösségeket,

megvédjék azokat, akik túlélték a poklot, és azokat is, akik esetleg a jövőben áldozatául eshetnek.

Tavaly decemberben ő lett a fő felperes abban a perben, amelyet 400 jazidi amerikaival együtt az olyan cégek ellen indítottak, amelyek terroristákkal üzletelnek. Az egyik legfontosabb közülük a Lafarge francia cementkonglomerátum, amely 2022-ben bevallottan milliókat fizetett az ISIS-nek, vagyis az Iszlám Államnak. Amal Clooney emberi jogi ügyvédként ebben az ügyben is segíti Nadia Muradot, a pert a terrorizmusellenes törvény polgári jogi rendelkezései alapján nyújtotta be. Murad mindemellett tanul is, ő lesz az első a családjában, aki egyetemet végez, az Amerikai Egyetemen szerzi meg szociológia diplomáját.

A múltkor Marleno Fejzo munkásságát néztük meg: ő volt az, aki megtalálta a gént, ami babája – és oly sok nő babájának elvesztését okozta.

Kiemelt kép: Nadia Murad 2019-ben a Bambi-dyajjal (Fotó: Uli Deck/picture alliance via Getty Images) és Jacqui Patterson (Fotó: Erik McGregor/LightRocket via Getty Image)