Laptop gépelés Unsplash

6 netikett szabály a tiszteletteljes és biztonságos internethasználathoz

Beszélnünk kell a netikettről!

Akár szeretnénk, akár nem, az internet évtizedek óta szerves részét képezi a mindennapjainknak, és sokak számára mára már a társas kapcsolattartás elsődleges színterévé vált. A közösségi média példátlan térnyerése az utóbbi évtizedben odáig vezetett, hogy ma már gyakorlatilag a legfiatalabb korosztálytól egészen az idősekig bárkit megtalálhatunk az interneten – volt osztálytársainkat, régi ismerőseinket, de még a rokonaink barátait is.

Mivel a világhálón nincsenek országhatárok, az emberiség, mondhatni, egyetlen nagy globális közösséget alkot ott. Épp ezért érdemes azonban átgondolnunk, hogyan is viselkedünk az online térben – ebben segíthet a netikett eligazodni. Gondoljunk csak bele! Minél nagyobb egy társaság, annál jobban igyekszünk odafigyelni, hogyan viselkedünk – feltéve persze, hogy nem szeretnénk csorbítani a megítélésünkön.

Meglepő módon viszont sokaknak eszébe sem jut, hogy internethasználat közben is megfeleljenek azoknak a normáknak, amelyeket egyébként a való életben nagyon is fontosnak tartanak. A netikett azon íratlan szabályok összessége, amely útmutatást ad a felelősségteljes és tisztelettudó internethasználathoz.

6 alapvető netikett szabály

Ahogyan a társas viselkedésnek is megvannak a normái, úgy annak is, ha a neten lépünk interakcióba valakivel. Nézzük, melyek ezek közül a legalapvetőbbek!

Billentyűzet laptop gépelés Unsplash

Fotó: Unsplash

Légy udvarias!

A virtuális térben sem érdemes modortalanul megnyilvánulni, hiszen, gondolj csak bele: bármi, amit az interneten csinálsz, digitális lábnyomot hagy maga után. Ne feledkezz meg az olyan szavak használatáról, mint a kérlek vagy a köszönöm, illetve kerüld el a trágár és sértő kifejezéseket! Ezek az elegáns első lépések megalapoznak a tiszteletteljes kommunikációnak – mindkét fél irányából.

Ne válts témát!

A netikett megköveteli, hogy témánál maradjunk, azaz ellenálljunk a kísértésnek, hogy összefüggéstelenül fecsegjünk. Akár egy jól koreografált tánc, a fókuszált beszélgetés egyensúlyba hozza az online közösség kollektív ritmusát. Jusson eszedbe, mennyire zavaró tud lenni, amikor egy asztaltársaságnál valaki folyton másról kezd el beszélni, mint amiről a többiek szeretnének…

Maradj higgadt, ha vitába szállsz!

Az internet a világ legnagyobb dühöngőszobája is egyben. A világhálón nemritkán olyan dolgokat illetően is vitába szállnak az emberek, amelyekről személyesen talán még a legszelídebb véleményt sem mernék megfogalmazni. Fontos azonban, hogy ilyenkor te legyél az okosabb, és ezáltal példát mutass!

Amennyiben olyan vehemenciát tapasztalsz, ami már átlépi a jóízlés határát, te akkor is maradj higgadt és folytasd jól alátámasztható érvekkel a beszélgetést! Ugyanakkor fontos, hogy te se próbáld meg a véleményed másokra erőszakolni – amennyiben úgy látod, szélmalomharcot vívsz, inkább vonulj ki a beszélgetésből!

Ellenőrizd a tényeket!

Mielőtt bármit is leírnál a közösségi médiában – legyen szó akár nyilvános bejegyzésről, akár egy privát üzenetről –, tudd meg, hihető forrásból származik-e az információd! A tények ellenőrzésével megőrizheted a hitelességed másokkal szemben, és értékesebb tagja lehetsz az internetes közösségnek. Ne ess abba a hibába, hogy fals információk alapján tájékozódsz!

Tartsd szűken a köröd!

Ne érezd magad kevesebbnek attól, ha nincs túl nagy ismeretségi köröd az interneten! Vannak, akik halmozzák a virtuális barátokat, de a netikett azt tanácsolja, inkább válogasd meg, kiknek a felkéréseit fogadod el!

Maradj meg a valós ismerőseidnél és családodnál az interneten is – már csak biztonságod védelme érdekében is!

Ügyelj az adatvédelemre!

Bár a világháló nagy pozitívuma, hogy teret biztosít a felhőtlen társas kommunikációnak és szórakozásnak, nem feledkezhetünk el arról sem, hogy emellett veszélyeket is rejt az online tér. Nap mint nap találkozhatunk itt csalásokkal, rémhírekkel, és sosem tudhatjuk, hogy ki követi nyomon minden apró mozzanatunkat – online, és ennek segítségével személyesen egyaránt. A kiberbűnözőkkel szemben az egyetlen védelmet a tudatos internethasználat jelenti, azaz a felelősség főleg a mi vállunkat nyomja ezt illetően.

Fontos tehát, hogy a lehető legkevesebb dolgot oszd meg a magánéletedről az interneten, mert egy ügyes adathalász nem csupán a pénzügyi, de a mentális vagy fizikai biztonságodat is veszélybe sodorhatja!

Kattints ide, hogy megtudd, hogyan illik viselkedni kifejezetten az online csoportos beszélgetésekben!

Kiemelt kép: Unsplash