használt ruha, adomány

8 szuper hely, ahol bátran leadhatod a megunt, de jó állapotú ruhákat

Ha nincs türelmünk az internetes adok-veszek csoportokkal bíbelődni, a leghasznosabb módja annak, hogy megszabaduljunk jó állapotú, de már nem használt ruháinktól, az nem más, mint az adományozás.

A tavasz kétségtelenül megérkezett, és bár az időjárás még játszik velünk egy kicsit, lassacskán a téli holmik újra a gardrób aljára kerülhetnek. Időről időre egyébként is érdemes átvilágítani a szekrény tartalmát, az évszakváltásnál és a tavaszi nagytakarításnál pedig keresve sem találhatnánk tökéletesebb alkalmat arra, hogy kiválogassuk azokat a ruhadarabokat, amelyekre már nincs szükségünk.

Ha nincs türelmünk az internetes adok-veszek csoportokkal vagy applikációkkal bíbelődni, a legtutibb és leghasznosabb módja annak, hogy megszabaduljunk jó állapotú, de már nem használt ruháinktól, az nem más, mint az adományozás.

Ha a feleslegessé vált, de tiszta, jó állapotú és hordható ruházati cikkek adományként születnek újjá, egyrészt a rászorulóknak is segítünk, másrészt pedig a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez is hozzájárulunk (kutatások szerint a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának több mint 10%-át a divatipar okozza).

használt ruha, adomány

Nem hordott ruháink megérdemelnek egy második esélyt! (Fotó: Getty Images)

8 szuper hely, ahol jó helyre kerülnek a kiszelektált ruhák

A szekrényed zsúfolásig megtelt kihasználatlan ruhákkal, cipőkkel és egyéb kiegészítőkkel? Mutatunk 8 helyet, ahol örömmel fogadják őket, és ahonnan egészen biztos, hogy oda kerülnek majd ezek a holmik, ahol a legnagyobb szükség van rájuk!

És ne feledd: azzal tudsz segíteni igazán, ha tényleg jó állapotú, tiszta és szép dolgokat adsz tovább másoknak!

1. Oltalom Karitatív Egyesület

Az Oltalom Karitatív Egyesület az évszaknak megfelelő, tiszta és ép állapotú ruhaneműket hétfőnként és szerdánként fogadja 7-19 óra között. Ha szeretnénk, ki nem használt, de működő műszaki cikkeket és játékokat is adományozhatunk a feljebb említett időpontban az egyesület elsődleges leadási pontján (1086, Budapest, Dankó utca 11.).

Az Oltalom Karitatív Egyesület szociális adományboltja szintén fogad kis mennyiségű, két szatyorban elférő, évszaknak megfelelő, jó minőségű ruhaneműket, kiegészítőket, használati tárgyakat, játékokat és gyerekkönyveket hétköznaponként, 10:00 és 18.00 óra között.
Cím: 1026, Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 45/b. Hogy milyen jellegű adományok a legszükségesebbek jelenleg, arról a fenti linkre kattintva tájékozódhatsz! 

2. AdniHouse Adománybolt

Megnyílt az InDaHouse Hungary Egyesület adományboltja Hernádszentandráson, ahol a jó állapotú használt ruhák és egyéb tárgyak második életet kapnak, és ahol az InDaHouse-os családok, illetve más helyi emberek olcsón juthatnak hozzá a mindennapokhoz szükséges használati tárgyakhoz.

Az adományokat személyesen (cím: InDaHouse Hungary Egyesület, 3852, Hernádszentandrás, Táncsics utca 91.) vagy csomagküldőn keresztül is eljuttathatjuk az egyesülethez, illetve felajánlásainkat kéthente péntek esténként a budapesti Duna Pláza parkolójában is leadhatjuk. A részletekről az InDaHouse Hungary Egyesület oldalán tájékozódhatsz! 

3. Cseriti Pontok

A Cseriti fenntarthatósági és szociális bolthálózata jelenleg 14 üzletet működtet Budapesten, ahol egész évben fogadják a jó állapotú, de számunkra feleslegessé vált holmikat. Ha kidobás helyett a Cseriti bármely leadási pontját választod, a rászoruló vagy alacsony jövedelemmel rendelkező családokon és civil szervezeteken is segíthetsz!

Ha nagyon nagy mennyiségű feleslegessé vált használati tárgy gyűlt össze, a Cseriti akár házhoz is megy a felajánlásért, ha pedig személyesen is el tudjuk juttatni, keressük a hozzánk legközelebb eső leadópontokat! A részletekért kattints a fenti linkre! 

4. Mozaik Adománybolt

A Mozaik Adománybolt főleg civilek által adományozott használati cikkeket értékesít. Egyik fontos célkitűzésük a környezetvédelem és az újrahasznosítás, miközben védett munkahelyek megteremtésével is igyekeznek segíteni a rászorulókon. A Mozaik elsősorban hajléktalan emberek számára biztosít foglalkoztatást, előkészítve ezzel a munka világába való felzárkóztatást és visszaintegrálódást.

A használt, de jó állapotú ruhaneműket Budapesten adhatod le (1076, Dohány utca 63/a) – további részletek a Menedékház oldalán! 

tippek megunt ruhakhoz

Ami nekünk már nem kell, másoknak nagyszerű szolgálatot tehet (Fotó: Getty Images)

5. Szia Adománybolt

A Szabad Iskolákért Alapítvány adományboltja nemcsak a ruhákat és kiegészítőket, de a tankönyveket, jegyzeteket, játékokat és a ki nem használt, de jó állapotú konyhai eszközöket is szeretettel várja budapesti üzletében (1111, Budafoki út 17.).

A felajánlott adományokat szimbolikus összegekért vásárolhatják meg az érdeklődök, amit pedig nem sikerül értékesíteni, azt a rászorulóknak adják tovább. A bevétel a hátrányos helyzetű gyerekeket is támogatja. További részletek a linken.

6. Katolikus Karitász

A Katolikus Karitász időszakosan, országszerte működtet segélyprogramokat, ahol jó állapotú ruhaneműkkel is tudjuk támogatni a rászorulókat. A részletekről a lakóhelyünkhöz legközelebb működő egyházmegyei szervezetnél, valamint a linkre kattintva tudunk tájékozódni.  

7. Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete

A Budapesti Vöröskereszt kerületi irodái a főváros teljes területén támogatják a rászorulókat adományokkal. Fontos, hogy mielőtt adományoznál, előzetesen érdeklődj az aktuális helyzetről és a nyitvatartási időről, mert csak a személyesen átadott adomány hasznosítható! 

A leadópontokról és a további részletekről a Vöröskereszt oldalán tájékozódhatsz! 

8. Szemléletformáló és Újrahasználati Központok (SZÚK)

A környezettudatosság jegyében Budapesten jelenleg két Szemléletformáló és Újrahasználati Központ (SZÚK) működik, amelyek komplex feladatokat látnak el. Céljuk, hogy megismertessék az emberekkel a már használt, de újrahasználható, jó állapotú termékek értékét.

Itt a lakosság díjmentesen leadhatja a számára már feleslegessé vált vagy megunt, de más számára még használható ruhaneműit, tárgyait, eszközeit. A központokban olyan használható állapotban lévő tárgyak adhatóak le, amelyek eredeti funkciójukat maradéktalanul betöltik. Részletek az FKF oldalán.

Turiból is öltözhetünk sikkesen – mutatjuk, mire érdemes odafigyelni, amikor másodkézből vásárolunk ruhaneműt!

Kiemelt kép: Getty Images