Így ne viselkedjünk az online csoportos beszélgetésekben

Érdemes a netikett írott és íratlan szabályait betartani – nemcsak a munkahelyi, hanem a családi és a baráti csetcsoportokban is.

A Huffington Post szedte össze, melyek azok a legalapvetőbb hibák, amelyeket gyakran észrevétlenül elkövetünk, mikor csetcsoportban kommunikálunk ismerőseinkkel, rokonainkkal, munkatársainkkal.  

Lustaság

Borzasztóan illetlen dolog ahelyett, hogy visszaolvasnánk a beszélgetést, olyan üzenetekkel bombázni a csoporttagokat, mint például „Miről maradtam le?”, „Valaki összefoglalná, hogy miről is volt szó?”. Ezzel nem csak a többiek idejét raboljuk teljesen feleslegesen, hanem azt is bebizonyítjuk számukra, hogy a szófolyam valójában nem érdekel minket eléggé ahhoz, hogy mi magunk vegyük a fáradságot és visszagörgessünk. 

Tapintatlanság

Ne küldjünk kéretlen tartalmakat a csoportba! Nem csak a kéretlen aktképekről van szó, hanem minden erőszakos, véres, durva vagy undorító fotóról, videóról és beszámolóról. 

Nem csak bosszantó, veszélyes is lehet!

Érdemes rendszeresen kiberbiztonsági ellenőrzéseket futtatni eszközeinken – kiváltképp, ha több, nagy létszámú, online beszélgetésnek is tagjai vagyunk.

Egyáltalán nem biztos, hogy a többieket érdekli a bölcsességfogunk kivételéről készített négyperces házi videó, vagy az, hogy a kiskedvencünk milyen „csomagokat” hagyott maga után az esti lakomáját követően, esetleg hogy féléves unokaöcsénk mekkora lelkesedéssel tömi magába a mákos tésztát baracklekvárral. Ennél már csak azzal tehetünk nagyobb kárt, ha vírust, vagy kétes helyről származó, pánikkeltő információt osztunk meg a többiekkel. 

Figyelmetlenség

Ne adjunk hozzá új tagokat a csoporthoz anélkül, hogy arról előbb a többiekkel egyeztetnénk! Tartsuk tiszteletben mások igényeit és privát szféráját!

Alapszabály, hogy ami a csetben elhangzik (vagy leírásra kerül), az ott is marad. Ne továbbítsuk a csoportban megosztott képeket, videókat, információt a külvilág felé – pláne ne kezdjük el kifotózni és másoknak továbbítani az ottani beszélgetésfoszlányokat! Ezzel csupán annyit érünk el, hogy többen is megbízhatatlannak tartanak majd bennünket. 

Udvariatlanság

Ne folytassunk négyszemközti beszélgetéseket egymással egy többszereplős beszélgetésben! Ez ugyanolyan tiszteletlenség és a másik idejének semmibe vétele, mint amiről az első pontban volt szó. Nagyon megterhelő lehet a többieknek a számukra teljesen érdektelen, kétszemélyes beszélgetés (vagy érthetetlen viccelődés) nyomon követése – amelyet egyébként csak amiatt figyelnek, nehogy lemaradjanak egy időközben esetlegesen felmerülő, számukra valóban fontos információról. Ilyen alkalmakkor nyissunk inkább privát beszélgetést (vagy vegyük fel a telefont), és rendezzük le ott megbeszélnivalónkat egymással! 

Modortalanság

Ne adjunk egyszavas válaszokat! Gyakran okoz interperszonális feszültséget, hogy az interneten folytatott párbeszédek alkalmával nem halljuk egymás hangsúlyait, intonációját – aminek következtében esetleg félreérthetjük egymást, nem tudjuk értelmezni a szarkazmust és az iróniát. Az egyik legegyszerűbb módja ezen problémaforrás kiküszöbölésének, ha igyekszünk minél pontosabb, precízebb, kerekebb mondatokban kifejezni magunkat a csetcsoportban is. 

Persze az életben általánosan vett alapszabályok itt is érvényesek, azaz tartózkodjunk a durvaságtól, ne tegyünk fel tolakodó kérdéseket, de amire lehet, válaszoljunk őszintén, ne támadjunk és provokáljunk másokat, ne generáljunk viszályt, ne fenyegetőzzünk… Amennyiben mégis így viselkedünk, ne csodálkozzunk rajta, ha esetleg száműznek bennünket a beszélgetésből. 

Nem megfelelő időzítés

Igyekezzünk a kora reggeli és a késő esti órákban már nem írogatni a csoportba – kivéve természetesen, ha valódi krízisről van szó. Különösen óvakodjunk a hagyományosan vett munkaidőn (reggel 9 és este 6 óra között) kívülre eső üzenetküldésektől, amennyiben a csoport tagjai között műszakban dolgozók, vagy kisgyermekes szülők vannak! 

Kiemelt kép: Malte Mueller/Getty Images