csernobil farkas rak

Védetté váltak a rákkal szemben a csernobili farkasok

A csernobili katasztrófa után a területen egy 30 kilométeres sugarú körben létrehoztak egy zárt zónát. Ide csak engedéllyel rendelkező kutatók léphetnek be, elméletben emberi lény nem is igen található a kerítésen belül. Farkasok annál inkább, akik a legfrissebb hírek szerint védetté váltak a rákkal szemben.

Miután lezárták az emberek elől a csernobili környéket, azok a növények és állatok, akik addig visszahúzódva éltek, teret kaptak. Burjánzik a növényzet, elképzelhetetlen a fajgazdagság, és megjelentek az európai nagyvadak is. Annak ellenére, hogy az erős sugárzás miatt igen egészségtelenek a körülmények.

Egy 2018-as kutatás szerint 14 farkas élt a zónán belül. Őket azóta is rendszeresen megfigyelik. Így derült ki, hogy az erős sugárzásnak kitett állatok genetikailag különböznek a térségen kívüli lakó társaiktól. Immunrendszerük is megváltozott, hasonlóan ahhoz, ahogy a sugárkezelés alatt álló rákos betegeké szokott.

Olyan mutációkat fejlesztettek ki, amelyek növelik a rák túlélésének esélyét.

Hogyan alakulhatott ki viruló erdő és vadállomány egy sugárfertőzött területen? Az ember kivonulása lehetővé tette a fajok és fajták szaporodását, de éppen az ember által épített atomreaktor meghibásodása hozta létre az egészségre káros sugárzást. Hogyan élnek így ott meg az állatok? Cara Love, a Princeton Egyetem evolúcióbiológusa és csapata már egy évtizede tanulmányozzák a csernobili farkasokat. Rádiós nyakörvet adtak rájuk, rendszeresen vérmintákat vettek tőlük, megmérték, mekkora sugárzásnak vannak kitéve, és vajon hogyan tudnak védekezni ellene.

A csernobili farkasok különös védelmet fejlesztettek a rák ellen

A kutatás kimutatta, hogy a csernobili farkasok az egészséges emberekre meghatározott sugárzás hatszorosát kapják nap mint nap. Talán pont emiatt kezdett el átalakulni a szervezetük és kezdtek el fokozottan védekezni a rák ellen. Alapvetően az immunrendszerünk feladata, hogy a rendszeresen termelődő rákos sejteket még azelőtt elpusztítsa, hogy daganatot okoznának. A farkasok immunrendszere fokozott működésbe kezdett, így megóvja az állatokat a betegségtől. Ugyanilyen átalakuláson mentek keresztül a kerítésen belül élő félvad kutyák is. Az ő génkészletük is eltér a normális rokonaiktól és az ő immunrendszerük is úgy alakult át, hogy fokozottan védjen a rák kialakulásától.

A kutatók azt remélik, hogy a csernobili eredményeket felhasználva azonosítani tudják azokat a mutációkat, amelyek növelhetik akár az emberek esélyét is a rák túlélésére. Sajnos a háború megakadályozza a szakemberek visszatérését, így nem tudni, mikor tudják tovább folytatni a vizsgálatokat. A természet, az állatok és a növények azonban ismét megkapták azt, ami segíti a felvirágzásukat és a túlélésüket: az embermentes, háborítatlan környezetet.

Kiemelt kép: Getty Images