Bevallotta a japán terrorista a bűneit

Halála előtt vallotta be az 50 éve körözött terrorista a tetteit

A japán terroristát 50 éve kereste a rendőrség, mert a hetvenes években rengeteg merényletet hajtott végre egy szélsőbaloldali szervezet tagjaként. Élete utolsó napjain bevallotta tetteit és azt kérte, az igazi nevén temessék majd el.
  • Kirisima Szatosi egy szélsőséges csoport tagjaként robbantásos merényleteket hajtott végre Japánban.
  • A keresett bűnöző a kórházi halálos ágyán vallott színt.
  • A terrorista 4 nappal később úgy halt meg, hogy a rendőrség nem erősítette meg személyazonosságát.

Január utolsó napjaiban egy tokiói kórházba bevittek egy 70 éves végstádiumú rákos beteget. Kirisima Szatosi (álnéven került be az egészségügyi intézménybe) a halálos ágyán bevallotta, hogy ő Japán egyik legveszélyesebb bűnözője, aki a 1970-es években számos terrorista merénylet megtervezésében és végrehajtásában is részt vett.

japán terrorista bujkálás halál

Japán legkeresettebb terroristája 50 év bujkálás után adta fel magát, a halálos ágyán (Fotó: Instagram / @newsboxer)

A leghírhedtebb támadásuk a Mitsubishi Heavy Industries elleni merénylet volt, amelyben nyolc ember vesztette életét és további 160-an megsebesültek.

A rendőrök kaptak egy fülest, hogy egy veszélyes bűnöző fekszik a Tokió melletti kórházban.

Négy nappal a kihallgatás után a férfi úgy halt meg, hogy a rendőrség nem erősítette meg személyazonosságát. A rajta és a családtagjain végzett DNS-tesztek kimutatták az egyezést – jelentette pénteken a Kyodo News. A rendőrség annak ellenére nem adott még ki hivatalos közleményt arról, hogy az 50 éve elkövetett robbantásokhoz valóban köze lenne a Kirisima Szatosinak, hogy a férfi eddig nem ismert részleteket is elárult a robbantások körülményeiről. A körözött bűnöző azt kérte a halálos ágyán, hogy az eredeti nevén temessék el.

Egyetemistából terrorista

Az 1954-ben született Kirishima egyetemi hallgató volt Tokióban, 20 évesen csatlakozott a szélsőbaloldali csoporthoz. A Kelet-Ázsia Japán-ellenes Fegyveres Front egy olyan militáns csoport volt, amely az 1970-es években rengeteg robbantásos merényletet hajtott végre japán nagyvállalatok ellen.

A tíz tagú terrorista csoportnak ő volt az egyetlen tagja, aki szökésben élt Ucsida Hirosi álnéven, a többieket elkapták, a csoport két vezetőjét halálra ítélték, akik közül az egyik már elhunyt. Kirisima Szatosi egészségbiztosítás és mobiltelefon nélkül élte a napjait, a fizetését egy építőipari cégtől készpénzben kapta az elmúlt 40 évben.

A halál közelsége sokakat arra késztet, hogy átgondolják életüket. Egy ápolónő összegyűjtötte, hogy mi az az 5 dolog, amit a legtöbben megbánnak a halálos ágyukon fekve.

Kiemelt kép: Getty Images