fagyasztolada-helytakarekossag

Helyet kell csinálnod a fagyóban? – Mutatjuk, mitől érdemes megszabadulnod

Ha tartósításról van szó, tényleg a fagyasztó a legjobb barátunk. De érdemes szem előtt tartani, hogy az örökkévalóságig mégsem képes frissen tartani az élelmiszert...
  • A fagyasztóláda sok helyzetet megmenthet.
  • Vannak ételek, amiket azonban nem érdemes sokáig benne hagyni.
  • A fagyasztóládában is „megéghetnek” az ételek.

Ma már el sem tudjuk képzelni az életünket fagyasztóláda nélkül. A kenyértől az ételmaradékon át egészen a zöldségig és gyümölcsig szinte mindennek helyet ad, ami már nem fér el a kamrában vagy a hűtőben. 

Az alacsony hőmérséklet jócskán lelassítja különböző ételek bomlási folyamatát, ugyanakkor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nem hatástalanít teljesen minden baktériumot.

Éppen ezért nem érdemes megfeledkezni a hűtőszekrény és a fagyasztóláda tisztításáról sem. Ezt a szakértők szerint évente nagyjából négy alkalommal ajánlott megejteni. Gyakran megtörténik, hogy csak ilyenkor bukkanunk valamire, aminek a létezéséről el is feledkeztünk hónapokkal (sőt, akár évekkel) ezelőtt – ez viszont nagy bajt is okozhat.

5 élelmiszer, amit ne tartogassunk sokáig a fagyasztóban

Mutatjuk, mit érdemes kidobni a fagyasztóládából az egészségünk érdekében!

1. Elfeledett ételmaradék

Ha nincs időnk főzni, a nagy rohanásban bizony jól jöhetnek a karácsonykor lefagyasztott maradékok – de csak amennyiben maximum 3-4 hónapja vannak a mélyhűtőben. Amikor túllépjük a szakértők által ajánlott időt, jelentősen romlik a maradék minősége – először a színe, majd az íze és az állaga változik meg. Az a legbiztonságosabb, ha inkább nem kíséreljük meg elfogyasztani.

Nem vagy biztos a fagyasztás időpontjában? Legközelebb mindent címkézz fel!

Szerepeljen a papíron, hogy a zacskó vagy doboz mit és milyen mennyiségben tartalmaz, valamint hogy mikor kerül a fagyasztóba!

2. Jégkocka

Nincs is annál kiábrándítóbb, mint belekortyolni egy pohár jeges, halszagú limonádéba – bizony. Bár a frissen fagyasztott jég teljesen íztelen és szagtalan, idővel felszívhatja a körülötte lévő élelmiszerek aromáját – legyen az egy zacskó hurka-kolbász, tengeri herkentyű vagy zöldségféle.

fagyasztolada-helytakarekossag

Fotó: Pexels

Ha a szimatunk nem csal, az a legegyszerűbb, ha megszabadulunk a régi jégkockáktól és újakat fagyasztunk. De egy fedeles jégkockaformába is beruházhatunk, ami teljesen távol tartja a furcsa szagokat…

3. Fájó pont: tejszínes vagy sajtos sütik

Imádjuk a desszertet, de néha jóból is megárt a sok. Különösen, ha túlsütöttük magunkat az ünnepekkor. Jól jöhet ilyenkor, ha lefagyasztjuk a maradékot, amit aztán kényünk-kedvünk szerint bármikor előkaphatunk. Bár a péksütik 3-6 hónapig is képesek elállni, a sajtkrémet vagy tejszínt tartalmazó finomságokat 1 hónapnál tovább nem érdemes mélyhűtőben tárolni.

Ha hosszabb ideig fagyasztjuk őket, az állaguk és az ízük sem lesz kellemes. Ha nem szeretnéd, hogy kárba vesszenek, fagyasztás után 1 hónapon belül fogyaszd el őket!

4. Még fájóbb pont: jégkrém

Nehéz elképzelni, hogy létezik olyan háztartás – pláne kisgyerekes –, ahol nem fogy el azonnal a doboz fagyi vagy jégkrém. Ha mégis előfordulnak nálunk ilyen furcsaságok, nem árt kicsit előrelátóbbnak lennünk! Ugye, jobb, ha az utolsó falat a gyomrunkban, nem pedig a kukában landol?

A fagyi körülbelül 3 hónapig marad friss – rövidebb ideig, mint más fagyasztott tejtermékek –, hiszen teljes elfogyasztása során többször is kitesszük némi hőingadozásnak. Érdemes figyelni a csomagoláson feltüntetett szavatossági időt, és ennek fényében dönteni a fagyóból előbukkanó maradék fagyi vagy jégkrém sorsáról!

5. Fagyasztóban „égett” élelmiszerek

Sokan nem tudják, de a mélyhűtőben is „megéghetnek” az ételek. Ez mit is jelent pontosan? Nos, az úgynevezett „égés” akkor fordulhat elő, ha valami nem jól záródó csomagolásban került a fagyasztóládába. Ilyenkor levegő szivárog a zacskóba, az ennek következtében fellépő dehidratáció és oxidáció kombinációja pedig kiszárítja az élelmiszert. Ennek megtörténtéről az étel felszínén megjelenő szürkésbarna foltok, furcsa szagok és hatalmas jégkristályok árulkodhatnak.

Ha tehát pakolás közben találsz valamit, aminek furcsa szaga és színe van, illetve amit teljesen elleptek a jégkristályok, valószínűleg nem fogod élvezni az elfogyasztását. Bár a fagyasztóban „égett” ételek nem számítanak veszélyesnek, az utóízük mégsem lesz a legkellemesebb. Ha szeretnéd elkerülni a kellemetlenségeket, csomagold az élelmiszert légmentesen záródó edénybe, és fogyaszd el pár héten belül!

Ha biztosra szeretnél menni, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) fagyasztási kisokosát a linkre kattintva éred el. 

Nem vagy benne biztos, hogy pontosan mit is szabad, illetve mit nem ajánlott fagyasztóládába tenni? Kattints a linkre, és kiderül!

Kiemelt kép: Getty Images