fejtörő melyik lift

Keveseknek sikerül megfejteni a talányt – te kitalálod, melyik lift a biztonságosabb?

Agyunknak is éppolyan szüksége van a rendszeres edzésre, hogy egészséges és hatékony maradjon, mint például izmainknak, ám elménket nem súlyokkal, hanem izgalmas rejtvényekkel tarthatjuk fiatalon. Az olyan változatos tevékenységek, mint a különféle tesztek, fejtörők és játékok adta kognitív kihívások segítenek fenntartani és fejleszteni agyi funkcióinkat, élesíteni a memóriát, javítani a koncentrációt és a problémamegoldó készséget. Mi most egy különleges fejtörővel igyekszünk stimulálni elméteket, melyhez nem pusztán jó megfigyelőkészségetekre, de furfangos gondolkodásotokra is szükségetek lesz.

Az igazán különleges rejtvények legalább annyit árulnak el személyiségünkről, mint amennyire megtornáztatják agytekervényeinket. Ebben a cikkben például optikai illúziónak vetettünk alá benneteket, mely rejtett gyengeségeitekről árulkodott, de az is rengeteget megmutat valódi személyiségetekből, hogy női testet vagy egy férfi arcát látjátok meg először az alábbi vizuális pszichológiai tesztben.

Általában az ilyen típusú játékok során olyan képeket látunk, melyek előítéleteinkre, impulzív gondolkodásunkra, megérzéseinkre apellálnak. Ám most rövid időre erőt kell vennünk magunkon és leküzdeni előítéleteinket, hogy objektív döntést hozhassunk, és így közelebb kerülhessünk a rejtvény valódi megfejtéséhez. Sztereotípiáink könnyen megvezethetnek bennünket a most következő rejtvény során is, melyről a megfejtés pillanatában azonnal kiderül, milyen egyszerű is volt valójában. Készen álltok?

Melyik lift biztonságosabb?

Csak keveseknek sikerül megfejteni, a képen szereplő férfinak melyik liftbe is kellene beszállnia, ám mielőtt rátérnénk a konkrét rejtvényre, megosztjuk veletek a hozzá kapcsolódó rövid történetet: Tom sürgős üzenetet kapott, miszerint egy sorozatgyilkos épp az imént jutott be abba az épületbe, ahol tartózkodik. Tom a hír hallatán úgy határozott, megpróbál mielőbb kijutni, ezért a liftek felé vette az irányt. Miközben várakozott, egyszerre két lift is érkezett Tom emeletére, mindkettőben gyanúsnak tűnő alakok álldogálnak. Szerinted melyikbe szálljon be?

fejtörő2

Fotó: Brightside

Egyetlen árulkodó jel a rejtvény kulcsa

A legtöbben a liftajtóban álló két marcona férfit vizslatják, ezért csak kevesen figyelnek fel a valódi jelre, mely alapján könnyedén meg lehet adni a helyes megfejtést. Valójában mindkét alak magán viseli a bűnözőjelöltek tipikus külső jegyeit, legalábbis rájuk nézve nyugtalanság támad bennünk, ám ha egy arasznyival a fejük fölé pillantunk, azonnal elillannak rossz érzéseink, hiszen megkapjuk a választ a fejtörő legfőbb kérdésére.

fejtörő3

Fotó:

Azt, hogy melyik lifttel menjen Tom, előítéleteink helyett egy kézenfekvő, logikus tény dönti el a feladványban. A gyilkos az épület alsó szintjéről jöhetett, vagyis fölfelé tart, amit a zöld háromszög jelez, míg a másik férfi épp lefelé tart, tehát mellé Tom is biztonsággal beszállhat és így kimenekülhet az épületből. Amennyiben sikerült felfedeznetek ezt az apró, ám annál árulkodóbb jelet, akkor bizony kétségtelenül a rendkívüli észjárású emberek csoportjába tartoztok.

Rövid idő is elég, hogy sok mindent megtudj önmagadról. Ez a 15 másodperces teszt elárulja, milyen vagy valójában.

Kiemelt kép: Getty Images