Gyomorforgató, félelmetes és megrázó képek kerülhetnek elénk, amiket nem biztos, hogy szeretnénk látni.

Elég nagy az esély arra, hogy ha valamilyen kérdésünk van, akkor az első dolgunk a Google-höz fordulni. Legyen az akár egy recept, az adóbevallás vagy hogy hol lehet bizonyos autóalkatrészt kapni, azonnal megkapjuk a választ. 

Amióta az internet széles körben is elterjedt a 90-es évek elején, közepén, azóta gyakorlatilag egy új világ tárult elénk. Hiszen minden információtól, amire csak kíváncsiak lehetünk (és amire nem, az is), csupán néhány gombnyomás választ el. Ez egyrészt csodálatos lehetőség azok számára, akik szomjazzák a tudást, de ugyanakkor veszélyes is, hiszen olyasmire is bukkanhatunk, amire nagyon nem szerettünk volna. Érdemes tehát mindig óvatosan szörfözni a világháló sztrádáin, hogy nehogy visszafordíthatatlan károkat szenvedjünk. Ezt megkönnyítendő, többek között a Reddit-olvasók segítségével összegyűjtöttük azokat a szavakat és kifejezéseket, amiket saját érdekünkben soha ne pötyögjünk be a Google keresőjébe.

1. Szájlárva vagy légynyüvesség (Mouth larva)

Szerencsére magyarul nem ugranak elő rögtön a horrorképek, ha erre a kifejezésre keresünk. Nem úgy angolul! A mouth larva kifejezés egy olyan parazitára utal, amely a fertőzött élelmiszerek vagy víz fogyasztása után telepedhet meg a szájüregben. Több mint valószínű, hogy a Reddit felhasználó a

légy pondrójára gondolt, ami fertőzött élelmiszerrel a nem megfelelő higiénia miatt megtelepszik az ember szájában, és elszaporodik.

Ez komoly egészségügyi problémákat okozhat, például gyulladást, szövetkárosodást és akár halált is, ha nem kezelik időben. Így el tudjuk képzelni, milyen bizarr és undorító képeket találhatunk, ha erre támad kedvünk rákeresni.

2. Patkánykirály (Rat king)

A rat kinget magyarul patkánykirálynak lehet fordítani, de egyáltalán nem királyi, amit találnánk, ha rákeresnénk. A kifejezés arra a ritka jelenségre utal, amikor patkányok farkai leviatánként összegabalyodnak (az így létrejött „entitás” a patkánykirály), például ragasztó vagy más anyag miatt, de spontán is előfordulhat a túlzsúfolt patkányfészekben. Ha a csomóból valamelyik állat menekülni akar, csak még jobban összeakadnak. Az ezt bemutató képek igen felkavaróak és undorítóak lehetnek, ezért jobb elkerülni a rákeresést.

3. Krokodil

google-undorito-kepek

Ez a krokodil nem az a krokodil (Fotó: Canva)

A krokodil nemcsak egy hüllő, hanem egy rendkívül veszélyes drog neve is, amely súlyos egészségügyi problémákat, sérüléseket, és végül halált is okozhat. Oroszország – ahol a heroin egy olcsóbb alternatívájaként kezdték árulni a 2000-es évek elejétől – utcai szlengjében a „krokodil” (oroszul: крокодил ) elnevezés a szer gyógyszerelőanyagának (α-klorokodid) neve miatt terjedt el. Emanuele Satolli fotós 2013-ban kezdte el dokumentálni a drog használóit, az ő képei miatt figyelt fel a világ erre a borzalmas drogra. A képek valóban felkavaróak, azok megtekintését csak erős idegzetű olvasóinknak (vagy még nekik sem) ajánljuk. 

4. Fournier

A Fournier nemcsak egy amerikai kosárlabdázó vezetékneve, vagy egy régies francia szó a kenyérkészítésre, hanem egy súlyos genitális fertőzést is jelöl. Mivel a Fournier gangréma súlyos esetben halált is okozhat, ezért sürgős orvosi beavatkozást igényel, mely során kimetszik az elhalt szöveteket. Ezen kívül széles spektrumú antibiotikum-kezelést és a szeptikus állapotban lévő betegek intenzív osztályos ellátását igényli. Fontos, hogy a genitális fertőzésekkel kapcsolatos információkat (is) csak megbízható forrásokból szerezzük be, és ne hagyjuk, hogy az internetes tartalmak pánikot keltsenek bennünk. Ha bizonytalanok lennénk, akkor inkább egy orvost kérdezzünk meg, ne a Google-t!

5. Saját tüneteink

Ez bár (valószínűleg) nem undorító, de veszélyes tud lenni. Gyakran előfordul, hogy ha valamilyen egészségügyi panasszal küszködünk, először a Google-höz fordulunk segítségért. Azonban az interneten található információk gyakran nem megbízhatóak, és a tüneteinkre adott válaszok alapján könnyen pánikba eshetünk vagy helytelen öndiagnózist tehetünk. Fontos megjegyezni, hogy az internet nem helyettesítheti az orvosi tanácsadást, és mindig ajánlott szakemberhez fordulni a tünetek értelmezése és a megfelelő kezelés megállapítása érdekében.

6. Bármilyen illegális tevékenység

google-undorito-kepek

Jobb, ha néhány dologra inkább nem keresünk rá az interneten (Fotó: Canva)

A Google-keresés során kerülni kell az illegális tevékenységeket, mivel ezek nemcsak etikátlanok és potenciálisan jogi következményekkel járhatnak, hanem mert a keresési előzmények nyomon követhetők és később bizonyítékként felhasználhatók ellenünk. A Google ugyanis nyomon követheti online tevékenységeinket és tárolhatja keresési előzményeinket is. Ez azt is jelenti, hogy

bárki, aki hozzáfér a készülékünkhöz vagy a fiókunkhoz, láthatja, mire és mikor kerestünk.

Ráadásul a Google jelentheti online tevékenységünket az illetékes hatóságoknak, ha azt gyanítják, hogy részt veszünk vagy tervezünk valamilyen illegális tevékenységet.  Az illegális keresések komoly következményekkel járhatnak a felhasználókra nézve, hiszen tönkreteheti a hírnevünket és jövőbeli kilátásainkat. Ezért mindig tartsuk be a törvényeket és kerüljük az illegális tevékenységekkel kapcsolatos online kutatásokat.

Kiemelt kép: Canva