Aggódó nő

Hazudik neked a felnőtt gyereked? – Ez lehet az oka!

Az igazság elhallgatása vagy elferdítése komoly problémákat is jelezhet.

„A hazugság nem mindig azért születik, hogy bántsanak vele másokat. Ha azon kapod a felnőtt gyermeked, hogy nem mond neked igazat, az esetek többségében el akarja rejteni előled a nehézségeit – véli Jeffrey Bernstein klinikai szakpszichológus és coach. – De a hazugságok által sajnos elhiteti magával is, hogy minden rendben az életében, ez a viselkedésminta pedig ahhoz vezethet, hogy az elfojtott érzelmek és indulatok bombaként robbannak majd a jövőben némi nyomás hatására.”

A szakértő tapasztalatai szerint egy olyan felnőtt gyerek, aki gyakran hazudik szüleinek, az alábbi gondok valamelyikével (akár egyszerre többel is) küzdhet:

 • anyagi gondok, felelősségvállalás hiánya és meggondolatlanság a pénzügyekben 
 • munkahelyi problémák (ezzel együtt jövedelmi instabilitás) 
 • rossz eredmények a felsőoktatásban 
 • függőség 
 • káros, romboló társas kapcsolatok 

Mindezekért pedig nem kevésszer hajlamosak ezek a nagykorú gyerekek a szüleiket hibáztatni, a sikertelenségi spirál megfékezésének céljából pedig akár érzelmileg is manipulálhatják őket.

Miért hazudik nekem a gyerekem?

Nyilván minden hazugságnak egyéni, sajátos oka van, de sokszor mentális problémák is állhatnak a háttérben, ezek közül néhány:

 • ADHD – A figyelemhiányos hiperaktivitászavarral élők hajlamosak lehetnek nem megfelelően feldolgozni bizonyos információkat és nem ritkán nehézkesen kommunikálnak is minderről. Ez gyakran kérdésessé teszi az adott személy hitelességét másokkal szemben, sőt, néha még önmaguk szemszögéből is.
 • Függőség – Legtöbbször arról hazudnak, hogy hova mennek, hol voltak, illetve kivel találkoztak. Az alkohol- vagy anyaghasználatukat próbálják elrejteni ezáltal.
 • Depresszió, szorongás – Az olyan, jelenlegi vagy jövőbeli kötelességeikről hallgatják el vagy ferdítik az igazságot, melyek például egy munkahely megtartásához vagy a tanuláshoz kapcsolódnak. Rossz mentális állapotban kevésbé jó a problémamegoldó képessége az embernek – ők is épp ezt próbálják leplezni füllentéssel.
 • Bipoláris zavar – Rengetegszer előfordul, hogy a mániás fázisban lévő fiatal felnőttek grandiózus terveket szövögetnek a jövőjüket tekintve. A hirtelen jött vágyaikat minden áron követni szeretnék, és ennek hatására könnyedén becsaphatnak másokat.
 • Borderline személyiségzavar – Mivel az esetek többségében mélyen gyökeredző bizalmi problémáik vannak, nehezen tartanak fenn stabil kapcsolatot másokkal. A szakpszichológus szerint ez jelentős torzulásokat válthat ki az igazság érzékelésében is – azaz úgy hazudnak, hogy azt végül ők maguk is elhiszik.

Figyelem! Fontos szem előtt tartani, hogy nem kizárólag a mentális problémákkal küzdő egyének hazudnak néha, ahogyan az is igaz, hogy attól még, hogy valaki valamilyen betegséggel küzd, nem válik automatikusan megbízhatatlanná. 

A fenti állapotok és betegségek bármelyikével kizárólag szakember diagnosztizálhatja az egyént.

kéz pihen egy másik vállán

Fotó: Getty Images

Mit tegyek, ha hazudik a gyerekem?

A coachingolásból szerzett tapasztalatai alapján Bernstein arra jutott, hogy mindenekelőtt a szülőknek kell hatékonyan reagálniuk gyermekeik hazugságaira – ezt illetően pedig néhány tanácsot is összegyűjtött.

Ahogyan már említettük, minden probléma más, a lenti tippek viszont általánosan is segíthetnek az igazság elmondása felé terelni azt, aki egy kicsit elveszettnek érzi magát az életben.

Ezt ne tedd!

 • Ne helyezz további nyomást a gyerekedre!
 • Ne mikromenedzselj, magyarán ne próbáld meg minden apró mozzanatát irányítani a szituációnak!
 • Ne beszélj szarkasztikus, megalázó vagy ítélkező hangnemben!
 • Ne hasonlítsd őt más rokonaihoz, akik jobban boldogulnak nála!
 • Ne kelts bűntudatot benne annak hangsúlyozásával, hogy te bezzeg mennyi mindent megtettél érte!
 • Ne hibáztasd magad irracionális módon az ő kudarcai miatt!

Ezzel viszont sokat segíthetsz!

 • Maradj nyugodt, ugyanakkor szilárdan képviseld az igazsággal kapcsolatos álláspontodat! 
 • Amikor nem az igazat hallod, próbálj meg vádaskodás helyett inkább valami olyasmit mondani neki, hogy „Te így látod a dolgokat, én viszont másként”. Ezzel egyrészt segíted őt abban, hogy ne essen pánikba és ne vegye támadásnak, amit ezután mondani szeretnél neki; másrészt türelmet tanúsítasz irányában, aminek hatására jobban megbízhat majd benned. 
 • Erősítsd meg benne, hogy helyesen cselekszik, mikor igazat mond neked – ehhez azonban nagyon fontos, hogy ne ítélkezz fölötte, mikor valami olyasmit bevall neked, amire ő maga sem büszke! 
 • Találj módot arra, hogy megerősítsd kettőtök kapcsolatát (például egy közös hobbi által)! Ez előbb-utóbb eloszlathatja a hazugságokat is. 
 • Emlékeztesd magadat, hogy ez az egész nem rólad szól! A valódi probléma az, hogy a gyermeked nehézségekkel küzd az életében – a hazudozás csupán ennek a nagyobb gondnak az egyik tünete. 

A szakpszichológus szerint akár komoly aggodalomra is okot adhat, ha egy felnőtt gyermek rendszeresen hazudik másoknak vagy önmagának. Ahhoz, hogy megfelelően kezeld a szituációt, ténylegesen meg kell ismerned, milyen helyzetben rekedt meg a gyereked.

Emellett, ha megfelelően kezeled a saját (egyébként teljesen érthető) frusztrációdat és negatív érzelmeidet a helyzettel kapcsolatban, akkor gyermeked is nagyobb eséllyel fog őszintén megnyílni előtted és végül az igazat is kibökheti.

És te magad mennyire vagy őszinte típus? Tesztünkből kiderül!

Kiemelt kép: Getty Images